Μείωση του δείκτη οικονομικής συγκυρίας κατά 0,2 μονάδες

Οριακή υποχώρηση παρουσίασε το Φεβρουάριο του 2013  το οικονομικό κλίμα στην Κύπρο , με το Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να μειώνεται κατά 0,2 μονάδες σε σύγκριση με τον Ιανουάριο.
Αιτία είναι, σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, η  επιδείνωση του κλίματος στις υπηρεσίες.

Αντιθέτως, βελτίωση, κατέγραψε το κλίμα στο λιανικό εμπόριο και τη μεταποίηση, καθώς και το κλίμα ανάμεσα στους καταναλωτές, ενώ το επιχειρηματικό κλίμα στις κατασκευές παρέμεινε στα ίδια αρνητικά επίπεδα του Ιανουαρίου.

Η καλυτέρευση του κλίματος μεταξύ καταναλωτών οφείλεται στις λιγότερο αρνητικές προσδοκίες για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και της Κύπρου γενικότερα,  τους επόμενους 12 μήνες.

Το Φεβρουάριο περισσότερες επιχειρήσεις αξιολογούν αρνητικά την οικονομική κατάσταση της επιχείρησής τους και ταυτόχρονα αρκετά μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των επιχειρήσεων που αξιολογεί αρνητικά τη ζήτηση και την απασχόληση τους τελευταίους τρεις μήνες.
Συγχρόνως, λιγότερες επιχειρήσεις προγραμματίζουν αυξήσεις στις τιμές πώλησης το επόμενο τρίμηνο.
Στο λιανικό εμπόριο το επιχειρηματικό κλίμα παρουσίασε οριακή βελτίωση λόγω καλυτέρευσης της τρέχουσας κατάστασης.

Συγκριτικά με τον περασμένο μήνα περισσότερες επιχειρήσεις παρατήρησαν μείωση στις πωλήσεις τους τελευταίους τρεις μήνες και ταυτόχρονα λιγότερες δήλωσαν ότι τα τρέχοντα αποθέματά τους παρουσιάζονται αυξημένα.

Το Φεβρουάριοo οριακά περισσότερες επιχειρήσεις αναμένουν μείωση στις πωλήσεις και την απασχόληση τους επόμενους τρεις μήνες, ενώ ελαφρώς λιγότερες αναμένουν μείωση στις παραγγελίες προς τους προμηθευτές.

Επίσης, το Φεβρουάριο πολύ λιγότερες επιχειρήσεις δήλωσαν ότι αναμένουν αύξηση των τιμών τους το επόμενο τρίμηνο.
Στον τομέα των κατασκευών το επιχειρηματικό κλίμα παρέμεινε στα ίδια αρνητικά επίπεδα με τον Ιανουάριο.