Τα μηνύματα Γκουτέρες και ο ασφυκτικός οδικός χάρτης

Τα μηνύματα Γκουτέρες και ασφυκτικός οδικός χάρτης

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών μίλησε.

Και μίλησε με τρόπο ξεκάθαρο και κατηγορηματικό. «Θα σας καλέσω σε τριμερή – θα συμφωνήσουμε σε όρους αναφοράς». Η συνάντηση Αναστασιάδη – Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη και τα αποτελέσματα αυτής στέλνουν κάποια πολύ σημαντικά μηνύματα που αφορούν όλους τους εμπλεκόμενους παίκτες στο Κυπριακό.

Κυριότερο όλων βεβαίως, η λογική ότι τα Ηνωμένα Έθνη, παρά τις φυγόκεντρες δυνάμεις εντός των κοινωνιών όλων των εμπλεκομένων, είναι διατεθειμένα να δώσουν άλλη μια προσπάθεια για επίλυση στη συμφωνηθείσα εδώ και δεκαετίες βάση με στόχο συνολική λύση.

Ο…βήχας κόβεται!

Από εκεί και πέρα:

Με την ετοιμότητα του για σύγκληση τριμερούς, ο ΓΓ ΟΗΕ κόβει το βήχα σε όσους οραματίζονται ή θέλουν να συζητήσουν άλλες μορφές λύσης. Στέλνει δηλαδή γράμμα στον Τσαβούσογλου και στις ενδόμυχες σκέψεις κάποιων σε Προεδρικό και όχι μόνο.

Διαγιγνώσκει ότι υπάρχει ακτίνα συμφωνίας για τους όρους αναφοράς, έστω και αν αυτοί θα είναι λιτοί και απέριττοι, γεγονός που δείχνει ότι αντιλαμβάνεται ποιος φέρει την ευθύνη για μη κατάληξη μέχρι σήμερα.

Επιμένει, σε σημείο εμμονής στον οδικό χάρτη που είχαν διαμορφώσει τα Η.Ε που προνοούσε πρώτα συμφωνία σε όρους αναφοράς στο πλαίσιο τριμερούς, μετά άτυπη πενταμερή και εφόσον υπάρξει έδαφος μετά επανάκαμψη σε ουσιώδεις συνομιλίες. Με αυτό τον τρόπο ο Γκουτέρες διατηρεί τον έλεγχο της διαδικασίας και προωθεί την ανάγκη καλής προετοιμασίας που είχε εδώ και ένα χρόνο θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση για επανεμπλοκή.

Στο ακουστικό

Πλέον, ο σχεδιασμός θα οριστικοποιηθεί, μετά τη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα με τον κατοχικό ηγέτη τη Δευτέρα.

Από εκεί και πέρα όπως μαθαίνουμε το ζήτημα θα είναι διαδικαστικό και ο προγραμματισμός θα αφορά στη διπλωματία.

Πάντως μια πρώτη εκτίμηση αναφέρει ότι ενδεχόμενο η τριμερής να γίνει πριν από τις 15 Οκτωβρίου καθότι 17-18 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής, ενώ από τις 20 μέχρι και τις 25 θα είναι στην Ιαπωνία για τις μεγάλες εκδηλώσεις εγκατάστασης του νέου Αυτοκράτορα της χώρας.