Τα e-bikes τρέχουν γρήγορα και στις πωλήσεις

Μεγάλη άνοδο στις πωλήσεις τους γνωρίζουν τα ηλεκτροκίνητα ποδήλατα, τα επονομαζόμενα e-bikes. Παρά την ακριβότερη τιμή τους, τα ποδήλατα αυτά φαίνεται πως κερδίζουν όλο και περισσότερους αναβάτες, αφού η κίνηση στις ανηφόρες διευκολύνεται χάρη στην λειτουργία του ηλεκτρικού γκαζιού.Πρόσφατα η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Smart άρχισε να διαθέτει τα δικά της ηλεκτροκίνητα ποδήλατα στην Ευρώπη και στην Ασία, ενώ ετοιμάζεται να κάνει άνοιγμα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το ποδήλατο, που σχεδιάστηκε σε συνεργασία με βερολινέζικη εταιρία και τροφοδοτείται από μπαταρία ιόντων λιθίου της Daimler, κέρδισε πρόσφατα βραβείο σχεδιασμού. Διαθέτει θύρα USB και δυνατότητα σύνδεσης έξυπνου κινητού τηλεφώνου.

Τα ποδήλατα αυτά παρέχουν τέσσερα επίπεδα ενίσχυσης στις κινήσεις του αναβάτη. Η μηχανή τους ενεργοποιείται μόλις αρχίσει να κάνει πετάλι, ενώ η επαναλαμβανόμενη κίνηση παράγει ενέργεια, η οποία αποθηκεύεται. Έτσι, ο ποδηλάτης μπορεί να επιλέξει πόση ενέργεια θέλει να διοχετεύσει στο ποδήλατο, μέσω ενός κουμπιού στη λαβή.

Στο χώρο ετοιμάζεται να μπει δυναμικά και η Audi με το δικό της ηλεκτροκίνητο ποδήλατο «υψηλής απόδοσης», όπως το περιγράφει. Το e – bike θα περιλαμβάνει τροχούς 26 ιντσών, σκελετό από ανθρακονήματα και θα ζυγίζει περίπου 25 κιλά. Ο αναβάτης θα μπορεί να κάνει πετάλι χρησιμοποιώντας μόνο τη μυϊκή του δύναμη, να επιλέγει υποβοήθηση από την μπαταρία ή πλήρη ηλεκτροκίνηση με ταχύτητες που θα φθάνουν τα 50 χιλιόμετρα την ώρα.