Τα …μαγικά του κ. Αβέρωφ: Από τους πύργους στα ξενοδοχεία για φοιτητές!

Του Νίκου Σάββα*

Ο γραφικός πλέον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, ένας εκ των δύο υποψηφίων προέδρων που προέρχονται από το ΔΗΣΥ, επισκέφθηκε πρόσφατα το ΤΕΠΑΚ στη Λεμεσό.  Για ακόμα μια φορά προχώρησε σε πομπώδη εξαγγελία, αυτή τη φορά για την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος που ταλανίζει πολλούς φοιτητές μας, αφού όπως ο ίδιος δήλωσε για τον εαυτό του «ανήκει στη σχολή που δίνει λύσεις»!

Συγκεκριμένα, ο κ. Νεοφύτου εισηγήθηκε όπως το κράτος και η πολιτεία επιδοτεί τους ξενοδόχους για να παραχωρούν δωμάτια σε φοιτητές.  Μήπως του ανήκει το κράτος και η πολιτεία για να τα καπηλεύεται στην προεκλογική του εκστρατεία;

Προφανώς, ο «από μηχανής θεός» κ. Νεοφύτου με τις ευφάνταστες λύσεις, τόσα χρόνια δεν έβλεπε και δεν άκουγε τα προβλήματα που δημιουργούντο από τις αποφάσεις της δικής του κυβέρνησης στη Λεμεσό με τα ψηλά ενοίκια, τους ψηλούς (αλλά άδειους) πύργους και τη δυσκολία εξεύρεσης στέγης, βασικής ανάγκης για κάθε άνθρωπο.  Μα δεν είναι κάπως έτσι που και ο κ. Χριστοδουλίδης, ο 2ος υποψήφιος για τις προεδρικές από τον ΔΗΣΥ, τώρα τάζει λύσεις ως «εν δυνάμει πρόεδρος» ενώ με την πολιτική του οδήγησε σε τραγικά αδιέξοδα τον τόπο μας και το Κυπριακό;

Τελικά, ο κ. Νεοφύτου παρέλειψε να μας διευκρινίσει ότι και αυτός αλλά και οι υπόλοιποι άριστοι της κυβέρνησης ΔΗΣΥ (νυν και τέως), είναι της σχολής που πρώτα χαράσσει πολιτικές για να ευνοούνται οι λίγοι και εκλεκτοί και μετά εμφανίζονται ως «σωτήρες» που βρίσκουν λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας, οι οποίες ως δια μαγείας πρωτίστως εξυπηρετούν και πάλι τα συμφέροντα των λίγων, σε αυτή την περίπτωση ξενοδόχων και επιχειρηματιών.

Όταν έτρεχε το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων και πουλούσε η κυβέρνηση ΔΗΣΥ σε «ξένους επενδυτές» δύο εκατομμύρια ευρώ το κάθε διαβατήριο – με την προϋπόθεση επένδυσης που μεταφραζόταν σε αγορά διαμερισμάτων σε πύργους -, μάλλον ήταν δύσκολη υπόθεση για την κυβέρνηση των «αρίστων» και των «σωτήρων» του ΔΗΣΥ, η συμπερίληψη ρήτρας ότι ένα ποσοστό από αυτά τα έσοδα θα πήγαινε για κοινωνικούς σκοπούς, όπως για παράδειγμα για θέματα στεγαστικής πολιτικής.

Μα που πήγαν τόσα λεφτά κ. Νεοφύτου;  Ιδού η απάντηση από την Ελεγκτική Υπηρεσία: «Το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα παρέμεινε σαθρό μέχρι τέλους ενώ παρατηρήθηκε απώλεια ύψους διακοσίων εκατομμυρίων ευρώ (€200 000 000) από το ΦΠΑ και είκοσι πέντε εκατομμύρια ευρώ (€25 000 000)  από μη είσπραξη τελών».

Ανάμεσα σε παραλογισμούς και πυροτεχνήματα εξαγγελιών που αναπροσαρμόζονται κάθε φορά βάσει ακροατηρίου, υπάρχουν και οι προτάσεις που έχει καταθέσει το ΑΚΕΛ με βασικό γνώμονα το συμφέρον του πολίτη:

  • Ίδρυση Κεντρικού Φορέα Στεγαστικής Πολιτικής που να επιλαμβάνεται θεμάτων συντονισμού, χάραξης πολιτικής, στόχευσης προτεραιοτήτων, αξιολόγησης προγραμμάτων στέγασης.
  • Διεύρυνση των κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων στα προγράμματα του κράτους, ώστε να καλυφθεί μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας.
  • Αναπροσαρμογή του ύψους των χορηγιών, ώστε να ανταποκρίνονται στα σημερινά δεδομένα.
  • Επέκταση του θεσμού της κοινωνικής στέγασης, με έμφαση σε προγράμματα ανέγερσης κατοικιών από το κράτος και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι οποίες να παραχωρούνται με χαμηλό ενοίκιο ή ενοικιαγορά στην βάση κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων κ.α.

Μετά από 10 χρόνια στην εξουσία κ. Αβέρωφ (και κ. Χριστοδουλίδη) δεν κρίνεστε για τις λύσεις πυροτεχνήματα που προτείνετε στο παρά πέντε με φόντο τις προεδρικές.

Κρίνεστε για τις πολιτικές που επιβάλατε δημιουργώντας τα προβλήματα που μας κληροδοτήσατε.

 

*Κοινοβουλευτικός Συνεργάτης ΑΚΕΛ