Τελικά δεν άναψε ακόμη η φλόγα στο οικόπεδο 12

Δεν έχει ανάψει ακόμη η φλόγα στην πλατφόρμα της Noble Energy, στο θαλάσσιο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, αν και, σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία έχει ξεκινήσει από το πρωί σήμερα.

Η διαδικασία (drill stem test) είναι σε εξέλιξη, όμως το «άναμμα της φλόγας», η καύση δηλαδή του φυσικού αερίου που έρχεται από τα έγκατα του κοιτάσματος στην επιφάνεια, παίρνει κάποιο χρόνο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η φλόγα δεν αναμένεται να είναι μπλε χρώματος, αλλά πορτοκαλοκίτρινη, ενώ οι μετρήσεις για το μέγεθος του κοιτάσματος «Αφροδίτη» θα σταλούν για ανάλυση στο Χιούστον, έδρα της εταιρείας Noble, με τα αποτελέσματα να αναμένονται σε δύο με τρεις εβδομάδες.

Νωρίτερα, λειτουργός της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Ενεργείας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ανέφερε ότι η διαδικασία για το «άναμμα της φλόγας» ξεκίνησε σήμερα στις 10πμ και αναμένεται να διαρκέσει περίπου μια εβδομάδα.

Η ίδια πηγή επιβεβαίωσε ότι το άναμμα της φλόγας είναι πιθανότατα θέμα ωρών να συμβεί, καθώς η διαδικασία απαιτεί χρόνο, αν και επισημαίνεται ότι, από τεχνικής απόψεως, το σημαντικό στοιχείο παραμένει η επικείμενη ανάλυση των δεδομένων του κοιτάσματος.