Τα πρωτοσέλιδα σήμερα

Φιλελεύθερος: Με τίτλο  «Πολλά μποφόρ στο Εθνικό» γράφει στο κύριο του θέμα ότι σε κλίμα αντιπαράθεσης διεξήχθη η χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, που κατέγραψε έντονες διαφωνίες, κυρίως στα θέματα στρατηγικής. Στο μεταξύ, προσθέτει, η Λευκωσία έχει βολιδοσκοπηθεί για τον διορισμό του πρώην Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ, Λι Πάσκο, στη θέση του Αλεξάντερ Ντάουνερ. Σε δεύτερο του θέμα ο «Φιλελεύθερος» γράφει ότι σε οκτώ ανέρχονται οι εμπειρογνώμονες που θα συνδράμουν στις έρευνες της Αστυνομίας για την κατάρρευση της οικονομίας και οι οποίοι αναμένεται ότι θα δώσουν ώθηση για τη συμπλήρωση υποθέσεων. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι συνολικά €4.624.584 ήταν οι καθυστερημένες οφειλές για λογαριασμούς ηλεκτρισμού δήμων και κοινοτήτων προς την ΑΗΚ, σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει στην έκθεση του ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας.

Αλήθεια: Με τίτλο «Δεν ήταν χρήματα, ήταν φανέλα της Μάντσεστερ» αναφέρεται ότι στην απολογία του χθες ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου ο τέως Πρόεδρος του ΔΣ της Cyta Στάθης Κιττής ισχυρίστηκε ότι οι εναντίον του κατηγορίες είναι ανύπαρκτες, ανυπόστατες, αβάσιμες και άδικες ενώ σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες για χρηματισμό από τον Νίκο Λίλλη με €300.000 έδωσε τις δικές του εξηγήσεις, μια εκ των οποίων ήταν ότι «ο φάκελος που φέρεται να του έδωσε ο Λίλλης δεν περιείχε χρήματα αλλά μια φανέλα της αγγλικής ομάδας Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ”. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε τη σύγκληση το φθινόπωρο πολυήμερης συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου προκειμένου να καθοριστούν οι τρόποι αντιμετώπισης των τουρκικών σχεδιασμών. Αλλού η «Αλήθεια» γράφει ότι γύρω στα 250 παιδιά αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό την κηδεμονία του κράτους καθώς κρίνεται ότι η παραμονή τους στο οικογενειακό περιβάλλον εγκυμονεί κινδύνους.

Σημερινή: Με τίτλο «Αίτημα για 8 δισ. προς τον Μάριο Ντράγκι» γράφει στο κύριο της θέμα ότι οι παλαιοί μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου προτείνουν όπως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πάει στη συνάντηση που θα έχει αύριο με τον Μάριο Ντράγκι με απαιτήσεις και αιτήματα. Συγκεκριμένα εισηγούνται με την υποστήριξη και της Διοικητού της ΚΤ Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, η οποία και θα ετοιμάσει σημείωμα προς τον Πρόεδρο, «διαγραφή μεγάλου μέρους του ELA, που προέκυψε από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων και την κληρονομιά της Λαϊκής και εκτιμούν ότι δικαιολογείται η διαγραφή ποσού ύψους €8 δισ.». Σε δεύτερο της θέμα η «Σημερινή» γράφει ότι «ολοταχώς προς διαδικασία πάρε-δώσε τον ερχόμενο Σεπτέμβριο οδεύει το Κυπριακό, σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν χθες στην πολύωρη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το κλιμάκιο της Τρόικας το οποίο ήρθε χθες αρχίζει δουλειά σήμερα το πρωί με πρώτο θέμα τα «κόκκινα δάνεια».

Χαραυγή: Με τίτλο  «Πράσινο φως για ανατροπή Μακαρίου» γράφει στο κύριο της θέμα ότι «αυτά που όλοι γνώριζαν, ήξεραν και συζητούν μέχρι και σήμερα, ότι δηλαδή ενεργός ήταν η ανάμειξη των ΗΠΑ στην καταστροφή της Κύπρου, επιβεβαιώνονται και μέσα από το πόρισμα του Φακέλου της Κύπρου της Βουλής των Ελλήνων. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι στο μικροσκόπιο της Τρόικας (μπαίνουν από σήμερα) μη εξυπηρετούμενα δάνεια, υψηλό ιδιωτικό χρέος, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις κ. ά. Αλλού κάνει λόγο για πολυήμερη συνεδρία Εθνικού (Συμβουλίου) τον Σεπτέμβρη γράφοντας ότι «την προσήλωση σε αρχές και την πρόταξη των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί στο Κυπριακό τονίζει το ΑΚΕΛ».

Cyprus Mail: Με τίτλο «Σαράντα ολόκληρα χρόνια από το πραξικόπημα – η θλιβερή επέτειος διχάζει το έθνος τέσσερις δεκαετίες μετά» γράφει στο κύριο της θέμα ότι το Εθνικό Συμβούλιο καταδίκασε τη Δευτέρα το πραξικόπημα του Ιουλίου του 1974 και την τουρκική εισβολή που ακολούθησε και υποσχέθηκε να εργαστεί για επανένωση της χώρας. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν από ταύρο στην Παμπλόνα της Ισπανίας από στο πλαίσιο του γνωστού φεστιβάλ Σαν Φερμίν. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι μετά τους τρεις πνιγμούς γίνεται έκκληση για πρόσληψη περισσότερων ναυαγοσωστών.

The Cyprus Daily: Με τίτλο «Εγκλήματα πολέμου» αναφέρει στο κύριο της θέμα ότι μια ομάδα Κυπρίων υπέβαλε χθες στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο παράπονο εναντίον της Τουρκίας για την πολιτική της να γεμίσει με έποικους το βόρειο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου. Σύμφωνα με το παράπονο που κατατέθηκε υπολογίζεται ότι πάνω από το 1/3 των περίπου 300.000 που αριθμεί περίπου ο πληθυσμός στο βόρειο κατεχόμενο μέρος, είναι Τούρκοι έποικοι τω οποίων η εγκατάσταση στην Κύπρο οργανώθηκε και υποστηρίχθηκε ενεργά από την τουρκική κυβέρνηση. Αλλού η εφημερίδα κάνει λόγο για αλλαγή στρατηγικής στο Κυπριακό με το Εθνικό Συμβούλιο να καθορίζει την «φρέσκα« πολιτική το Σεπτέμβριο. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι κυβερνητικοί γιατροί ανέβαλαν την απεργία.