Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Ερντογάν

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Ερντογάν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησε σήμερα τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συζητήσουν μια σειρά θεμάτων, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος μετέφερε στον Ερντογάν «το ενδιαφέρον του για μια εποικοδομητική διμερή σχέση με διευρυμένους τομείς συνεργασίας και αποτελεσματική διαχείριση των διαφωνιών», προστίθεται στην ανακοίνωση αυτήν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Όπως μεταφέρουν οι πηγές το κλίμα της επικοινωνίας ήταν βαρύ, στη σκιά του αποκλεισμού της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 αλλά και της απόφασης του Μπάιντεν να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Στην Τουρκία επικρατεί μεγάλος προβληματισμός με αυτό το τηλεφώνημα το οποίο περίμεναν για πολύ καιρό ενώ έγινε σήμερα που είναι πολύ σημαντική ημέρα για τη χώρα, καθώς σήμερα γιορτάζεται η εθνική τους αργία. Αν ο Τζο Μπάιντεν χρησιμοποιήσει τη λέξη “γενοκτονία” αναμένεται να επιδεινωθούν οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις και γι’ αυτό έγινε η προσπάθεια επικοινωνίας του Ερντογάν Μαζί του.

Σημειώνεται ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο τάχθηκαν κατά της απόφασης για να μην προκαλέσουν περαιτέρω την Τουρκία, αλλά ο Αμερικανός πρόεδρος ανέλαβε πλήρως το θέμα. Άλλωστε στην προεκλογική του ατζέντα είχε δεσμευθεί για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ λόγω της δυναμικής της παράταξής του στο Κογκρέσο, οι άνθρωποί του θα απογοητεύονταν αν δεν προχωρούσε σ’ αυτήν την κίνηση.