Τα Μαρωνίτικα χωριά επισκέφθηκε σήμερα ο Αβέρωφ

Επίσκεψη στα Μαρωνίτικα χωριά πραγματοποίησε σήμερα αντιπροσωπεία του Δημοκρατικού Συναγερμού με επικεφαλής τον Πρόεδρο της παράταξης, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Την αντιπροσωπεία του Δημοκρατικού Συναγερμού συνόδευε ο εκπρόσωπος των Μαρωνιτών στην Βουλή των Αντπροσώπων κ. Γιαννάκης Μούσας, ο οποίος και προσκάλεσε τον Πρόεδρο στα Μαρωνίτικα χωριά, καθώς και εκπρόσωποι της Μαρωνίτικης κοινότητας.

Η αντιπροσωπεία του Δημοκρατικού Συναγερμού επισκέφθηκε και ενημερώθηκε για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα τα τέσσερα Μαρωνίτικα χωριά Αγία Μαρίνα, Ασώματος, Καρπάσια και Κορμακίτης.

Η αντιπροσωπεία παρακολούθησε την Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στον Κορμακίτη, την οποία τέλεσε ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου κκ Ιωσήφ Σουέηφ.

Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου πραγματοποίησε κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Μαρωνιτών.

Ταυτόχρονα η αντιπροσωπεία, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να συζητήσει με τους ηρωικούς Μαρωνίτες εγκλωβισμένους και επανεγκατασταθέντες.

Στην συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στον Σύλλογο της κοινότητας στον Κορμακίτη, ο κ. Γιαννάκης Μούσας ανέφερε ότι «σήμερα οι Μαρωνίτες συνεχίζουν τον αγώνα και την προσπάθεια τους να διατηρήσουν τα χωριά τους στη ζωή μέχρι την ευλογημένη ώρα της πολυπόθητης επανένωσης της πατρίδας μας» και ότι «οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν από την κοινότητα ήταν άοκνες και ασταμάτητες». Δήλωσε ότι «θα συνεχιστούν με την ίδια ένταση γιατί αυτό που διεκδικούμε είναι η φυσική επιβίωση της Μαρωνίτικης κοινότητας σε αυτό τον τόπο, όπου ζει και δημιουργεί για 1200 χρόνια.»

«Με την ευκαιρία», όπως είπε, απευθυνόμενος στον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, «θέλω να σας ευχαριστήσω για το προσωπικό σας ενδιαφέρον, αλλά και του κόμματος σας, για τα θέματα και τα προβλήματα των Μαρωνιτών, για τα οποία είστε καλός γνώστης εφόσον η επαφή σας με την Μαρωνίτικη κοινότητα είναι συνεχιζόμενη και σταθερή.»

Ο  Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε ότι «αν δεν ήταν οι εγκλωβισμένοι μας δεν θα κρατούσαμε ζωντανή σε αυτή την γη την Μαρωνίτικη κοινότητα και ότι «πρέπει να τους δώσουμε κάθε στήριξη.»

Ανέφερε επίσης ότι «το πιο ουσιαστικό που πήρα ήταν όταν ο Αρχιεπίσκοπος κατά την προσευχή για τους πολιτικούς, τους αρχηγούς και τους ηγέτες είπε ότι έχουν υποχρέωση να κυβερνούν με δικαιοσύνη και να μας οδηγούν στην ειρήνη.»

Αυτό τόνισε «είναι το καθήκον και η υποχρέωση μας. Με δικαιοσύνη να βλέπουμε πραγματικά ποιοί μας έχουν ανάγκη και να τους στηρίζουμε όπως είναι και η κοινότητα των Μαρωνιτών. Και να οδηγούμε τον λαό μας στην ειρήνη, στην απαλλαγή από το σημερινό status quo για να ζήσουμε σε μια ενωμένη πατρίδα Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι.»

Στο πρόγευμα που παρέθεσαν οι Μαρωνίτες στον σύλλογο του Κορμακίτη, με το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον Καθολικό Ναό Αγίου Γεωργίου, ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι:

«Είναι με ιδιαίτερα αισθήματα συγκίνησης που βρίσκομαι σήμερα εδώ με τους συνεργάτες μου μετά από πρόσκληση του φίλου εκπρόσωπου της Μαρωνίτικης κοινότητας στην Βουλή Γιαννάκη Μούσα.

