Τα φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Οι φυτικές ή αλλιώς διαιτητικές ίνες είναι ιδιαίτερα ευεργετικές τόσο για τη σιλουέτα όσο και για την υγεία μας.

Είκοσι πέντε με τριάντα γραμμάρια είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, αρκετά, αλλά αν καταφέρνουμε να καταναλώνουμε και περισσότερα (35 με 40) είναι ακόμα καλύτερα.

Μια διατροφή υψηλή σε φυτικές ίνες θεωρείται υγιής, καθώς βοηθά το σώμα να αφομοιώσει τα τρόφιμα σωστά, ενώ παράλληλα βοηθά στην καλή υγεία του πεπτικού συστήματος.

Τροφές που είναι καλές πηγές φυτικών ινών, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα λαχανικά και τα φρούτα, μπορούν επίσης να βοηθήσουν ένα άτομο να αισθάνεται χορτάτο, χωρίς να χρειάζεται να καταναλώσει πολλές θερμίδες ή λίπος.

Πολλά φρούτα έχουν το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι διαθέτουν γλυκιά γεύση. Ετσι οι περισσότεροι άνθρωποι που προσπαθούν να χάσουν βάρος, ανακαλύπτουν ότι μπορούν να παραιτηθούν από τα ζαχαρούχα, λιπαρά γλυκά, όπως μπισκότα και κέικ πιο εύκολα, αν τα αντικαταστήσουν με φρέσκα φρούτα.

Για να καταναλώσετε το ελάχιστο ποσό των θερμίδων και να απολαύσετε τη μέγιστη ποσότητα των φυτικών ινών, τα φρούτα πρέπει να τρώγονται ωμά και αν είναι δυνατόν με τη φλούδα, παρά ψημένα, κονσερβοποιημένα ή ως χυμός.

Πλούσια σε φυτικές ίνες φρούτα είναι τα μήλα, οι μπανάνες, τα μούρα, τα αποξηραμένα φρούτα, το γκρέιπφρουτ, τα ακτινίδια, τα πορτοκάλια, τα ροδάκινα, τα αχλάδια και το καρπούζι.

Το καρπούζι μπορεί να αφαιρεθεί από τον φλοιό του, να κοπεί σε κύβους και να αποθηκευτεί σε ένα καλυμμένο δοχείο στο ψυγείο. Η δροσιά του είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Αν είναι ήδη κομμένο και έτοιμο, είναι πιο εύκολο να αποτελέσει ένα σνακ ή ένα γλυκό υγιές επιδόρπιο.

Τα αχλάδια είναι φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και ως επί το πλείστον συνδέονται με το φθινόπωρο. Το δέρμα του αχλαδιού είναι πολύ λεπτό και αν φαγωθεί μαζί μ’ αυτό αυξάνεται η ποσότητα των φυτικών ινών του.

Το ροδάκινο είναι ένα ακόμα φρούτο υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες που θα πρέπει να τρώγεται αν είναι δυνατόν με τη φλούδα του για να αποκομίσετε περισσότερα θρεπτικά οφέλη.

Τα πορτοκάλια είναι ένα δημοφιλές φρούτο πλούσιο σε βιταμίνη C. Δεν είναι τόσο γλυκό, αλλά ξεπερνά πολλά άλλα φρούτα σε ό,τι έχει να κάνει με την περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες. Αντί για χυμό πορτοκαλιού με το πρωινό, προτιμήστε να καταναλώσετε ένα ολόκληρο καθαρισμένο πορτοκάλι για να αυξήσετε την πρόσληψη των φυτικών ινών.

Τα ακτινίδια και τα γκρέιπφρουτ έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ενώ παράλληλα μπορούν να προσθέσουν ενδιαφέρον και βιταμίνες στην διατροφή σας.

Δεδομένου ότι τα αποξηραμένα φρούτα έχουν στραγγιστεί από το μεγαλύτερο μέρος της υγρασίας τους, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Εδώ, βέβαια, χρειάζεται προσοχή, καθώς περιέχουν επίσης περισσότερη ζάχαρη από το κανονικό φρούτο, γι’ αυτό οι διαβητικοί ή όσοι πρέπει να προσέχουν την πρόσληψη των υδατανθράκων τους, θα πρέπει να καταναλώνουν μικρές μερίδες αποξηραμένων φρούτων, όπως σταφίδες, δαμάσκηνα, βερίκοκα και σύκα.

Οι μπανάνες, είναι ένα δημοφιλές φρούτο, πλούσιο σε κάλιο και φυτικές ίνες και εύκολο να το πάρει κανείς μαζί του για σνακ ή να το κόψει σε φέτες και να το προσθέσει στα δημητριακά του στο πρωινό.

Επίσης υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες είναι τα σμέουρα, οι φράουλες, τα βατόμουρα και τα βακκίνια που είναι εποχιακά φρούτα.