Τηλεδιάσκεψη κυβέρνησης-τρόικας μέσα στην ημέρα

Αναβρασμό στις τάξεις της κυβέρνησης έχει προκαλέσει το απαντητικό email της τρόικας που έφτασε στην Αθήνα τα ξημερώματα.

Η τρόικα εστιάζει στο δημοσιονομικό κενό, αλλά «δεν είμαστε πολύ μακριά», επισήμαναν οι ίδιοι παράγοντες. Εν τω μεταξύ,τηλεδιάσκεψη μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των επικεφαλής της τρόικας θα υπάρξει κατά πάσα πιθανότητα εντός της ημέρας, όπως ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Για τις περίπου 100.000 υποθέσεις που εκκρεμούν στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας –σε πολλές περιπτώσεις έχει δοθεί δικάσιμος μέχρι και για το 2028- θα υπάρξει μεταφορά σε κεντρικά ειρηνοδικεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ενώ θα οριστεί καινούργια δικάσιμος. Αυτό θα γίνει είτε με αίτηση του δανειολήπτη είτε με αίτηση της τράπεζας και μάλιστα με διαδικασίες που θα συνεπάγονται υψηλό οικονομικό κόστος.

Επίσης,καθιερώνεται διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού. Οικονομικός σύμβουλος θα αναλαμβάνει να συντάσσει έκθεση συμβιβαστικής πρότασης την οποία ή θα αποδέχονται ή θα απορρίπτουν τράπεζες και δανειολήπτες. Σε περίπτωση απόρριψης, η έκθεση που θα συντάσσει ο σύμβουλος θα διαβιβάζεται στο δικαστήριο.

Τέλος, αλλαγές θα υπάρξουν και στη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων.