Τα πρωτοσέλιδα σήμερα

ΣΗΜΕΡΙΝΗ: Με τίτλο «Και…φαντάσματα πίσω από τις εκροές» αναφέρεται σε κεφάλαια δεκάδων εκατομμυρίων που βγήκαν εκτός Κύπρου μέσω συναλλαγών από την εταιρεία πιστωτικών καρτών JCC κατά την κλειστή περίοδο των συναλλαγών και γράφει ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποιοι κρύβονται πίσω από αυτές. Αλλού γράφει ότι αυστηρή τήρηση του οδικού χάρτη για εφαρμογή του ΓεΣΥ φέρεται να ζητά η Τρόικα η οποία συζήτηση το θέμα χθες με τον Υπουργό Υγείας. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα της η «Σ» αναφέρεται στην επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στο Βερολίνο και γράφει για πλήρη επιβεβαίωση προηγούμενου πρωτοσέλιδού της περί γερμανικού ενδιαφέροντος για εμπλοκή στα ενεργειακά της Κύπρου.

ΑΛΗΘΕΙΑ:  Με τίτλο «Στρατηγική συμμαχία με Βερολίνο» που αναφέρεται στην επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στην πρωτεύουσα της Γερμανίας και γράφει για στήριξη από την Γερμανίδα Καγκελάριο για Κυπριακό, οικονομία, ενέργεια. Αλλού γράφει ότι δικαιωμένοι δήλωσαν όλοι κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, με αποτέλεσμα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ να διερωτηθεί ποιο αόρατο χέρι μας έφερε στην οικονομική καταστροφή αφού όλα τα κόμματα νιώθουν δικαιωμένα. Σε άλλο της θέμα η «Α» γράφει για τη δεύτερη φάση των συνομιλιών αναφέροντας ότι η Ε/κ πλευρά κατέθεσε γραπτώς τις προτάσεις της στο Περιουσιακό και τις ομοσπονδιακές αρμοδιότητες και η Τ/κ πλευρά για το Περιουσιακό και τη δημόσια υπηρεσία της ομοσπονδίας.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Με τίτλο «Ονόματα χωρίς τεκμήρια» αναφέρεται στον κατάλογο των εταιρειών που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Δημήτρης Συλλούρης για την εξαγωγή συναλλάγματος στο εξωτερικό την κλειστή περίοδο και γράφει ότι τα ονόματα δόθηκαν χωρίς καμία επεξήγηση ούτε από πλευράς Βουλής, ούτε από την Κεντρική Τράπεζα με αποτέλεσμα τα πράγματα να γίνονται περισσότερο θολά. Αλλού γράφει ότι ως πολύ θετική αξιολογεί η Λευκωσία την επίσκεψη το Προέδρου Αναστασιάδη στο Βερολίνο, προσθέτοντας ότι πέρα από πρακτική στήριξη η Γερμανία θα βοηθήσει και τεχνικά την Κύπρο στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σε άλλο του θέμα ο «Φ» γράφει ότι πέντε έγγραφα κατατέθηκαν στην πρώτη συνάντηση της β φάσης των συνομιλιών και ότι η Ε/κ πλευρά υπέβαλε προτάσεις για περιουσιακό υπό την αίρεση των ρυθμίσεων στο εδαφικό.

ΧΑΡΑΥΓΗ: Τίτλος στο κύριό της θέμα «Θυσία η υγεία στο βωμό των συμφερόντων» και γράφει ότι σε νέες περιπέτειες οδηγείται ο ευαίσθητος τομέας της υγείας και επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το Υπουργείο Υγείας προτίθεται να ετοιμάσει νέο οδικό χάρτη πετώντας ολόκληρη εργασία που έγινε από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας στα σκουπίδια. Σε άλλο της θέμα η «Χ» γράφει ότι η Καγκελάριος Μέρκελ έδωσε νέα εύσημα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και την Κυβέρνησή του για την άκρατη λιτότητα στην Κύπρο. Αλλού γράφει ότι η Τρόικα βιάζεται για εκποιήσεις και μη εξυπηρετούμενα και ότι δεν θεωρεί ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι αυτή τη στιγμή για να ξεφύγουμε από τη δύσκολη κατάσταση.

Cyprus Daily: Με τίτλο «Η διαδρομή της Τρόικας»  στο κύριό της θέμα αναφέρεται στην επίσκεψη της Τρόικας στην Κύπρο και γράφει ότι οι κύριοι τομείς στους οποίους θα επικεντρωθούν οι δανειστές της Κύπρου είναι η υγεία, ο ακόμη ευάλωτος τραπεζικός τομέας που δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει μεγάλο αριθμό μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στις διαρθρωτικές αλλαγές. Αλλού γράφει για τη συζήτηση χθες στη Βουλή της έκθεσης της Επιτροπής Θεσμών, αναφέροντας ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε χθες ότι πρέπει να διερευνηθεί από τη Νομική Υπηρεσία η εποπτεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Σε άλλο της θέμα και προβάλλοντας σχετική φωτογραφία αναφέρεται στην επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στο Βερολίνο, η οποία γίνεται στο πλαίσιο προσπάθειας για ενίσχυση της κυπριακής οικονομίας.

Cyprus Mail: Με τίτλο «Δημοσιοποίηση των τραπεζικών εμβασμάτων» στο κύριό της θέμα αναφέρεται στη συζήτηση χθες στη Βουλή της έκθεσης της Επιτροπής Θεσμών και στη δημοσιοποίηση του καταλόγου εκροών και εισροών κατά την κλειστή περίοδο. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα κάτω από σχετική φωτογραφία προβάλλει την επίσκεψη στο Βερολίνο του Προέδρου Αναστασιάδη και τη συνάντησή του με την Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με ετήσια έκθεση τη φιλανθρωπικής οργάνωσης “Save the Children” η Κύπρος μετακινείται στην 37η θέση από 39η στον κατάλογο των καλύτερων χωρών για μητέρες.