Τεράστια ψυχολογική πίεση στην υπάλληλο του Κτηματολογίου που πέθανε εν ώρα εργασίας

Τεράστια ψυχολογική πίεση στην υπάλληλο του Κτηματολογίου που πέθανε εν ώρα εργασίας

Όπως αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο μας η Παγκύπρια Συντεχνία Ισότητα, με επιστολή της στον Αρχηγό της Αστυνομίας και Διευθυντή Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, ζήτησε άμεση διερεύνηση των συνθηκών θανάτου υπαλληλόυ στο κτηματολόγιο Αμμοχώστου.

Σήμερα η Συντεχνία με ανακοίνωσή της στα ΜΜΕ, σε σχέση με το περιστατικό στο Επαρχιακό Κτηματολογικό Γραφείο Αμμοχώστου, αναφέρει ότι “δεν επιθυμούμε να εμφανιστούμε σε εκπομπές ή να προβούμε σε ζωντανές δηλώσεις και παρακαλούμε να το σεβαστείτε”. Περιοριζόμαστε, μόνο, στην παράθεση των ακόλουθων στοιχείων, σεβόμενοι τη μνήμη της εκλιπούσας:

1. Πληροφορίες/στοιχεία για το περιστατικό δόθηκαν από συνάδελφους της εκλιπούσας, οι οποίοι είχαν ίδια γνώση για την κατάσταση που επικρατεί στο Επαρχιακό Κτηματολογικό Γραφείο Αμμοχώστου.

2. Σύμφωνα με τις αναφορές των συναδέλφων, υπάρχει ανεπαρκής στελέχωση και τεράστιος φόρτος εργασίας στο εν λόγω Γραφείο. Η εκλιπούσα απώλεσε τις αισθήσεις της περί τις 7:10 π.μ. της 29/08/2018 κατά την είσοδό της στο κτήριο που στεγάζει την υπηρεσία της, αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας (ημικρανίες και με τα μάτια της), ήταν άτομο χαμηλών τόνων, ευσυνείδητο και πάντοτε διεκπεραίωνε, στο ακέραιο, τα καθήκοντα που τις ανέθεταν οι προϊστάμενοί της. Ορισμένες φορές η ανάθεση των καθηκόντων γινόταν με επιτακτικό τρόπο (έπρεπε, δηλαδή, να διεκπεραιωθούν εντός πολύ συγκεκριμένου μικρού διαστήματος) ανεξαρτήτως εάν ήταν δυνατό ή όχι να διεκπεραιωθούν, χωρίς να την ρωτήσουν εάν η ίδια ήταν σε θέση να ανταποκριθεί.

Ένεκα του άγχους/φόβου για απώλεια της εργασίας της (γιατί συγκεκριμένος προϊστάμενός της προέβαινε σε τέτοιες ή παρόμοιες αναφορές, στην παρουσία της ιδίας και άλλων συναδέλφων, για να προκαλέσει τον φόβο, γενικά, στο προσωπικό) ουδέποτε αρνήθηκε να διεκπεραιώσει εργασία που της ανατιθόταν, παρόλο που ο υφιστάμενος φόρτος που είχε να διεκπεραιώσει ήταν υπερβολικός. Η ίδια, νοιώθοντας ότι είχαν εξαντληθεί τα οποιαδήποτε αποθέματα υπομονής και διάθεσης να συνεχίσει να εργάζεται, ζήτησε τη συνδρομή συναδέλφου της και μαζί ετοίμασαν αίτηση για πρόωρη αφυπηρέτηση.

3. Με βάση τις ίδιες αναφορές, την ίδια κατάσταση αντιμετωπίζει αριθμός συναδέλφων στο Επαρχιακό Κτηματολογικό Γραφείο Αμμοχώστου. Για την κατάσταση αυτή, οι εν λόγω συνάδελφοι, εδώ και περίπου δύο μήνες, προτίθεντο να υποβάλουν αναφορά στις αρμόδιες αρχές.

