Τα επόμενα βήματα για την Ελλάδα μετά την αξιολόγηση της Τρόικας

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, μετά το τέλος του άτυπου Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, στο οποίο ο Γκίκας Χαρδούβελης ενημέρωσε τους ομολόγους του για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, δήλωσε ότι «Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα για την Ελλάδα, καθώς το υφιστάμενο πρόγραμμα της ΕΕ λήγει στα τέλη της χρόνιας».

«H ελληνική κυβέρνηση και η τρόικα είχαν παραγωγικές συζητήσεις στο Παρίσι για να προετοιμάσουν τον επόμενο έλεγχο που θα ξεκινήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου» είπε ο επικεφαλής του Eurogroup και πρόσθεσε: «Οταν ο έλεγχος ολοκληρωθεί, το Εurogroup θα συζητήσει τα αποτελέσματα και τα διάφορα εμπλεκόμενα θέματα που άπτονται του τέλους του τρέχοντος προγράμματος στα τέλη του έτους».

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης διαπίστωσαν ότι η Ελλάδα προχωράει στον σωστό δρόμο, προσθέτοντας ωστόσο ότι το Eurogroup διεμήνυσε ότι έως το τέλος του προγράμματος (Ιανουάριος 2015) θα πρέπει να εκτελεστούν όλες οι μνημονιακές δεσμεύσεις που εκκρεμούν και οι οποίες δεν αφορούν μόνο στα οικονομικά (εργασιακά, ασφαλιστικό, Δημόσιο κλπ.).

«Οι εκταμιευσεις των εναπομεινάντων για την Ελλάδα ποσών από τον EFSF εξαρτώνται από την αξιολόγηση του προγράμματος», σημείωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ταμείου Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι διατέθηκε στην Ελλάδα 1 δισ. ευρώ στα μέσα Αυγούστου. Πλέον από τα κονδύλια του Ταμείου απομένει ποσό 1,8 δισ. ευρώ για να δοθεί μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αλλά και 1,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη που υπήρξαν από το πρόγραμμα SMP της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στο άτυπο Eurogroup, που συνεδρίασε στο Μιλάνο, συζητήθηκε η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, μία εβδομάδα μετα τις συζητήσεις Ελλάδας – δανειστών στο Παρίσι και λίγες ημέρες πριν την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.

Πηγή της ευρωζώνης σημείωσε ότι η βιωσιμότητα του χρέους αποτελεί τμήμα των συζητήσεων με τις ελληνικές Αρχές στην εν εξελίξει αξιολόγηση.

Επί τάπητος η δημιουργία ευρωπαϊκής αγοράς για την άντληση κεφαλαίων

Στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ συζητήθηκαν, επίσης, η δημιουργία μίας πανευρωπαϊκής αγοράς από την οποία οι μικρότερες επιχειρήσεις θα μπορούν να αντλούν κεφάλαια, κάτι που περιλαμβάνεται στις προτάσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας για τους τρόπους ενίσχυσης των επενδύσεων στην Ευρώπη.

Η επιλογή αυτή περιλαμβάνεται σε τετρασέλιδο έγγραφο του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του γάλλου ομολόγου του Μισέλ Σαπέν και μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας ένωσης των κεφαλαιαγορών που θα βασιστεί στην τραπεζική ένωση της ευρωζώνης.

Ο στόχος είναι να μειωθεί η εξάρτηση των επιχειρήσεων από τις τράπεζες με τη δημιουργία διαύλων χρηματοδότησης, όπως αυτές που παρέχονται από τις αμερικανικές αγορές εταιρικών ομολόγων.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναζητούν τρόπους για την αναζωογόνηση της στάσιμης ευρωπαϊκής οικονομίας.

Οι επενδύσεις είναι η νέα λέξη της «μόδας» μεταξύ των υπουργών, παραμερίζοντας το γερμανικό δόγμα των δημοσιονομικών περικοπών που είχε στόχο τη μείωση των υψηλών δημοσιονομικών ελλειμμάτων και την προσέλκυση επενδύσεων.

Το δόγμα αυτό επικρίνεται ότι κατέπνιξε την εύθραυστη ανάκαμψη της οικονομίας. Οι δαπάνες για επενδύσεις στην ευρωζώνη το 2013 ήταν χαμηλότερες κατά 15% σε σχέση με την περίοδο πριν από την κρίση το 2010, σύμφωνα με το γαλλογερμανικό έγγραφο.

«Η Ευρώπη πρέπει να θέσει ως προτεραιότητες την ανάπτυξη και την απασχόληση, έχοντας δώσει έμφαση στη δημοσιονομική προσαρμογή. Οι επενδύσεις είναι κρίσιμες για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης στην Ευρώπη», δήλωσε ο ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν, φθάνοντας στο Μιλάνο.

Η Ιταλία και η Γαλλία έχουν αναθαρρήσει από τη δραματική αλλαγή πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Η ΕΚΤ ζήτησε από τις κυβερνήσεις να λάβουν περισσότερα μέτρα για να αναθερμάνουν την ανάπτυξη, περιλαμβανομένων των διαρθρωτικών αλλαγών, των επενδύσεων και πιο έξυπνων δαπανών. Εν τω μεταξύ, ο επόμενος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θέλει ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 300 δισ. ευρώ για την αναθέρμανση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ωστόσο, η Γερμανία, υποστηριζόμενη από τη Φινλανδία, την Ολλανδία και την Αυστρία, παραμένει ακλόνητη στη θέση ότι η ΕΕ δεν πρέπει να αναλάβει νέα χρέη για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη, καθώς φοβάται επιστροφή στις πολιτικές του παρελθόντος.