Τα πρωτοσέλιδα σήμερα

ΑΛΗΘΕΙΑ:  Με τίτλο «Το μεγάλο βήμα» γράφει ότι η Βουλή ψήφισε το νόμο-πλαίσιο για τις αποκρατικοποιήσεις, στον οποίο κατοχυρώνονται τα δικαιώματα των εργαζομένων σε όλη τη διαδικασία, ενώ παραθέτει δήλωση του Υπουργού Οικονομικών στην Επιτροπή Οικονομικών – πριν την ψήφιση – ότι η Τρόικα δεν δέχθηκε αναβολή της συζήτησης για σκοπούς επαναδιαπραγμάτευσης. Προσθέτει ότι έξω από τη Βουλή δεν υπήρξε ούτε πλήθος, ούτε έγιναν επεισόδια. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις εξελίξεις στην Ουκρανία και γράφει ότι η Μόσχα ελέγχει την Κριμαία και έκλεισαν τα στενά του Κερτς, ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν λέει ότι η χρήση βίας είναι η τελευταία επιλογή. Ακόμη, γράφει ότι Πρόεδρος Αναστασιάδης και Ντερβίς Έρογλου μπορεί να συναντηθούν ξανά τέλη Μαρτίου.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ: Με  κύριο τίτλο «Μονομαχία στα όρια εθνικού διχασμού» αναφέρεται σε σκληρή αντιπαράθεση του ΓΓ του ΑΚΕΛ με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ χθες στη Βουλή, με τον πρώτο να λέει ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου υπέβαλε πρόταση για πώληση της Cyta το 1999 έναντι 125 εκ. ευρώ και τον δεύτερο να απαντά ότι αν παρουσιαστούν στοιχεία δεν θα παραμείνει ηγέτης του ΔΗΣΥ. Για την Ουκρανία γράφει ότι οι ΗΠΑ αγκαλιάζουν με ένα δις το Κίεβο. Επίσης αναφέρεται σε χθεσινή δήλωση του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή Κουντρέτ Οζερσάι, μετά τη συνάντηση του με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, ότι αρχίζει να ξεκαθαρίζει η εικόνα για το ποιά λύση θέλουν οι δύο πλευρές.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Με κύριο τίτλο «Πρώτο ναι, ακολουθεί θρίλερ»  γράφει ότι το δρόμο για τις αποκρατικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών και για την τέταρτη δόση ανοίγει η χθεσινή απόφαση της Βουλής, η οποία με πλειοψηφία ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΥΡΩΚΟ και Κουλία, ενέκρινε το κυβερνητικό νομοσχέδιο. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι μια πρώτη παρουσίαση θέσεων στις βασικές πτυχές του Κυπριακού έγινε χθες από τους δύο διαπραγματευτές για το Κυπριακό, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους. Επίσης γράφει ότι τρία Υπουργεία και αρκετές νευραλγικές υπηρεσίες τους κράτους διοικούνται από αναπληρωτές.

ΧΑΡΑΥΓΗ: Κύριο θέμα της «Άνοιξαν το δρόμο για τις ιδιωτικοποιήσεις» και γράφει ότι στις απειλές και στους εκβιασμούς της Τρόικας υπέκυψε η πλειοψηφία της Βουλής, η οποία με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος ψήφισε χθες το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις. Αλλού, η εφημερίδα αναφέρει ότι υπάρχει υπουργική απόφαση από το 1999, επί διακυβέρνησης ΔΗΣΥ, για ιδιωτικοποίηση της Cyta και το νομοσχέδιο κατατέθηκε το 2001 από τον τότε Υπουργό Συγκοινωνιών Αβέρωφ Νεοφύτου. Ακόμη, γράφει ότι εκπαιδευτικοί σε απόγνωση ύστερα από τις κυβερνητικές αποφάσεις λαμβάνουν μισθό 350 ευρώ και καταβάλλουν τα 50 στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις.

 Cyprus Mail:  Με κύριο τίτλο «Πράσινο φως στην πώληση των ημικρατικών οργανισμών» αναφέρεται στην έγκριση του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις με 30 ψήφους υπέρ και 26 κατά, ενώ παραθέτει δήλωση του Προέδρου του ΔΗΚΟ ότι ούτε μια καρέκλα μπορεί να πωληθεί ή να μεταβιβαστεί αν δεν το εγκρίνει η Βουλή. Ακόμη, γράφει ότι Ελληνοκύπριος δημοτικός σύμβουλος των συντηρητικών στην Αγγλία αποβλήθηκε από το κόμμα, επειδή ανέβασε μια «ανάρμοστη» φωτογραφία στο facebook, σχολιάζοντας ότι η μπούρκα μοιάζει με σακούλα σκουπιδιών. Αλλού γράφει ότι οι προμήθειες τροφίμων παγκοσμίως γίνονται πιο ευάλωτες σε απειλές που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι στον πλανήτη έχουν παρόμοια διατροφή.

The Cyprus Daily:  Με κύριο τίτλο «Σημείο πίεσης» γράφει στο κύριο θέμα της ότι οι συντεχνίες των ημικρατικών οργανισμών δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν την πίεση προς την Κυβέρνηση και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις των ημικρατικών οργανισμών. Επίσης κάνει αναφορά στην πενηντάχρονη παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) στην Κύπρο και στις σχετικές δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ και Κύπριων πολιτικών. Ακόμη γράφει ότι σχεδιάζεται η νέα εικόνα του λιμανιού της Αγίας Νάπας.