Την έντονη ανησυχία του για της Τουρκικές μεθοδεύσεις εξέφρασε ο κ. Κυπριανού

Μετά το τέλος της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, σε δηλώσεις προέβηκε και ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, σημειώνοντας ότι “να δημοσιοποιηθεί η έκθεση του ΓΓ των ΗΕ αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις και θα επανέλθει το Εθνικό Συμβούλιο για να συζητήσει ολοκληρωμένα”.

Επανέλαβε για ακόμη μία φορά την έντονη ανησυχία του σχετικά με “τις Τουρκικές απαράδεχτες μεθοδεύσεις οι οποίες αν δεν αναχαιτιστούν πολύ φοβάμαι ότι θα δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα τα οποία θα καταστήσουν πολύ δύσκολη την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού”.

“Λυπούμε να πω ότι με βάση την γνώση που έχουμε εμείς δεν φαίνεται να υπάρχει οποιαδήποτε αντίδραση από οποιονδήποτε στην διεθνή κοινότητα. Αυτό κατά την άποψη μας είναι συνυφασμένο και με το τι πραγματικά έχει συμβεί στο Κραν Μοντάνα” συμπλήρωσε.

Παράλληλα είπε πως “έχουν λεχθεί κάποια από τα σημεία της έκθεσης του ΓΓ και δεν σας κρύβω ότι εμάς μας ανησυχούν. Λυπούμαστε γιατί μας επιβεβαιώνει πλήρως αυτή η έκθεση σε όσα λέγαμε το τελευταίο διάστημα και για τα οποία χλευαζόμασταν. Είναι προφανές ότι ο ΓΓ θεωρούσε ότι φτάσαμε κοντά σε μια πολύ καλή ευκαιρία για επίτευξή λύσης σε ότι αφορά το Κυπριακό και αναφέρει ότι δεν υπήρχε η πολιτική βούληση, όχι από την Τουρκία όπως λέγαμε εμείς αλλά αναφέρεται και στις δύο κοινότητες, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κυπριανού.

Την ίδια στιγμή ανέφερε ότι “σε άλλη συγκεκριμένη παράγραφο κατά την άποψη μας, βγάζει καθαρή την άποψη της Τουρκίας. Όλα αυτά πρέπει να μας προβληματίσουν πολύ σοβαρά στην επόμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για να δούμε πως προσαρμόζουμε την τακτική μας με τέτοιο τρόπο που θα αποφέρει αποτελέσματα και όχι να εμβαθύνει τα προβλήματα το οποία υπάρχουν”.

Ερωτηθείς εάν έπρεπε να δεχθούμε την συνέχεια των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και την ύπαρξη στρατού όπως διερωτάται το Προεδρικό όταν αναφέρετε στις δικές του κριτικές, ο ίδιος ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως “απάντησα στην συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και είπα ότι αυτά που λένε δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Και είπα στον κ. Αναστασιάδη κατ’ επανάληψη ότι η δική μας θέση που του διαβιβάσαμε ήταν ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε ούτε παρεμβατικά ούτε εγγυητικά δικαιώματα. Εκείνο όμως που λέει και ο ΓΓ στην έκθεση του είναι ότι οι εγγυήτριες δυνάμεις πήγαν εκεί για να συνεργαστούν για την επίτευξη συμφωνίας. Και η θέση του ΓΓ ήταν ξεκάθαρη. Μηδέν παρεμβατικά μηδέν εγγυητικά δικαιώματα από την αρχή. Με αυτό ως δεδομένο θα έπρεπε να διερωτηθούμε γιατί δεν καταφέραμε είτε να αξιοποιήσουμε αυτή την θέση του ΓΓ, είτε να εκθέσουμε την Τουρκία για όλα αυτά που έλεγε ο κ. Αναστασιάδης ότι επέμενε. Γιατί δεν εκτέθηκε η Τουρκία και αυτό δεν καταγράφεται στην έκθεση του ΓΓ παρά μόνο μιλά για γενική στάση των εγγυητριών δυνάμεων”.