Τα πρωτοσέλιδα σήμερα

Φιλελεύθερος: Με τίτλο “Συμβατή με την ΕΕ η λύση”, γράφει ότι ο νέος Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντα δηλώνει ευθέως, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να είναι συμβατή με την ΕΕ. Γράφει, επίσης, ότι 25 ολόκληρα χρόνια διαρκεί ο διάλογος για αλλαγή του συστήματος διορισμού εκπαιδευτικών, και ο νέος Υπουργός κάνει τώρα νέα προσπάθεια, αλλά οι αντιδράσεις είναι πάντα ίδιες, όπως και τα συμφέροντα. Επίσης, μετοχικές συμμαχίες γίνονται στην Τράπεζα Κύπρου και διαμορφώνονται δύο βασικά μπλοκ μετόχων, με τους παλιούς μέτοχους και τους κουρεμένους καταθέτες από τη μια με το 42% και τους νέους μέτοχους από την άλλη με 47%, ενώ στη μέση βρίσκεται η παλιά Λαϊκή με 9,62%.

Αλήθεια: Με τίτλο “Η προστασία των εγγυητών”, γράφει ότι τον τελευταίο καιρό οι εμπορικές τράπεζες και αρκετές συνεργατικές εταιρείες έστειλαν δεκάδες επιστολές σε εγγυητές, καλώντας τους να ξοφλήσουν τα δάνεια που εγγυήθηκαν λόγω άρνησης των πρωτοφειλετών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, και πολλοί διαπίστωσαν πως τα δάνεια αυτά δεν εξυπηρετούνταν για αρκετά χρόνια και δεν είχαν ενημερωθεί. Γράφει, επίσης, ότι τρομοκρατία και ενέργεια είναι οι δύο μεγάλες προτεραιότητες των ΗΠΑ, οι οποίες θεωρούν ότι Κύπρος και Αίγυπτος είναι οι χώρες-κλειδιά στη Μεσόγειο. Επίσης, γράφει ότι η ηγεσία της Αστυνομίας επιδιώκει συγκερασμό των ακαδημαϊκών προσόντων και της εμπειρίας, ώστε οι ικανοί να κατέχουν και τις πιο καίριες θέσεις.

Σημερινή: Με τίτλο”Ανοικτά μέτωπα και κλίμα αβεβαιότητας“, γράφει ότι οι εξελίξεις στην οικονομία δημιουργούν αδιέξοδα και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, καθώς η Τρόικα επιστρέφει χωρίς να ξέρει κανείς τις προθέσεις της, ενώ η δόση δεν εκταμιεύθηκε και το ρευστό αρκεί για μερικούς μήνες. Γράφει, επίσης, ότι ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα, στέλνει μήνυμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναστείλει την εφαρμογή του νόμου εκποιήσεων, αφού ούτως ή άλλων δεν δόθηκε η επόμενη δόση. Επίσης, δημοσιεύει συνέντευξη του Αναπληρωτή Καθηγητή και Προέδρου του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου Γιώργου Παπασάββα, ο οποίος εξηγεί γιατί ο τύμβος στην αρχαία Αμφίπολη θεωρείται μοναδικός και γιατί η ανασκαφή προχωρεί με αργούς ρυθμούς.

Χαραυγή: Με τίτλο “Αποδεσμεύτηκε και από τα ακτινοθεραπευτικά”, γράφει ότι η δημιουργία ακτινοθεραπευτικών κέντρων αποτελεί ακόμη μια προεκλογική δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας που πετιέται στον κάλαθο των αζήτητων, αποδεικνύοντας έτσι πως μέρα με την ημέρα η παρούσα Κυβέρνηση εργάζεται εργολαβικά για τη διάλυση της δημόσιας υγείας. Γράφει, επίσης, ότι η ανακοίνωση διά στόματος του Υπουργού Υγείας Φίλιππου Πατσαλή νέας μελέτης για το πολυασφαλιστικό επιβεβαιώνει τα όσα τραγικά και απειλητικά για τη δημόσια υγεία προωθεί η Κυβέρνηση. Επίσης, γράφει ότι δεν έχει υλοποιηθεί κανένα από τα μεγαλεπίβολα έργα που είχε εξαγγείλει ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο οποίος κατά καιρούς μιλούσε για επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων.

Καθημερινή της Κυριακής: Με τίτλο “Ευρωπαίοι τζιχαντιστές μέσω Κύπρου“, γράφει ότι σε εγρήγορση βρίσκεται η Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφοριών, η οποία, σε συνεργασία με υπηρεσίες άλλων κρατών, παρακολουθεί στενά τις διαδρομές Ευρωπαίων τζιχαντιστών με προορισμό τα μέτωπα του Ισλαμικού Κράτους σε Συρία και Ιράκ. Γράφει, επίσης, ότι η αρχαιολογική σκαπάνη στην Αμφίπολη έφερε στο φως δύο εξαίρετης τέχνης γυναικεία αγάλματα, που αμέσως αναγνωρίστηκαν ως “Καρυάτιδες”, αγνοώντας όμως την προέλευση, τυπολογία και εικονογραφία του μοτίβου στην αρχαία αρχιτεκτονική. Επίσης, δημοσιεύει συνέντευξη του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γιώργου Βασιλείου, ο οποίος αναφέρεται σε κόλπα του πολιτικού προσωπικού που στέκονται εμπόδιο στο να πάει μπροστά η Κύπρος.

Μάχη: Με τίτλο “Ώρα ευθύνης”, γράφει ότι συγκεκριμένα αιτήματα καταθέτει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη συνάντησή του, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ. Γράφει, επίσης, ότι τη μεταφορά της αρμοδιότητας παραχώρησης κυπριακής υπηκοότητας από το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης στις Επαρχιακές Διοικήσεις σκέφτηκαν και πρότειναν κάποιοι κύκλοι προερχόμενοι από τις Επαρχιακές Διοικήσεις. Επίσης, δημοσιεύει συνέντευξη του βουλευτή του ΔΗΣΥ Μάριου Μαυρίδη, ο οποίος θεωρεί άκρως απαραίτητη για το μέλλον της οικονομίας, που περνά μέσα από τις τράπεζες, τη νομοθεσία για τις εκποιήσεις, και θεωρεί, επίσης, αναγκαία τη φορολόγηση του εφάπαξ.

Sunday Mail: Με τίτλο “Υπό `πολιορκία` η ακτή”, γράφει ότι περιβαλλοντιστές εκφράζουν φόβους ότι νομοσχέδιο που κατατέθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών για μετατροπή παραλιών σε ακίνητα δεν είναι παρά μια προσπάθεια να πωληθούν οι παραλίες της χώρας στον υψηλότερο προσφοροδότη. Γράφει, επίσης, ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης διέψευσε χθες ισχυρισμούς ότι κωλυσιεργεί στη διερεύνηση Σύριου επιχειρηματία που σχετίζεται με τον πρώην Υπουργό Εσωτερικών Ντίνο Μιχαηλίδη, ο οποίος δικάζεται στην Ελλάδα με κατηγορίες διαφθοράς. Επίσης, γράφει ότι η εταιρεία Hermes Airports διοργάνωσε χθες εκδήλωση καθαρισμού της παραλίας κοντά στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, κατά την οποία εθελοντές μάζεψαν περίπου 30 κιλά σκουπιδιών.