Την ερχόμενη Πέμπτη η ψήφιση της πρότασης νόμου για μείωση ενοικίων

Μείωση για ένα χρόνο στα ενοίκια οικιστικών υποστατικών και εμπορικών καταστημάτων και γραφείων κατά 20%, με ανώτατη μείωση τα 120 και 400 ευρώ αντίστοιχα, εισηγείται το τελικό κείμενο της πρότασης νόμου, που κατέθεσε εκ μέρους του ΑΚΕΛ ο Βουλευτής Γιάννος Λαμάρης.

Η συζήτηση επί του θέματος της μείωσης των ενοικίων συνεχίστηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, ενώ το θέμα παραπέμπεται για ψήφιση στην Ολομέλεια, την ερχόμενη Πέμπτη.

Σύμφωνα με τον Βουλευτή του ΑΚΕΛ και Πρόεδρο της Επιτροπής Εσωτερικών Γιώργο Λαμάρη, η πρόταση προβλέπει μείωση ενοικίων για ένα χρόνο, με έναρξη ισχύος την 7η Ιουνίου 2013. Επί της ουσίας, τίθεται πλαφόν στη μείωση, καθώς με τον καθορισμό μέγιστου ποσού, η μείωση του 20% ισχύει για τα πρώτα 600 ευρώ στα οικιστικά ενοίκια και τα 2.000 ευρώ στα εμπορικά ενοίκια, ενώ δεν θα υπάρχει μείωση πέραν του ποσού αυτού.

Ο κ. Λαμάρης συνέχισε, λέγοντας ότι η μείωση στα οικιστικά ενοίκια θα καλύπτει όσες συμβάσεις έχουν συνομολογηθεί πριν το 2013. Θα ισχύει για όσους ενοικιαστές έχουν τακτοποιημένες υποχρεώσεις έναντι του ιδιοκτήτη τους τελευταίους δύο μήνες, ενώ σε περίπτωση που υπήρξε μείωση τους τελευταίους 18 μήνες, τότε θα γίνεται συμψηφισμός. Για τα εμπορικά καταστήματα – ακόμη και αυτά που είναι σε ενοικιοστάσιο – η μείωση, είπε, προβλέπεται να ανέλθει στο ποσό των 400 ευρώ κατά μέγιστο.

Επίσης, δήλωσε ότι κατά τη συζήτηση της πρότασης νόμου εφαρμόστηκε πλήρως ο κανονισμός της Βουλής. Είπε ότι η αργοπορία στην ολοκλήρωση της διαδικασίας δεν έχει σχέση με οποιανδήποτε εμπλοκή μελών της Βουλής, και πρόσθεσε ότι «ο προβληματισμός είναι πολιτικός».

Συμπλήρωσε ότι η πρόταση νόμου κατατέθηκε από την πλευρά του ΑΚΕΛ, έχοντας πλήρη συναίσθηση ότι «πιθανόν να δημιουργηθούν αδικίες».

Κάλεσε τέλος την Κυβέρνηση να μην ασκήσει το όποιο δικαίωμα πιθανόν της υποδείξει η Γενική Εισαγγελία, καθώς, όπως είπε, είναι μια προσωρινή διάταξη που έρχεται να καλύψει ένα κενό που δεν ρυθμίστηκε από την ίδια την κοινωνία.

Ο ΔΗΣΥ μελετά με πολλή προσοχή την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, λαμβάνοντας παράλληλα πολύ σοβαρά την τοποθέτηση της Γενικής Εισαγγελίας, περί αντισυνταγματικότητας του νόμου, είπε ο Βουλευτής του κόμματος Ανδρέας Κυπριανού. Συμπλήρωσε ότι ο Συναγερμός θα τοποθετηθεί επί της πρότασης στην Ολομέλεια.

Συμπλήρωσε ότι ο πολίτης σήμερα έχει επιλογή, καθώς υπάρχει τεράστια προσφορά σε εμπορικά ακίνητα και διαμερίσματα. Είπε, επίσης, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών έχει προβεί στις αναγκαίες μειώσεις ενοικίων, καθώς κανένας δεν θα ήθελε να χάσει τον ενοικιαστή του τη στιγμή που υπάρχει υπερπροσφορά.«Οι νόμοι και κανόνες της αγοράς δουλεύουν προς όφελος του ενοικιαστή», είπε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ.

Τέλος, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι η νομοθετική ρύθμιση της μείωσης των ενοικίων θα προκαλέσει και θέμα για την αξία των ακινήτων και ενδεχομένως προβλήματα σε δάνεια που μπορεί να κριθούν μη εξυπηρετούμενα.

Τα προβλήματα της οικονομίας είναι τεράστια, χρειάζεται σοβαρή προσέγγιση επί όλων των θεμάτων και όχι λαϊκίστικες προσεγγίσεις, κατέληξε ο κ. Κυπριανού.