Τα 54α γενέθλιά του γιορτάζει σήμερα ο Μαραντόνα

Ο Ντιέγκο Μαραντόνα, κατά πολλούς ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του κόσμου,γίνεται σήμερα 54 ετών!

 

Γεννημένος στις 30 Οκτωβρίου 1960 στο Λανούς του Μπουένος Άιρες,ο Μαραντόνα διέπρεψε στα γήπεδα  για σχεδόν 21 χρόνια, από το 1976 έως και το 1997 προκαλώντας τον θαυμασμό των ανά τον κόσμο φιλάθλων με τις αριστοτεχνικές κινήσεις του.Στο ζενίθ της καριέρας του οδήγησε την Αργεντινή στην κατάκτηση του Μουντιάλ το 1986, σημειώνοντας το «Χέρι του Θεού» και το «Γκολ του αιώνα» απέναντι στην Αγγλία, ενώ σε συλλογικό επίπεδο, χάρισε στη Νάπολι (στην οποία αγωνίστηκε από το 1984 ως το 1991) δύο πρωταθλήματα Ιταλίας και ένα Κύπελλο UEFA.
Ο Μαραντόνα ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στην Estrella Roja σε ηλικία οκτώ ετών και αμέσως τράβηξε πάνω του τα βλέμματα των ανθρώπων της Αρχεντίνος Τζούνιορς:«Όταν φέραμε τον Ντιέγκο στα δοκιμαστικά της Αρχεντίνος με μάγεψε το ταλέντο του και δεν μπορούσα να πιστέψω ότι είναι μόλις οκτώ χρονών. Μάλιστα, του ζητήσαμε να μας δείξει την ταυτότητά του για να το τσεκάρουμε αλλά μας είπε ότι δεν την είχε μαζί του. Ήμασταν σίγουροι ότι μας ‘δούλευε’ γιατί αν και είχε τη σωματική διάπλαση ενός παιδιού, έπαιζε σαν ενήλικας. Μόλις ανακαλύψαμε ότι μας έλεγε αλήθεια, αποφασίσαμε να του αφιερωθούμε» έχει δηλώσει ο Φρανσίσκο Κορνέχο που ανακάλυψε τον Ντιέγκο.
Σε ηλικία 12 ετών διασκέδαζε το κοινό της Αρχεντίνος κάνοντας επίδειξη με την μπάλα στο ημίχρονο των αγώνων. Το 1975 «ανέβηκε» μόλις για έναν χρόνο στην ομάδα νέων και την επόμενη σεζόν, στις 20 Οκτωβρίου 1976, δέκα ημέρες πριν γίνει 16, πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα.
Αγωνίστηκε με τους Αρχεντίνος Τζούνιορς ως το 1981 σημειώνοντας 116 γκολ σε 166 συμμετοχές και τότε έκανε το πρώτο μεγάλο άλμα στην καριέρα του. Η αγαπημένη ομάδα του, οι Μπόκα Τζούνιορς, τον έκαναν δικό τους και μαζί του κατέκτησαν το πρωτάθλημα το 1982. Η φήμη του πλέον είχε ξεπεράσει τα σύνορα της Νοτίου Αμερικής και η ώρα για το επόμενο άλμα και το… πέρασμα στη Ευρώπη είχε έρθει. Η Μπαρτσελόνα έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη, καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ σε μεταγραφή ποδοσφαιριστή, καταβάλλοντας 7.6 εκατ. δολάρια για να τον αποκτήσει.

Με τη φανέλα των Μπλαουγκράνα ο Μαραντόνα σημείωσε 38 γκολ σε 58 συμμετοχές, ωστόσο τα πράγματα δεν ήρθαν όπως πολλοί περίμεναν. Πρώτα το χτύπημα της ηπατίτιδας και εν συνεχεία αυτό από το δολοφονικό τάκλιν του Άντονι Γκοιγκοετσέα, τον άφησαν για αρκετό καιρό εκτός δράσης. Ωστόσο, στο διάστημα που ήταν καλά, κατέκτησε με την «Μπάρτσα»το Ισπανικό Σούπερ Καπ απέναντι στην Αθλέτικ Μπιλμπάο και το Κύπελλο Ισπανίας απέναντι στην Ρεάλ Μαδρίτης. Μάλιστα, στις 26 Ιουνίου 1983 ανάγκασε για πρώτη φορά (πριν τον Ροναλντίνιο το 2005) τους οπαδούς της Βασίλισσας να σηκωθούν όρθιοι για να χειροκροτήσουν παίκτη των Μπλαουγκράνα για το περίφημο γκολ που σημείωσε.

