Τα μέτρα της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του φαινομένου της εμπορίας και της χρήσης ναρκωτικών

Στο πλαίσιο της πολιτικής της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του φαινομένου της εμπορίας και της χρήσης ναρκωτικών και την προστασία των ουσιοεξαρτημένων ατόμων, πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, ευρεία σύσκεψη της Εθνικής Επιτροπής για τα Ναρκωτικά, υπό την προεδρία του Υπουργού Υγείας, και με την συμμετοχή ως μελών των Υπουργών Παιδείας και Πολιτισμού, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, και Άμυνας και εκπροσώπων των Υπουργών Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Εσωτερικών και του Προέδρου του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου, με στόχο την παρουσίαση της διαχρονικής εικόνας της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών στην Κύπρο και την ανασκόπηση της προόδου που έχει επιτευχθεί στην υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Αντιμετώπιση της Εξάρτησης από Παράνομες Ουσίες και την Επιβλαβή Χρήση του Αλκοόλ 2013-2020.

Η Επιτροπή χαιρέτισε την υλοποίηση των δράσεων που είχαν συμφωνηθεί κατά την προηγούμενη της Συνέδρια τον Ιούλιο του 2015, όπως, μεταξύ άλλων:

1. Έγκριση επιπρόσθετου ποσού προς το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου, από το Υπουργείο Υγείας, ύψους €190.000, για σκοπούς διατήρησης της βιωσιμότητας Προγραμμάτων του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου και ενίσχυσης των δράσεων στον τομέα των ουσιοεξαρτήσεων.
2. Έναρξη λειτουργίας του Θεραπευτικού Προγράμματος «ΔΑΝΑΗ» στο Τμήμα Φυλακών και ολοκλήρωση της εκπαίδευσης λειτουργών που υπηρετούν στις φυλακές.
3. Έναρξη της πιλοτικής λειτουργίας Προγράμματος Φαρμακευτικής Υποστήριξης (Προγράμματος Υποκατάστασης) στην Πάφο και την Αμμόχωστο.
4. Λειτουργία Ψυχιατρικού Κέντρου Ασφαλούς Νοσηλείας για Ανήλικους Χρήστες Εξαρτησιογόνων Ουσιών με βίαιη, παραβατική ή επικίνδυνη συμπεριφορά και για τους οποίους χρήζει η έκδοση διατάγματος υποχρεωτικής νοσηλείας, ως προσωρινή λύση.
5. Ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του νομοσχεδίου που αφορά στην εισαγωγή του νάρκοτεστ.

Επιπρόσθετα των ανωτέρω, λήφθηκαν σημαντικές αποφάσεις που αφορούν στην προώθηση δράσεων προς περαιτέρω ενίσχυση του έργου της Εθνικής Επιτροπής.

Πιο συγκεκριμένα, ανάμεσα σε άλλα, αποφασίσθηκαν τα ακόλουθα:

1. Προώθηση τροποποιητικού νομοσχεδίου για τον περί Πώλησης Οινοπνευματωδών Ποτών Νόμου.
2. Προώθηση εφαρμογής προγράμματος πρώιμης παρέμβασης για τη στήριξη μαθητών και των οικογενειών τους που φοιτούν στο Σύστημα Προπαρασκευαστικής Μαθητείας από το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου.
3. Προώθηση περιβαλλοντικών δράσεων για την πρόληψη ή/και την καθυστέρηση των εξαρτητικών συμπεριφορών μέσα από την ανάπτυξη και την εφαρμογή επιστημονικά τεκμηριωμένου παγκύπριου προγράμματος δεξιοτήτων για γονείς από το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου.
4. Προώθηση πιλοτικού προγράμματος εκπαίδευσης χορήγησης ναλοξόνης για χρήστες που παρακολουθούν προγράμματα μείωσης της βλάβης.
5. Προώθηση συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην πρόληψη και τον εντοπισμό ευάλωτων ομάδων, καθώς και στην εφαρμογή προληπτικών προγραμμάτων, αξιοποιώντας τις δομές των Δήμων / Κοινοτήτων.
6. Ενίσχυση του προγράμματος για εντοπισμό, παραπομπή σε προληπτικό ή και θεραπευτικό πρόγραμμα και παροχή συστηματικής κοινωνικής στήριξης σε ευάλωτες ομάδες.
7. Υποβολή πρότασης στο Υπουργικό Συμβούλιο για πολυθεματική διαχείριση πτυχών που αφορούν σε ανήλικα ουσιοεξαρτημένα άτομα, μέσω ξενώνα για ανήλικους ουσιοεξαρτημένους με έλλειψη υποστηρικτικού περιβάλλοντος.
8. Εντατικοποίηση ενεργειών για αυστηρότερη εφαρμογή της νομοθεσίας για την πώληση ή την προμήθεια αλκοόλ σε άτομα κάτω των 17 ετών.
9. Εφαρμογή του Νόμου για την εισαγωγή του νάρκοτεστ μέχρι τέλος του 2017.