Πιο σκληροί όροι σε νέα συμφωνία με την Ελβετία για τις καταθέσεις, λέει η Ελλάδα

Ιδιαιτέρως προσεκτική πρέπει να είναι η διαδικασία διαπραγμάτευσης μίας πιθανής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και Ελβετίας  για τη φορολόγηση των καταθέσεων, επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Το γεγονός ότι η μέχρι τώρα συμφωνία, Ελβετίας, Γερμανίας και Μεγάλης Βρετανίας για το ίδιο θέμα, δεν έχει αποδώσει τα μέγιστα, έκανε τον Έλληνα υπουργό να αποστείλει το σχετικό έγγραφο στη Βουλή, κάνοντας μάλιστα λόγο για «επιτακτική ανάγκη» προσοχής.  Διευκρινίζει ότι οι συμφωνίες αυτές αποτελούν «εργαλείο» στα χέρια των φορολογικώ υπηρεσιών, για εντοπισμό αδήλωτων κεφαλαίων στο εξωτερικό και ενίσχυση των κρατικών εσόδων, «εντούτοις δεν είναι απαλλαγμένες προβλημάτων».

Μεταξύ των προβλημάτων αυτών ο κ. Στουρνάρας επισημαίνει τη μη αποκάλυψη του ονόματος των δικαιούχων των λογαριασμών αυτών, παρά μόνο την απόδοση στην αντισυμβαλλόμενη χώρα ενός ποσού ως αντάλλαγμα. Επίσης, το γεγονός ότι το ποσό αυτό υπολογίζεται αποκλειστικά από τις ελβετικές αρχές, ότι εξαιρούνται τραπεζικοί λογαριασμοί των οποίων δικαιούχοι είναι ορισμένα νομικά μορφώματα (π.χ. Trusts) και ότι υπάρχει  περιορισμός στην ανταλλαγή  πληροφοριών εκ μέρους της Ελβετίας.