Την αξιοπιστία της Κύπρου υπερασπίζεται ο Δημήτρης Χριστόφιας στη Bild

Η γερμανική εφημερίδα «Bild», γνωστή για τα άρθρα της εναντίον της Ελλάδας και, εσχάτως και της Κύπρου, φιλοξενεί συνέντευξη του προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος καλείται να υπερασπιστεί την αξιοπιστία της χώρας, απέναντι σε σωρό επικρίσεων και κατηγοριών περί «φορολογικού παραδείσου» και ξεσπαθώνει για τα περί Ρώσων μεγιστάνων που έχουν βρει οικονομικό καταφύγιο στην κυπριακή δημοκρατία.

«Αυτό που γράφτηκε και ελέχθη για την Κύπρο, ότι είναι δήθεν φορολογικός παράδεισος και ιδανικός τόπος για το μαύρο χρήμα, είναι εντελώς αβάσιμο και αδιέξοδο. Αυτές οι συκοφαντίες θα πρέπει επιτέλους να σταματήσουν. Ρώσοι ολιγάρχες, όπως τους ονομάζουν, δεν διαμένουν μόνο στην Κύπρο, αλλά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα και στη Γερμανία. Είμαστε πρόθυμοι να αναφέρουμε νούμερα και να δώσουμε πληροφορίες».

Απορρίπτει τα κατηγορίες περί μη τήρησης των συμφωνηθέντων με την τρόικα.  «Δεν ισχύει ότι δεν διεξάγουμε καμία μεταρρύθμιση στην οικονομία μας. Σχεδόν όλα, όσα συμφωνήσαμε με την τρόικα, έχουν γίνει νόμος του κράτους», επισημαίνει και αποδίδει τη δυσχερή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Κύπρος  στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Παρουσιάζεται πάντως αισιόδοξος ότι οι οικονομικές υποχρεώσεις του κράτους θα εξασφαλιστούν κατά γράμμα τους επόμενους μήνες.

Ως προς το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων επικερδών ημικρατικών οργανισμών, που απαιτεί  η τρόικα, ο πρόεδρος εμφανίζεται ανένδοτος… «υπάρχει σειρά πολιτικών και οικονομικών λόγων, οι οποίοι καθιστούν απαραίτητη την παραμονή των τηλεπικοινωνιών, της παροχής ενέργειας και των λιμανιών υπό κρατικό έλεγχο».