Τζολί και Χέιγκ μαζί στη μάχη κατά της σεξουαλικής βίας στον πόλεμο

Τετραήμερη διεθνής διάσκεψη με θέμα τη σεξουαλική βία στον πόλεμο ξεκινά για πρώτη φορά στο Λονδίνο υπό την αιγίδα του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ και της Αντζελίνα Τζολί, Πρέσβειρας Καλής Θελήσεως της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η διοργάνωση πραγματοποιείται ύστερα από δύο χρόνια παγκόσμιας εκστρατείας ευαισθητοποίησης για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Σε αυτή συμμετέχουν περίπου 1.200 υπουργοί κυβερνήσεων, στρατιωτικοί και δικαστικοί αξιωματούχοι και ακτιβιστές από 150 χώρες.

Όπως δήλωσε ο Χέιγκ, η διάσκεψη στην οποία θα συμμετάσχει και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, θα απευθύνει έκκληση προς τις χώρες που συμμετέχουν να ασκήσουν πιέσεις για την ανάληψη δράσης κατά της σεξουαλικής βίας στη διάρκεια της στρατιωτικής εκπαίδευσης.

Ανακοινώνοντας την πρωτοβουλία τον Φεβρουάριο, ο Χέιγκ είπε ότι το θέμα «θα πρέπει να προκαλεί ντροπή σε όλους τους άντρες».

Κατά την τελευταία διετία που ο Χέιγκ και η Τζολί διεξήγαγαν την εκστρατεία ενημέρωσης, 141 χώρες υπέγραψαν Διακήρυξη Δέσμευσης για τον Τερματισμό της Σεξουαλικής Βίας σε Περιοχές Συγκρούσεων.

Ο στόχος είναι να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα, περιλαμβανομένης της βελτίωσης στους τομείς της έρευνας των κρουσμάτων σεξουαλικής βίας και της καταγραφής τους και η παροχή βοήθειας στα θύματα, επισημαίνει το BBC.

Σύμφωνα με τον Χέιγκ, από τις περίπου 50.000 γυναίκες που βιάστηκαν στη Βοσνία πριν από δύο δεκαετίες σχεδόν καμία δεν δικαιώθηκε δικαστικά, γεγονός που αποδεικνύει ότι το πρόβλημα συχνά αγνοείται μετά το τέλος των πολέμων.