Ελπίδα για τη Κύπρο, το ταμείο ανάκαμψης

Λευτέρης Χριστοφόρου, Ευρωβουλευτής ΔΗ.ΣΥ – ΕΛΚ

Ιστορική η απόφαση της Ε.Ε. να δημιουργήσει τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως επικράτησε να λέγεται το Ταμείο Ανάκαμψης, ο πυρήνας του Next Generation EU.

Η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης ήταν προϊόν έντονων πιέσεων του Ευρωκοινοβουλίου προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Επιτροπή, από την έναρξη της Πανδημίας, το Μάρτιο.
Ως πλήρες μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Ευρωκοινοβουλίου, βίωσα  τις έντονες συζητήσεις, κατά κύριο λόγο με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και λιγότερο με την Επιτροπή που ευθυγραμμιζόταν σε μεγάλο βαθμό με τις απόψεις μας.

Να θυμίσω ότι με την έναρξη της Πανδημίας, απαιτήσαμε από την Ε.Ε. την έκδοση Ευρωομολόγου, που κοντολογίς ζητούσαμε η Ε.Ε. να προβεί σε δανεισμό 1 ΤΡΙΣ ΕΥΡΩ και να τα διαθέσει στις χώρες μέλη, προβλέποντας έγκαιρα την επερχόμενη κοινωνικοοικονομική κρίση.

Είναι γνωστά τα γεγονότα όπου υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από μερικές χώρες όπως Γερμανία, Ολλανδία κ.α., με αποτέλεσμα τελικά να οδηγηθούμε στο Ταμείο Ανάκαμψης

Τελικά, μετά από πολλές παλινδρομήσεις και σκληρές, μακρές διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο και την Επιτροπή, καταλήξαμε στον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 672.5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ.

Αυτά τα κεφάλαια θα τα δανειστεί η Ε.Ε., με μηδενικό επιτόκιο από τις αγορές, αφού είναι γνωστό ότι η Ε.Ε. έχει την πιο ισχυρή πιστοληπτική ικανότητα και διασφαλίζει τα χαμηλότερα επιτόκια στην αγορά.

Από τα 672.5 ΔΙΣ Ευρώ, τα 312.5 ΔΙΣ Ευρώ θα παραχωρηθούν Δωρεάν Επιχορηγήσεις στα κράτη μέλη της Ε.Ε. και τα υπόλοιπα ως δάνεια με μηδενικό επιτόκιο. Παρά το ότι, πιστεύω ότι αυτό το οικονομικό πακέτο θα έπρεπε να είναι ισχυρότερο, πρόκειται για ένα οικονομικό πακέτο χωρίς προηγούμενο στην Ιστορία της Ε.Ε.

Η ιδιαιτερότητα, η μοναδικότητα και η ιστορικότητα αυτής της απόφασης έγκειται στα εξής ιδιαίτερα χαρακτηριστικά:

  1. Οι Ευρωπαίοι Φορολογούμενοι δεν θα επιβαρυνθούν ούτε ένα ευρώ για αυτό το Ταμείο Ανάκαμψης, αφού η Ε.Ε. θα το αποπληρώσει από ίδιους πόρους που θα προέλθουν από φορολόγηση των ψηφιακών γιγάντων, των πλαστικών, των ρύπων και πιθανώς των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.
  2. Για πρώτη φορά η Ε.Ε. βγαίνει η ίδια στις αγορές και δανείζεται αξιοποιώντας την πιστοληπτική της ισχύ, προς όφελος των χωρών μελών.
  3. Για πρώτη φορά η Ε.Ε. προσπαθεί να δημιουργήσει δικούς της πόρους, δηλαδή δικά της έσοδα, πέραν από τα παραδοσιακά, θεσμοθετημένα έσοδα της, που προέρχονται από την συνεισφορά των χωρών μελών, τον Φ.Π.Α., τα πρόστιμα και τους δασμούς τρίτων χωρών.
  4. Κάθε κράτος αποφασίζει μόνο του τα έργα που θα αποφασίσει να υλοποιήσει με τα χρήματα του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Φυσικά τα προτεινόμενα έργα θα βρίσκονται εντός των έξι πυλώνων που έθεσε η Ε.Ε., π.χ. Πράσινη Ανάπτυξη, Ψηφιακή Μετάβαση, Υγεία κ.α.

Η Κύπρος μας, πέτυχε να εξασφαλίσει, από το Ταμείο Ανάκαμψης το πρωτοφανές ποσό του 1,2 ΔΙΣ ΕΥΡΩ. Η Κυπριακή Κυβέρνηση διασφάλισε αυτή τη μεγάλη επιτυχία σε κονδύλια ως Δωρεάν επιχορήγηση από την Ε.Ε..

Είμαι πεπεισμένος ότι με την ορθή αξιοποίηση των κονδυλίων η Κύπρος θα δημιουργήσει σημαντική Ανάπτυξη της Οικονομίας στα επόμενα χρόνια.

  1. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ανθρωπότητας, σε τόσο μεγάλη έκταση και σε τέτοιο βαθμό κεφαλαίων, τίθενται στόχοι για Κλιματική Ουδετερότητα, Μετάβαση σε Πράσινη Οικονομία και Προστασία του Περιβάλλοντος. Η Ε.Ε. διαθέτει το 37% του Ταμείου Ανάκαμψης, για τη Πράσινη Συμφωνία, δηλαδή περίπου 250 ΔΙΣ ΕΥΡΩ. Η ΕΕ ουσιαστικά καθίσταται ο πρωτοπόρος και ο παγκόσμιος πρωταγωνιστής, στη Προστασία του Περιβάλλοντος.

Ζητήσαμε από την Ε.Ε. να είναι ευέλικτη, αποτελεσματική και ταχύτατη στην διάθεση των κονδυλίων και να μην βρεθούμε απέναντι σε αξεπέραστες γραφειοκρατίες.

Ευελπιστώ ότι το Καλοκαίρι θα αρχίσει  η εκταμίευση των χρημάτων, που θα αποτελέσουν το πρώτο οξυγόνο ζωής για τις χώρες μέλη και ιδιαίτερα η Κύπρος μας, που ασφυκτιούν από την εδώ και ένα χρόνο, πρωτόγνωρη Υγειονομική και Οικονομική Κρίση.

Οι οικονομίες στέγνωσαν, οι πολίτες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται στα όρια τους και όλοι εναγωνίως αναμένουν να εισρεύσουν τα κεφάλαια της Ε.Ε. στη Πραγματική Οικονομία.

Πέραν της σημαντικότητας του Μηχανισμού Ανάκαμψης που εγκρίναμε πρόσφατα στο Ευρωκοινοβούλιο, πιστεύω ότι πρέπει να αρχίσουμε στην Ε.Ε. να συζητάμε και για ένα δεύτερο πακέτο στήριξης γιατί η κρίση είναι βαθύτερη και μακροβιότερη από όσο εκτιμήθηκε αρχικά. Για αυτό έθεσα το θέμα τόσο στην Επιτροπή Προϋπολογισμού όσο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή γιατί καλύτερον είναι το προλαμβάνειν  από το θεραπεύειν.