Τα πρωτοσέλιδα σήμερα

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Στο κύριο του θέμα με τίτλο “Ερευνα στο Ιδρυμα Πολιτισμού” γράφει πως τη διεξαγωγή έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ή υπάλληλοι του Ιδρύματος Πολιτισμού, υπέπεσαν σε πειθαρχικά ή και ποινικά αδικήματα, εισηγείται στον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Αλλού σημειώνει πως έκτακτα μέτρα προστασίας για Συλλούρη, Χασάπη και Χούρικαν λαμβάνει εδώ και τρεις ημέρες η Αστυνομία, μετά τις αποκαλύψεις στη Βουλή για εκροές καταθέσεων στο εξωτερικό και ονομάτων προσώπων στα οποία έχουν χαριστεί δάνεια ή τα οποία δανειοδοτήθηκαν με ευνοϊκούς όρους. Αλλού δημοσιεύει φωτογραφία ζεύγους Βουλγάρων και γράφει ότι τους έβαλαν να ζουν σε τρώγλη, απλήρωτους και χωρίς φαγητό για ένα σχεδόν χρόνο.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Κύριο της θέμα με τίτλο “Στα χέρια `Τρόικας` η έρευνα για εκροές” αναφέρει πως η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών σε σημερινή συνεδρία της θα αποφασίσει πώς θα χειριστεί το θέμα της εκροής χρημάτων στο εξωτερικό σε τρεις περιπτώσεις και γράφει ότι θα αναλάβουν να αναλάβουν δράση η Διοικητής της ΚΤ Χρ. Γιωρκάτζη, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης και ο Εφορος Εταιρειών Σπύρος Κόκκινος. Αλλού αναφέρει πως ο Αμερικανός Πρέσβης στη Λευκωσία δήλωσε στη “Μιλιέτ” πως εάν το άνοιγμα των Βαρωσίων διαφοροποιηθεί από τη συνολική λύση του Κυπριανού, δεν θα αποφέρει τίποτε στις δυο κοινότητες. Η εφημερίδα ναφέρεται ακόμη στην καταγγελία για απαγωγή του παιδιού του Ονουφρίου και σημειώνει πως ο καταζητούμενος παραμένει άφαντος.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ:  Με τίτλο “Εχουν δρόμο οι διαδρομές της Focus” αναφέρει πως μακρύς φαίνεται ότι θα είναι ο δρόμος των ερευνών της Γενικής Εισαγγελίας γύρω από την πολύκροτη υπόθεση χρηματοδότησης του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ από την εταιρεία Focus και πως επεκτείνονται οι έρευνες με οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα. Αλλού αναφέρεται στις κυρώσεις και στη ρωσική υπεράκτια εταιρεία Stroytransgaz Holding, με έδρα την Κύπρο, που βρίσκεται στον κατάλογο των 13 εταιρειών που δημοσιοποίησε χθες το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, που θα εξετάσει τις εκροές καταθέσεων.

ΧΑΡΑΥΓΗ:  Με τίτλο “Να απολογηθούν στο ΑΚΕΛ και τον κόσμο του” γράφει πως αποκαλύπτεται η προσπάθεια να πληγεί προεκλογικά το ΑΚΕΛ, ενώ ανεπανόρθωτα εκτεθειμένοι παραμένουν όσοι προέτρεξαν να υιοθετήσουν τους ισχυρισμούς εναντίον του ΑΚΕΛ περί εμπλοκής του σε υπόθεση διαδρομής χρημάτων από τη Focus. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως η κυβέρνηση αντέδρασε μετά από τρεις εβδομάδες στο εγχείρημα της Τουρκίας να νομιμοποιήσει παράνομη συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας Τουρκίας-ψευδοκράτους. Αλλού γράφει πως “μπάζει από παντού το σχέδιο για πρώτη κατοικία” και πως ο διαμεσολαβητής θα πιάσει δουλειά μάλλον από το 2015, μετά την άρση των περιορισμών για εκποιήσεις.

The Cyprus Daily: Στο κύριο της θέμα με τίτλο “Μαζεύονται σύννεφα” γράφει πως η ΕΕ και η Ουάσινγκτον επεκτείνουν τις κυρώσεις τους κατά της Ρωσίας, λόγω των ενεργειών της στο θέμα της Ουκρανίας. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως μια γυναίκα συνελήφθηκε μετά που ο σκύλος της επιτέθηκε εναντίον εντός ηλικιωμένου στη Μονή Λεμεσού και τον τραυμάτισε. Εξάλλου γράφει πως σύμφωνα με τη ΔΕΑ μέχρι σήμερα έχουν εκταφεί τα οστά 1073 αγνοουμένων και 491 από αυτά έχουν αναγνωριστεί.

Cyprus Mail: Με τίτλο “Ερευνα στην Κεντρική Τράπεζα για τις συναλλαγές κατά την κλειστή περίοδο” αναφέρει πως η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ζήτησε χθες από το προσωπικό της Τράπεζας να ελέγξει τη λίστα που έδωσαν οι τράπεζες για τις συναλλαγές που έγιναν κατά την κλειστή για το τραπεζικό σύστημα περίοδο πέρσι για να δει εάν συνάδει με τις εγκρίσεις που δόθηκαν από τον ρυθμιστή. Αλλού αναφέρεται στα γυρίσματα που γίνονται στην Κύπρο για ένα φιλμάκι της Carlsberg που ετοιμάζεται στο πλαίσιο διαφημιστικής της καμπάνιας για το Παγκόσμιο Κύπελλο που θα αρχίσει στη Βραζιλία στις 12 Ιουνίου. Επίσης αναφέρεται στη διάσωση της ζωής του παίκτη της ΑΕΛ Andrija Kalyderovic από τον ποδοσφαιριστή της Ανόθρωσης Βαλαντίνο Σιέλη, όταν ο πρώτος κατάπιε τη γλώσσα του κατά τη διάρκεια του αγώνα μεταξύ των δυο ομάδων.