Τα 3 Φονικά «ΑΑΑ» – Ανευθυνότητα, Ανεπάρκεια, Ανικανότητα

Τα 3 Φονικά «ΑΑΑ» – Ανευθυνότητα, Ανεπάρκεια, Ανικανότητα

Τα τελευταία χρόνια, ακούμε όλο και πιο συχνά για ενδοοικογενειακή βία, για σεξουαλική παρενόχληση, βιασμό της προσωπικότητηας ανθρώπων και πολλά άλλα στοιχεία που πληγώνουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, αλλά δυστυχώς και πολλές φορές φθάνουν μέχρι και τη φυσική εξόντωση των θυμάτων της βίας.

Μια πράξη ξαφνική σε στιγμή συναισθηματικής φόρτισης; Όχι βέβαια.

Μια πράξη βίας έχει και τα αίτια και τα αιτιατά της. Έχει μια ιστορικότητα, ένα παρελθόν. Και δυστυχώς έχει αρνητικές συνέπειες και στο παρόν και στο μέλλον. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι κατ΄ αρχήν να καταβάλλεται προπάθεια και από την κυβέρνηση και την πολιτεία γενικότερα, αλλά και από τα οργανωμένα σύνολα ώστε να αναπτύσσεται η προσωπικότητα του ανθρώπου μέσα από αρχές και αξίες.

Τί γίνεται όμως στις περιπτώσεις εκείνες, και που δυστυχώς δεν είναι λίγες, όπου παρατηρούνται φαινόμενα βίας, παραβατικότητας και κάθε λογής εκτροπή από κάθε σωστή κοινωνική συμπεριφορά;

Πόσο ως πολίτες που θέλουμε να παρουσιαζόμαστε υπεύθυνοι και ιδανικοί, ενεργούμε όταν διαπιστώνουμε την ύπαρξη τέτοιων φαινομένων;

Πώς οι αρμόδιες αρχές και κρατικές υπηρεσίες ενεργούν όταν ενημερωθούν για όλα αυτά τα φαινόμενα παραβατικότητας, ενδοοικογενειακής βίας κλπ;

Κρίνοντας εκ των αποτελεσμάτων, αλλά και της πυκνότητας τω γεγονότων που εξελίσσονται, διαπιστώνεται ότι η αποτελεσματικότητα της λειτουργίας τους φθάνει στο ναδίρ. Με τη φθηνή δικαιολογία πάντα, μειωμένο προσωπικό, φόρτος εργασίας, ότι ήταν άλλη υπηρεσία που έπρεπε να ενεργήσει και πολλά άλλα κουφά.

Ένα είναι όμως το σίγουρο. Λόγω της ολιγωρίας και όχι μόνο, των αρμοδίων, η εγκληματικότητα μεγαλώνει, θρηνούμε θύματα, προκαλούνται αλυσιδωτά πρόσθετα προβλήματα που στιγματίζουν τη ζωή των ανθρώπων.

Το τρίπτυχο της αποτυχίας αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων, μπορεί να χαρακτηριστεί με άνα απλό «ΑΑΑ». Ανευθυνότητα, Ανεπάρκεια, Ανικανότητα! Το να αποδίδουν πάντα ότι ευθύνεται το σύστημα, είναι μια φθηνή δικαιολογία που δεν έχει πλέον πέραση. Πληρώνονται, για να κάνουν τη δουλειά τους.

Αν διαπιστώνουν προβλήματα είτε σε αριθμό προωπικού, ή σε ανάγκη μετεκπαίδευσης ή χρειάζεται να επαναπροσδιοριστούν αρμοδιότητες και καθήκοντα, σε όλη τους την επαγγελματική δραστησιότητα, τι έκαναν;

Ανέφεραν σε κάποιο προιστάμενο τα προβλήματα;

Οι προϊστάμενοι και διορισθέντες διευθυντές στις αξιολογήσεις τους και στις εκθέσεις τους εντόπισαν προβλήματα λειτουργίας και εισηγήθηκαν τρόπους επίλυσης των προβλημάτων;

Οι αρμόδιοι πολιτικοί προϊστάμενοι ενήργησαν κατά τρόπον υπεύθυνο δίνοντας λύσεις στα προβλήματα;

Τίποτα από όλα αυτά φαίνεται δεν έγινε. Πάντα όμως κρίνουμε εκ του αποτελέσματος. Και τα αποτελέσματα δυστυχώς είναι τραγικά. Εκθέτουν κυβερνητικά τμήματα, υπευθύνους, διορισμένους αρμοδίους που φαίνεται ότι ολιγωρούν στη αντιμετώπιση και την επίλυση προβλημάτων. Και όλοι εμείς, οι απλοί πολίτες, γινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές.

Την Ανευθυνότητα, Ανεπάρκεια, Ανικανότητα των οποιωνδήποτε, ΔΕΝ την ανεχόμαστε. Τους δώθηκε αρκετό περιθώριο να διορθώσουν τα κακώς έχοντα στα τμήματα, στις υπηρεσίες και στα υπουργεία τους. Η απραξία σε όλο της το μεγαλείο, αλλά οι πολίτες να υποφέουν λόγω αυτής τους της ολιγωρίας και όχι μόνο.

Είναι για αυτό το λόγο που χρειάζεται μια πραγματική αλλαγή, όχι μόνο σε πρόσωπα αλλά και σε νοοτροπία. Ο τόπος και μαζί του και οι πολίτες του, αρνούνται πλέον να ακολουθήσουν όλους αυτούς που με την όλη τους πολιτική δράση, άφησαν ένα κρατικό μηχανισμό να εξυπηρετεί τους διορισμένους και βολεμένους υψηλόμισθους (ευτυχώς δεν είναι όλοι) και αγνοούν τα προβλήματα που προκύπτουν ένεκα αυής τους της ανευθυνότητας.

Είναι για αυτό το λόγο, που αγωνιζόματε εδώ και χρόνια για την πολυπόθητη πραγματική αλλαγή. Και λέμε με βεβαιότητα ότι, Ναί, υπάρχει Ελπίδα. Υπάρχει Ελπίδα Αλλαγής, για μια Καλύτερη και Βιώσιμη Κύπρο. Για το καλό των Πολιτών και του τόπου.

Αυτή η Ελπίδα Αλλαγής, πηγάζει και αναδύεται μέσα από το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών. Ναι, Υπάρχει Ελπίδα.

Βαδίζουμε Μπροστά!

Λουκάς Στυλιανού

Μέλος Κεντρικής Επιτροπής Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Υποψήφιος Βουλευτής Λάρνακας