Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα

ΣΗΜΕΡΙΝΗ:  Με τίτλο «Μεγάλο κείμενο επιδιώκει ο Ντάουνερ», γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Αλεξάντερ Ντάουνερ κατά τη χθεσινή ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ φέρεται να τήρησε τις ισορροπίες, αφήνοντας να νοηθεί ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια με στόχο την επίτευξη συμφωνίας πάνω σε “μεγάλο κείμενο” κοινού ανακοινωθέντος. Αλλού, γράφει για μυστήρια κτυπήματα κατά του Ιπποδρόμου με συνεχείς εμπρησμούς. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι παραμένει άφαντος ο 54χρονος ο οποίος καταγγέλθηκε από την 18χρονη κόρη του ότι την βίασε.

ΑΛΗΘΕΙΑ:  Κύριο της θέμα με τίτλο «Καθαρή συμφωνία», γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρουσιάζοντας χθες τη συμφωνία με τη Βρετανία για τις Βάσεις είπε ότι η Κυβέρνηση πέτυχε το στόχο για αξιοποίηση των περιουσιών και των δικαιωμάτων χωρίς ανταλλάγματα. Αλλού, γράφει ότι η ύφεση για το 2013 ήταν στο 5,5% αντί για 8,7% που ήταν η αρχική πρόβλεψη της Τρόικας και 7,7% η αναθεωρημένη. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι θα απαγορεύεται η μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας σε όσους δεν έχουν εκπληρώσει τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Με τίτλο «Σχέδιο με πέντε δημαρχεία», γράφει ότι πέντε δήμους, ένα για κάθε ελεύθερη επαρχία της Κύπρου, προτείνουν οι Βρετανοί εμπειρογνώμονες στο προκαταρκτικό έγγραφο μελέτης για αναδιάρθρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αλλού, γράφει ότι εξανεμίζονται πλέον οι ελπίδες να εντοπισθούν οι γονείς του βρέφους που βρέθηκε πεταμένο στα σκουπίδια καθώς δεν ταυτίστηκε το DNA τους βρέφους. Σε άλλο του θέμα γράφει ότι υπήρξε αύξηση 26,5% στις πυρκαγιές το 2013, με την καμένη γη να φτάνει τα 32,1 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Οπως αναφέρει 347 φωτιές προκλήθηκαν από αποτσίγαρο.

ΧΑΡΑΥΓΗ: Κύριο της θέμα με τίτλο «Διόγκωση χρέους, ογκώδεις οι ευθύνες» γράφει ότι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν διαθέτει όραμα και προοπτική για να μειώσει το δημόσιο χρέος το οποίο ανήλθε το 2013 στα 3,4 δις ευρώ ή 110% του ΑΕΠ. Αλλού, γράφει ότι καθηγητές, γονείς, πενταμελείς οικογένειες και συνταξιούχοι στηρίζουν τους μαθητές οι οποίοι πραγματοποιούν σήμερα εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Συγκοινωνιών για τα κόμιστρα στα λεωφορεία. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι δεν έφυγαν οι ναυτιλιακές εταιρείες παρά το κούρεμα καθώς η ναυτιλία παρουσιάζει προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης λόγω των εξελίξεων στον τομέα των υδρογονανθράκων.

Cyprus Mail: Στο κύριο της θέμα με τίτλο «Άλμα στις σχέσεις η συμφωνία για τη γη στις Βάσεις», γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε χθες ιστορική τη συμφωνία με τη Βρετανία για ανάπτυξη των περιουσιών εντός των ορίων των Βρετανικών Βάσεων, η οποία αποτελεί ένα ποιοτικό άλμα στις σχέσεις των δύο χωρών, όπως ανέφερε. Αλλού, γράφει για την αύξηση των πυρκαγιών μέσα στο 2013 με τον επικεφαλής της Πυροσβεστικής να δηλώνει ότι η συνεργασία και ο συντονισμός των κοινωνικών εταίρων μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη των πυρκαγιών. Αλλού γράφει ότι βρέθηκε στη Νότιο Αφρική ένα μοναδικό μπλε διαμάντι 29,6 καρατίων.

The Cyprus Daily:  Με τίτλο «Αυξάνεται η ένταση στο Κίεβο», γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Ουκρανός Πρόεδρος Βίκτoρ Γιανούκοβιτς συναντήθηκε χθες με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης σε μια προσπάθεια να εκτονώσει τη βία που επικρατεί στους δρόμους του Κίεβου, που είχε ως απολογισμό το θάνατο τριών ανθρώπων. Αλλού, γράφει ότι διαμάχη ξέσπασε μεταξύ περιβαλλοντικών οργανώσεων και Δήμου Λευκωσίας, λόγω της πρόθεσης του Δήμου να κόψει δέντρα στην πρωτεύουσα. Σε άλλο της θέμα, γράφει ότι, όπως δήλωσε χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, δεν υπήρξαν ανταλλάγματα για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη Βρετανία για την ανάπτυξη γης στα όρια των Βάσεων.