Στο τέλος της χρονιάς ο Μαραντόνα έρχεται σε ρήξη με τη διοίκηση και ζητά να φύγει. Όπως και έγινε, με τη Νάπολι να σπάει και εκείνη το παγκόσμιο ρεκόρ σε μεταγραφή,δαπανώντας περίπου 11 εκατ. δολάρια για να τον κάνει δικό της.
Τον Ιούλιο του 1984, 75.000 οπαδοί της Νάπολι γεμίζουν το Στάδιο Σάο Πάολο για να δουν από κοντά την παρουσίαση του ανθρώπου που άλλαξε τον ρου της ιστορίας του συλλόγου.Μέχρι τότε καμία ομάδα του Ιταλικού Νότου δεν είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα με τις Μίλαν, Γιουβέντους και Ίντερ από τον Βορρά να έχουν τη μερίδα του λέοντος.
Ο Μαραντόνα, όντας στο ζενίθ της καριέρας του, οδηγεί την Νάπολι στην κατάκτηση του τίτλου τη σεζόν 1986/87, αλλά το προηγούμενο καλοκαίρι έχει ήδη στεφθεί και παγκόσμιος πρωταθλητής οδηγώντας την Αργεντινή στην κατάκτηση του Μουντιάλ που έγινε στο Μεξικό το 1986.Εκεί, στον προημιτελικό με την Αγγλία (με την οποία η έχθρα ήταν έντονη λόγω του πολέμου για τα νησιά Φώκλαντ τέσσερα χρόνια πριν) σημειώνει τα δύο γκολ που μνημονεύονται ακόμα και σήμερα: «Το χέρι του Θεού» και « το γκολ του αιώνα», με τον ίδιο να υποστηρίζει για το πρώτο, ότι μπήκε «λίγο με το κεφάλι του Μαραντόνα και λίγο με το χέρι του Θεού».
Με τη φανέλα της Νάπολι συνεχίζει να… βγάζει μάτια και την οδηγεί το 1989 στην κατάκτηση του Κυπέλλου UEFA και το 1990 στον δεύτερο τίτλο της ιστορίας της. Ωστόσο,εκτός αγωνιστικών χώρων βγάζει… τα δικά του μάτια αφού τα σκάνδαλα διαδέχονται το ένα το άλλο.Χρήση κοκαΐνης, νυχτοπερπατήματα, ένα εξώγαμο του τελικά αναγνώρισε το 1992 είναι μερικά από αυτά, ενώ δεν ήταν λίγες οι αναφορές για τις διασυνδέσεις του με τη Μαφία και συγκεκριμένα την Καμόρα.

Το 1990 στο Μουντιάλ που έγινε στην Ιταλία, στον ημιτελικό της Αργεντινής με την διοργανώτρια χώρα χωρίζει τους οικοδεσπότες στα δύο αφού το ματς έγινε στο Σάο Πάολο και κάλεσε τους φίλους της Νάπολι να υποστηρίξουν την Αργεντινή.
Το 1991 ο Μαραντόνα, πιάνεται ντοπέ και η… αρχή του τέλους έχει φτάσει. Η ποινή είναι βαριά και ρίχνει τον Μαραντόνα εκτός δράσης για 15 μήνες, γεγονός που τελειώνει άδοξα την καριέρα του στη Νάπολι.Παρά τις προτάσεις από τη Ρεάλ Μαδρίτης και την Μαρσέιγ, ο Μαραντόνα επιλέγει μετά το τέλος της τιμωρίας του να συνεχίσει στη Σεβίλλη αλλά έναν χρόνο μετά επιστρέφει στην πατρίδα του με τη φανέλα των Νιούελς Όλντ Μπόις πραγματοποιώντας μόλις πέντε συμμετοχές.

Τελικά, επιστρέφει στους Μπόκα Τζούνιορς για άλλα δύο χρόνια για να κλείσει την περίφημη αλλά και επεισοδιακή καριέρα του, σε ηλικία 37 ετών το 1997.Τέσσερα χρόνια μετά, οι Μπόκα Τζούνιορς διοργάνωσαν φιλικό αγώνα προς τιμήν του με τον ίδιο να ξεσπά σε κλάματα έχοντας δίπλα του τις κόρες του Τζανίνια και Ντάλμα:

Από το 2000 και μετά, έχοντας πάρει αρκετά κιλά, η περιπέτειες του Μαραντόνα με την υγεία του, κυρίως λόγο χρήσης κοκαίνης, δεν είναι λίγες. Νοσηλίες με τον κόσμο να ξημεροβραδιάζεται έξω από τα νοσοκομεία για να μάθει νέα για το ίνδαλμά του. Το 2005 υποβλήθηκε σε επέμβαση στο στομάχι και επέστρεψε στα… κιλά του, ενώ κατά δήλωσή του, κατάφερε να ξεφύγει και από τον κόσμο των ναρκωτικών.
Το 2008, έχοντας ξεκινήσει πλέον καριέρα προπονητή, αναλαμβάνει τον πάγκο της αγαπημένης του Αργεντινής και την οδηγεί στα τελικά του Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής, όπου αποκλείστηκε στα προημιτελικά από την Γερμανία, γεγονός που προκάλεσε και την απόλυσή του.
Το 1994 η Ελλάδα βρέθηκε στον δρόμο της Αργεντινής στο κύκνειο άσμα του Μαραντόνα με τη φανέλα της Εθνικής. Στο ματς για τη φάση των ομίλων όπου η Ελλάδα έχασε με 4-0, ο Ντιέγκο σημείωσε το 3o γκολ της χώρας του, ενώ στο ματς με τη Νιγηρία πιάστηκε «ντοπέ» και αποκλείστηκε από την διοργάνωση. Αυτό ήταν και το «αντίο» του με τη φανέλα της Αργεντινής.Το 2010, ο Μαραντόνα ως προπονητής της Αργεντινής στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής, αντιμετώπισε την Ελλάδα στη φάση των ομίλων, με την ομάδα του να επικρατεί με 2-0.