ΔΗΣΥ: Διακήρυξη για την επέτειο της 15ης Ιουλίου 1974

Σαράντα χρόνια μετά, ο κυπριακός ελληνισμός δεν παύει να θυμάται με αποτροπιασμό και οδύνη και να καταδικάζει την κορύφωση της εθνικής αφροσύνης με το Πραξικόπημα της Δευτέρας, 15 Ιουλίου 1974. Η παθολογική λογική ότι ήταν ποτέ δυνατό να επιβληθούν πολιτικές απόψεις με την βία των όπλων, οδήγησε τη Χούντα που είχε εγκατασταθεί ως δικτατορία στην Ελλάδα από το 1967 να χρησιμοποιήσει ως υποχείριο την Εθνική Φρουρά και να βγάλει στους δρόμους της Λευκωσίας τα τανκς. Στο όνομα μιας ψευδεπίγραφης υπόσχεσης για Ένωση, κατέλυσε τη νομιμότητα της δημοκρατίας και έδωσε το πρόσχημα που για χρόνια έψαχνε η Τουρκία προκειμένου να εισβάλει, να καταλάβει και να κατακρατά κατακτημένο έκτοτε μεγάλο μέρος της πατρίδας μας, το οποίο επιχειρεί αντίθετα με κάθε αρχή διεθνούς νομιμότητας να παρουσιάζει ως ξεχωριστό κράτος.

Η 15η Ιουλίου αποτελεί έκτοτε μέρα εθνικού πένθους και περισυλλογής. Αντλούμε από τα πικρά διδάγματα του παρελθόντος προκειμένου να θωρακίζουμε τη δημοκρατία μας. Όχι όμως μόνο στους τύπους, αλλά και στην καθημερινή πολιτική συμπεριφορά μας. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός νοιώθει διαρκώς την ανάγκη να προάγει πολιτικό πολιτισμό δημοκρατικού διαλόγου, αλληλοκατανόησης, σεβασμού της διαφορετικής άποψης και ιδεολογικής ανοχής. Ταυτόχρονα όμως προτάσσουμε αποφασιστική άρνηση σε ολοκληρωτισμούς και σε κηρύγματα πολιτικής βίας. Το μίσος, ο φανατισμός, η διχόνοια και η επιβολή απόψεων δια της βίας οδηγούν αναπόφευκτα στην καταστροφή. Κρατάμε, επίσης, το δίδαγμα ότι φαινόμενα βίας και πολιτικής ανωμαλίας όπως εκείνα που κυριάρχησαν διάσπαρτα σε όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, πρέπει να αποκλειστούν διαπαντός από τον πολιτικό μας βίο.

Η δημοκρατία έχει από χρόνια εμπεδωθεί στη χώρα μας, η οποία μάλιστα μετέχει του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην πορεία για την εμπέδωση μιας σύγχρονης δημοκρατίας ο Δημοκρατικός Συναγερμός είχε αποφασιστική συμβολή. Σε αυτή την ίδια πορεία θα παραμείνουμε προσηλωμένοι, φροντίζοντας ταυτόχρονα στις μέρες μας για να κάνουμε όλες εκείνες τις αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται η οικονομία, ο δημόσιος τομέας και η χώρα μας, έτσι που να επιστρέψουμε σε τροχιά ανάπτυξης και ευημερίας.

Με αίσθημα ευθύνης, η παράταξή μας ανανεώνει την υπόσχεση και επαναβεβαιώνει την προσήλωσή του στις αρχές της δημοκρατίας. Για μια ακόμη φορά αποστέλλει μήνυμα ομοψυχίας και ενότητας προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις και ολόκληρο τον κυπριακό λαό.