Η καλοκαιρία στη Γερμανία φέρνει ρεκόρ παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές

Η Γερμανία αναμένεται να συλλέξει σημαντική ποσότητα ηλιακής ενέργειας την επόμενη εβδομάδα, καθώς οι προβλέψεις κάνουν λόγο για θερμό καιρό στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη και μάλιστα διατύπωσαν την εκτίμηση ότι οι καταιγίδες θα χτυπήσουν τη νοτιοανατολική περιοχή αργότερα αυτό το μήνα.

Ενώ η επανάσταση της Ευρώπης στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει αλλάξει θεμελιωδώς τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αυτή η εξέλιξη είναι πιθανότατα ακόμα πιο αξιοσημείωτη αυτή τη στιγμή του έτους. Οι γερμανικές τιμές υποχώρησαν κάτω από το μηδέν την Τρίτη, καθώς η ηλιακή και η αιολική ενέργεια πλημμύρισαν την αγορά ενώ ταυτόχρονα τα ευρωπαϊκά εργοστάσια είχαν μειώσει την κατανάλωση λόγω διακοπών.

“Ένα πολλά υποσχόμενο βαρομετρικό υψηλό αναμένεται να εμφανιστεί πάνω από τη βόρεια και κεντρική Ευρώπη από το τέλος αυτής της εβδομάδας, φέρνοντας ξηρούς και σταθερούς καιρούς σε μεγάλες εκτάσεις της Ευρώπης τις περισσότερες μέρες του Μαΐου”, δήλωσε η Katie Greening, μετεωρολόγος της Weather Company.

Η παραγωγή από φωτοβολταϊκά πάνελ στη Γερμανία θα μπορούσε να φθάσει τα 28.318 megawatts στις 7 Μαΐου, σύμφωνα με το μοντέλο του Bloomberg. Αυτό θα έφθασε στην κορυφή από τον περασμένο Μάιο των 27.796 μεγαβάτ. Μια άλλη ηλιόλουστη περίοδος στα μέσα του τέλους Μαΐου, όχι πολύ ζεστή αλλά ισχυρή ηλιοφάνεια, θα μπορούσε να προσφέρει νέες ηλιακές κορυφές στο διάγραμμα της παργωγής, σύμφωνα με τον Matt Dobson, ενεργειακό μετεωρολόγο στο Meteogroup.