Τα προβλήματά του άρχισαν μόλις… κέρδισε 1,6 δισ. δολάρια στο Mega Millions..!

Σε περίπτωση που δεν τα μάθατε ή το σβήσατε ήδη από τη μνήμη σας, ένας φαίνεται να είναι ο αδιανόητα υπερτυχερός που κέρδισε το ασύλληπτο ποσό των 1,6 δισ. δολαρίων στο Mega Millions των ΗΠΑ, με το μαγικό δελτίο να έχει παιχτεί στη Νότια Καρολίνα.

Όπως υποδεικνύει ωστόσο ο αμερικανός φοροτεχνικός Robert W. Wood στο Forbes, ένα τέτοιο τρελό ποσό κρύβει πολλούς κινδύνους ξοπίσω του. Και δεν αναφέρεται μόνο στους τρελούς φόρους που θα κληθεί να πληρώσει στην ομοσπονδιακή Εφορία (IRS), κάπου μεταξύ 24-37% του ποσού-«μαμούθ» δηλαδή (ανάλογα αν θα πάρει όλο το ποσό μεμιάς ή σε βάθος 29ετίας), καθώς και πάλι θα μείνουν άπειρα λεφτά.

Τι γίνεται όταν φίλοι, οικογένεια και συνάδελφοι θελήσουν να πάρουν το κατιτίς τους από τα κέρδη; Αυτό συμβαίνει πιο συχνά απ’ όσο νομίζουμε, ισχυρίζεται με βάση την πολυετή του εμπειρία, και τέτοιες υποθέσεις καταλήγουν συχνότατα στα δικαστήρια.

Αρκεί ακόμα και ένα προφορικό σχόλιο για μοιρασιά των χρημάτων ή μια φευγαλέα υπόσχεση για δωράκι ώστε να καταλήξει η υπόθεση σε αγωγή! Οι περισσότερες τέτοιες περιπτώσεις λήγουν με εξωδικαστικό συμβιβασμό, μας λέει, κι εδώ ελλοχεύουν ακόμα περισσότεροι φόροι που εισβάλουν στις νομικές συμφωνίες με τρόπους που δεν φανταζόμαστε καν.

Μοιράζεται και μια αντίστοιχη ιστορία με μια 53χρονη Καλιφορνέζα που κέρδισε 1 εκατ. δολάρια στο Λόττο και της έκανε μήνυση ο πράκτορας που της πούλησε το μαγικό δελτίο. Ο πράκτορας δήλωσε πως η Eva Reyes του είχε υποσχεθεί να μοιραστούν το ποσό, να πάρει ο καθένας από 350.000 δολάρια δηλαδή (μετά τους φόρους), κι αυτό γιατί δεν είχε λεφτά για να παίξει το δελτίο και ο πράκτορας έκανε τα στραβά μάτια από την καλή του την καρδιά.

Λίγη σημασία έχει, διατείνεται ο Wood, πού θα καταλήξουν αυτές οι δικαστικές μάχες, γιατί αυτό που ενδιαφέρει εδώ είναι η δέσμευση των κερδών μέχρι να αποφανθεί η δικαιοσύνη. Σύζυγοι, φίλοι, συγγενολόι, συνάδελφοι, γνωστοί, όλοι μπορούν να μηνύσουν τον υπερτυχερό για αθέτηση προφορικής συμφωνίας και να δεσμευτούν τα κέρδη για χρόνια και χρόνια. Ακόμα και αν κερδίσεις τη μάχη, σημειώνει, στο φως του περίπλοκου φορολογικού συστήματος που εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2017 από την κυβέρνηση Τραμπ, μπορεί να χρειαστεί να πληρώσεις ξανά την Εφορία μετά το δικαστήριο, ακόμα και για την αμοιβή του δικηγόρου που χρυσοπλήρωσες.

Τέτοια προβλήματα γιγαντώνονται φυσικά όταν τα ποσά που διακυβεύονται ανέρχονται σε δεκάδες και εκατοντάδες εκατομμύρια. Και τώρα, με κέρδη 1,6 δισ. δολαρίων, φαντάζεστε τι θα συμβεί, υποδεικνύει με νόημα.

Μόνος εναντίον όλων θα είναι ο τυχερός και παίζεται αν θα τον ξέρουμε ως τυχερό σε μερικά χρόνια…