4. Με βάση τις ερμηνευτικές διατάξεις των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμους του 1996 έως 2015,

«”υγεία” σε σχέση με τηv εργασία, υπoδηλώvει όχι μόvo τηv απoυσία ασθέvειας ή αvαπηρίας αλλά περιλαμβάvει και τα φυσικά, πvευματικά και ψυχικά στoιχεία πoυ επηρεάζoυv τηv υγεία και πoυ έχoυv άμεση σχέση με τηv ασφάλεια και τηv υγιειvή κατά τηv εργασία·»

Στο άρθρο 13 των εν λόγω Νόμων καθορίζονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«13.-(1) Κάθε εργoδότης πρέπει vα διασφαλίζει τηv ασφάλεια, υγεία και ευημερία στηv εργασία όλωv τωv εργoδoτoυμέvωv τoυ:

¨[…]

(2) Χωρίς επηρεασμό της γεvικότητας τωv υπoχρεώσεωv τoυ, πoυ αvαφέρovται στo εδάφιo (1), oι υπoχρεώσεις κάθε εργoδότη επεκτείvovται ώστε vα περιλαμβάvoυv τα ακόλoυθα-

(α) τηv παρoχή και διατήρηση εγκαταστάσεωv, συστημάτωv και μεθόδωv εργασίας τα oπoία vα είvαι ασφαλή και χωρίς κιvδύvoυς για τηv υγεία,

(β) …

(γ) τηv παρoχή, τέτoιωv πληρoφoριώv, oδηγιώv, εκπαίδευσης και επιτήρησης για τηv διασφάλιση της ασφάλειας και υγείας τωv εργoδoτoυμέvωv τoυ,

(δ) …

(ε) τηv παρoχή και διατήρηση περιβάλλovτoς εργασίας για τoυς εργoδoτoυμέvoυς τoυ, τo oπoίo είvαι ασφαλές, χωρίς κιvδύvoυς για τηv υγεία και επαρκές όσov αφoρά τις διευκoλύvσεις και διευθετήσεις για τηv ευημερία τoυς στηv εργασία.

(στ)(i) τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της ασφάλειας και της υγείας των εργοδοτουμένων του, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων πρόληψης των επαγγελματικών κινδύνων, ενημέρωσης, εκπαίδευσης και κατάρτισης, καθώς και της δημιουργίας της απαραίτητης οργάνωσης και της παροχής των αναγκαίων μέσων

(ii) την επίβλεψη της ορθής εφαρμογής των μέτρων ασφάλειας, υγείας και ευημερίας των εργοδοτουμένων του ή και άλλων προσώπων που μπορεί να επηρεάζονται από τις δραστηριότητές του ή από τον τρόπο που διευθύνει την επιχείρησή του·

(iii) την προσαρμογή των μέτρων αυτών ανάλογα με τις μεταβολές των περιστάσεων και την επιδίωξη της βελτίωσης των υφιστάμενων καταστάσεων·

(ζ) την παροχή στους αντιπροσώπους ασφάλειας επαρκούς απαλλαγής από την εργασία χωρίς μισθολογική απώλεια, καθώς και των αναγκαίων μέσων προκειμένου να μπορούν να εκπληρώσουν τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις τους, που απορρέουν από τον παρόντα Νόμο.»

5. Η Παγκύπρια Συντεχνία Ισότητα είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ούτε στον Δημόσιο, ούτε βέβαια και στον Ιδιωτικό τομέα, εφαρμόζεται αποτελεσματικά η εν λόγω νομοθεσία. Είναι καιρός να λογοδοτήσουν όσοι ευθύνονται για τη μη εφαρμογή της και να ληφθούν μέτρα ώστε αυτή να εφαρμοστεί, για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα. Δεν επιθυμούμε, όμως, τη θυματοποίηση οποιουδήποτε προσώπου.