Τα μηνύματα της εβδομάδας προστασίας των δασών

Άρθρο του Κώστα Α. Παπαγεωργίου*

Τα δάση της Κύπρου αποτελούν πολύτιμο ανανεώσιμο φυσικό πόρο και συντελούν στη διαχρονική διατήρηση τόσο των οικολογικών όσο και των ανθρώπινων ισορροπιών ενώ, παράλληλα, ομορφαίνουν τη χώρα μας και τη ζωή μας. Τα δάση λοιπόν συμβάλλουν χωρίς αμφιβολία στην οικονομική, πολιτιστική, περιβαλλοντική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου.

Το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ως αρμόδια αρχή για τη διαχείριση και προστασία των κρατικών δασών έχει υιοθετήσει σε ετήσια βάση τον θεσμό της “Εβδομάδας Προστασίας Δασών”. Φέτος καθορίστηκε η περίοδος από 4μέχρι10Μαΐου. Κατά την εβδομάδα αυτή προγραμματίζονται οι πιο κάτωεκδηλώσεις και δραστηριότητες:

Οργάνωση «Ημέρας Προστασίας των Δασών» σε όλα τα σχολεία Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, συνεντεύξεις από Λειτουργούς του Τμήματος Δασών μέσωραδιοφωνικώνκαι τηλεοπτικών προγραμμάτων, δημοσίευση άρθρων στον τύποσχετικά με την προστασία των δασών, μετάδοση συνθημάτων από την τηλεόραση, διαλέξεις από Λειτουργούς του Τμήματος Δασών σε στρατόπεδα και οργανωμένα σύνολα, διανομή διαφωτιστικού υλικούκαι αιμοδοσία Δασικών Υπαλλήλων στην Τράπεζα Αίματος.Επίσης έχει προγραμματιστεί και μια επίσκεψη – ξενάγηση και ενημέρωση Λειτουργών των ΜΜΕ για τις υποδομές πυροπροστασίας στα δάση Αδελφοί και Τροόδους καθώς και στα έργα αποκατάστασης του Μεταλλείου Αμιάντου.

Μέσω όλων αυτών των εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων προβάλλεται η μεγάλη κοινωνική προσφορά των δασών, η τεράστια σημασία τους για τον τόπο μας και η αναγκαιότητα της προστασίας τους.Σκοπός της Εβδομάδας αυτής είναι να σταλεί έγκαιρα το μήνυμα τόσο στις Κρατικές Υπηρεσίες όσο και στο ευρύ κοινό ότι πλησιάζει το καλοκαίρι και ο κίνδυνος έκρηξης πυρκαγιών αυξάνεται, λόγω ψηλών θερμοκρασιών και άλλων παραγόντων.

Τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι η ευαισθητοποίηση του κοινού, το αίσθημα του εθελοντισμού, και η δημιουργία ομάδων εθελοντών δασοπυροσβεστών από οργανωμένες μη κυβερνητικές οργανώσεις αλλά και από διάφορεςκοινότητες, αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς στον τόπο μας. Το γεγονός αυτό είναι άξιο συγχαρητηρίων και παράδειγμα προς μίμηση γιατί έτσι ενισχύεται η θωράκιση των ευαίσθητων από τις πυρκαγιές δασών μας και κατ’ επέκταση εξασφαλίζεται η ύπαρξή τους στο διηνεκές. Η τεράστια σημασία και προσφορά των δασών μας αυξάνει συνάμα και την υποχρέωση μας να τα προστατεύσουμε από τη φωτιά, προς όφελος τόσο των σημερινών όσο και των μελλοντικών κατοίκων αυτού του τόπου.

*Ανώτερος Συντηρητής Δασών
Τμήμα Δασών