Ούτε «τυμπανοκρουσίες» θέλουμε, αλλά ούτε και το «κανόνι» της χρεοκοπίας του 2012

Γραπτή δήλωση τουΕκπροσώπου Τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Πρόδρομου Προδρόμου.

Διαμαρτύρεται το ΑΚΕΛ διότι, όπως λέει, η απόφαση της Κυβέρνησης για δανεισμό από τις διεθνείς αγορές «συνοδεύτηκε από τυμπανοκρουσίες και πανηγυρισμούς».

Κανείς όμως δεν πανηγύρισε.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είπε ότι η επάνοδος στις αγορές, ενάμιση χρόνο νωρίτερα από ότι προβλεπόταν, είναι μια μεγάλη επιτυχία. Και είναι όντως επιτυχία. Διότι με τις πολιτικές που είχαμε από το 2008 μέχρι το 2011 η χώρα μας βρέθηκε εκτός αγορών. Τώρα επιστρέφει, μέσα σε ένα περίπου χρόνο.

Κατακρίνει ακόμα το ΑΚΕΛ την πολιτική δανεισμού. Μοιάζει να ξεχνούν πως ανάμεσα στο 2008 και τις αρχές του 2013 το δημόσιο χρέος είχε αυξηθεί από 8,4 σε 15,3 δις! Δηλαδή, μέσα σε πέντε χρόνια μια κυβέρνηση φόρτωσε τη χώρα τόσο χρέος όσο όλες οι άλλες μαζί προηγουμένως, από καταβολής Δημοκρατίας! Ενώ φεύγοντας «κληροδότησε» άλλα δέκα δις του Μνημονίου!

Κατακρίνει ακόμα το ΑΚΕΛ το επιτόκιο του ενδεχόμενου δανεισμού, ότι θα είναι ψηλό. Για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης καλύτερα θα ήταν να δουν τη χτεσινή αναφορά του ΚΥΠΕ σύμφωνα με την οποία η απόδοση του κυπριακού 10ετούς ομολόγου στις δευτερογενείς αγορές διαμορφώνεται σε 4,83%. Θέλουν να μιλήσουμε για επιτόκια; Ας το συγκρίνουν με 16,46% στις 14 Ιουνίου 2012…

Καλύτερα να αφήσουν τον κομματικό πετροπόλεμο. Η χώρα κάνει μια τεράστια προσπάθεια, με πολλές θυσίες των πολιτών. Η κυβέρνηση οδηγεί αυτή την προσπάθεια σταθερά σε δρόμο πέρα και έξω από το Μνημόνιο εκείνο το οποίο ζητήθηκε από τον Ιούνιο 2012. Η σημερινή, επώδυνη αλλά υπεύθυνη διόρθωση μας οδηγεί μακριά από το φάσμα της χρεοκοπίας που αντιμετωπίσαμε με τρόμο πριν ενάμιση χρόνο. Έτσι θα φτιάξουμε ξανά μιαν ευημερούσα οικονομία. Με έργα ευθύνης και όχι με λόγια.

Ούτε τυμπανοκρουσίες θέλουμε, αλλά ούτε και το «κανόνι» της χρεοκοπίας που βάρεσε στο τέλος του 2012.