Χαίρομαι γιατί όλοι οι παράγοντες της Μαρωνίτικης κοινότητας είναι σήμερα εδώ. Χαιρετίζω και τον προηγούμενο εκπρόσωπο της κοινότητας, Αντώνη Χατζηρούσο.

Είμαι εδώ για να πάρω θάρρος. Για να πάρω δύναμη. Και να μεταφέρω μηνύματα.

Να μεταφέρω μηνύματα πως υπάρχει ένας λαός που αγωνίζεται μέσα από αντίξοες συνθήκες. Που μένει βαθιά ριζωμένος στην γη που γεννήθηκε προσμένοντας την ευλογημένη ώρα της επανένωσης της μοιρασμένης μας πατρίδας.

Γνώρισα και με συγκίνησε την εγκλωβισμένη Χριστίνα 97 χρονών αλλά και την Χρυσταλλού 90 χρόνων. Βλέπω μπροστά μου τον Ιωσήφ Σκορδή και πολλούς άλλους εγκλωβισμένους. Τους πραγματικούς ήρωες, όπως είπε και ο Γιαννάκης.

Αν δεν ήταν οι εγκλωβισμένοι μας δεν θα κρατούσαμε ζωντανή σε αυτή την γη την Μαρωνίτικη κοινότητα.

Πρέπει να δώσουμε κάθε στήριξη. Γνωρίζω πόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αγαπάει την Μαρωνίτικη κοινότητα και πόσο την στηρίζει.

Είναι δίπλα μου γιατί τυγχάνει από τις ελάχιστες φορές στην ιστορία της Κύπρου από το 60 να έχετε δύο εκπροσώπους στην Βουλή. Είναι δίπλα μου ένας από τους στενούς μου συνεργάτες, ο δικός σας Μάριος Μαυρίδης. Αλλά δεν θα με παρεξηγήσει.

Αυτή η σχέση της Μαρωνίτικης κοινότητας με τον Δημοκρατικό Συναγερμό έχει βαθιές ρίζες με τον Μαυρίδη, τον Γιαννάκη, τους Φράγκους και πολλούς άλλους.

Ήμουν από έφηβος δίπλα από τον Γλαύκο Κληρίδη. Και ξέρω πως ήταν δίπλα του οι μεγάλες οικογένειες της Μαρωνίτικης κοινότητας όχι μόνο αυτές που ανέφερα, οι Πέτρου, οι Χατζηρούσου, οι Χατζηχάννες και πολλοί άλλοι για να μην παρεξηγηθώ.

Τους Μαρωνίτες τους έχουμε στην καρδιά μας. Είτε είναι αριστεροί, είτε είναι δεξιοί, είτε είναι σοσιαλιστές. Και θα σας πω γιατί.

Γιατί οι Μαρωνίτες συνειδητά επέλεξαν να ανήκουν στην ελληνοκυπριακή κοινότητα.

Στην εκκλησία πάμε κάθε Κυριακή. Όχι ως ένα μέρος της καθημερινότητας μας, αλλά για να συμμετέχουμε στην Θεία Λειτουργία και να ακούμε τα λόγια του Θείου Ευαγγελίου.

Σήμερα για εμένα το πιο ουσιαστικό που πήρα ήταν όταν ο Αρχιεπίσκοπός σας, έκανε την προσευχή για τους πολιτικούς, για τους αρχηγούς και τους ηγέτες που έχουν υποχρέωση, λέω κατά λέξη τι είπε, να κυβερνούν με δικαιοσύνη και να μας οδηγούν στην ειρήνη.

Αυτό είναι το καθήκον και η υποχρέωσή μας. Με δικαιοσύνη να βλέπουμε πραγματικά ποιοί μας έχουν ανάγκη και να τους στηρίζουμε όπως είναι και η κοινότητα των Μαρωνιτών. Και να οδηγούμε τον λαό μας στην ειρήνη, στην απαλλαγή από το σημερινό status quo για να ζήσουμε σε μια ενωμένη πατρίδα Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι.

Ευχαριστώ αγαπητέ μου Γιαννάκη για το δώρο σου. Δεν έφερα δώρο. Έφερα όμως κάτι που αξίζει όλα τα δώρα του κόσμου. Την αγάπη μου για τους Μαρωνίτες που θα μείνει για πάντα.»