Τα επιδόματα των ακαδημαϊκών στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ελέγχου

Συνολικά 1,8 εκ. ευρώ πρόκειται να στοιχίσει στο κράτος το 2013 το ειδικό επίδομα που θα λάβουν οι καθηγητές και αναπληρωτές καθηγητές των τριών δημόσιων πανεπιστημίων (Πανεπιστήμιο Κύπρου, ΤΕΠΑΚ και Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου) και η καταβολή του οποίου σύμφωνα με τη Γενική Ελέγκτρια της Δημοκρατίας δεν δικαιολογείται.

Το όλο θέμα αναφορικά με «επιδόματα για ερευνητικό έργο που καταβάλλονται καταχρηστικά σε όλους τους καθηγητές και αναπληρωτές καθηγητές του Πανεπιστημίου Κύπρου χωρίς να υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου» συζητήθηκε σήμερα αυτεπάγγελτα από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Γιώργο Γεωργίου, το ειδικό επίδομα στοχεύει στην προσέλκυση εγνωσμένου κύρους ακαδημαϊκού προσωπικού στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με απώτερο στόχο την περαιτέρω αναβάθμιση του Πανεπιστημίου.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο κ. Γεωργίου είπε ότι η Επιτροπή αναγνωρίζει το πολυσχιδές και πολυδιάστατο έργο της πανεπιστημιακής και ακαδημαϊκής κοινότητας, σημείωσε ωστόσο ότι το Πανεπιστήμιο και η ακαδημαϊκή κοινότητα θα πρέπει σε ορισμένα θέματα να επιδείξουν μια υπέρμετρη κοινωνική ευαισθησία σε σχέση με τον τρόπο καταβολής των ειδικών επιδομάτων σε καθηγητές και αναπληρωτές καθηγητές.

Ο κ. Γεωργίου ανέφερε πως παρά το γεγονός ότι στο Πανεπιστήμιο Κύπρου το οποίο λειτουργεί από το 1990 προνοείται σε εξαιρετικές περιπτώσεις η καταβολή ειδικού ετήσιου επιδόματος σε καθηγητές και αναπληρωτές καθηγητές, τα τελευταία χρόνια το ειδικό αυτό επίδομα καταβάλλεται σε όλους τους καθηγητές και αναπληρωτές καθηγητές, προσθέτοντας ότι με βάση εισήγηση η οποία υιοθετείται από την ακαδημαϊκή κοινότητα, αυτό το επίδομα θα πρέπει να δίνεται σε εξαίρετες περιπτώσεις. Είπε ακόμη ότι για το 2012 υπάρχει μια μείωση του επιδόματος της τάξης του 20% ενώ και για το 2013 θα υπάρξει περαιτέρω μείωση 20%.

Ο κ. Γεωργίου είπε ακόμη πως σύμφωνα με διαπιστώσεις της Γενικής Ελέγκτριας δεν ασχολούνται όλοι οι καθηγητές του Πανεπιστημίου με ερευνητικά προγράμματα κάθε χρόνο αλλά και πως ακαδημαϊκοί αμείβονται με επιπλέον ποσά από εξωτερικά ερευνητικά προγράμματα που αναλαμβάνουν. «Αυτό που λέχθηκε και καταγράφεται μέσα από την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας είναι ότι το Πανεπιστήμιο δεν διαθέτει μηχανισμό για να εντοπίζει τους ακαδημαϊκούς που δεν διεξάγουν οποιαδήποτε έρευνα και με βάση αυτή τη διαπίστωση ενδεχομένως να συμμετέχουν σε τέτοια ερευνητικά προγράμματα και να παίρνουν επιδόματα».

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης δήλωσε ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου δεν είναι αντίθετο με οποιαδήποτε προσπάθεια περιορισμού του μισθολογίου της Δημόσιας Υπηρεσίας και υπενθύμισε ότι το 2011 οι ακαδημαϊκοί ήταν οι πρώτοι που είχαν εισηγηθεί παγοποίηση των μισθών τους.

«Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι ο τόπος βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση, θα κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε να βγούμε από αυτή την κρίση» πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμη ότι το Πανεπιστήμιο από μόνο του πέρσι είχε ζητήσει τη μείωση του ειδικού επιδόματος κατά 20% και πως το ίδιο θα γίνει και φέτος. «Βλέπουμε τις δυσκολίες και θα συζητήσουμε και στη Σύγκλητο ένα άλλο τρόπο για μια πιο ορθολογιστική διαχείριση αυτού του επιδόματος» συμπλήρωσε.

Κληθείς να σχολιάσει το ότι σύμφωνα με τη Γενική Ελέγκτρια δεν δικαιολογείται η καταβολή αυτού του επιδόματος, εξήγησε ότι αυτό το επίδομα σχεδιάστηκε ως ένα κίνητρο για να φέρει στην Κύπρο καθηγητές ποιότητας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα πρέπει σε κάποιο βαθμό να συνεχιστεί γιατί εξακολουθεί να υφίσταται η ανάγκη για προσέλκυση καλών καθηγητών. «Σε λίγο αρχίζει η λειτουργία της Ιατρικής Σχολής και αντιλαμβάνεστε ότι με ένα μισθό των 80.000 – 90.000 ευρώ δεν πρόκειται να προσελκύσουμε εκείνους τους καθηγητές της ιατρικής που θέλουμε στον τόπο μας», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ξεκαθάρισε ότι τα έσοδα που έχουν οι καθηγητές από ερευνητικά προγράμματα είναι με βάση τους σχετικούς κανονισμούς της ΕΕ και υπέδειξε ότι η προσέλκυση ερευνητικών προγραμμάτων έχει πολλαπλά οφέλη για το κράτος.

«Από αυτά τα προγράμματα σήμερα εργοδοτούνται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου 550 νέοι ερευνητές. Είναι προγράμματα που δημιουργούν πολυάριθμες θέσεις εργασίας» είπε.

Επανέλαβε ότι το Πανεπιστήμιο θα λάβει σύντομα κάποιες σημαντικές αποφάσεις σε σχέση με το ειδικό επίδομα, αναφέροντας ότι η δική του πρόταση είναι ταυτόσημη με την πρόταση της Επιτροπής Ελέγχου δηλαδή να τεθούν αυτά τα επιδόματα κάτω από μια πιο αξιοκρατική βάση.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι η Γενική Ελέγκτρια της Δημοκρατίας ήταν κάθετη επί του θέματος, αναφέροντας ότι δεν τεκμηριώνονται ο λόγος και ο σκοπός καταβολής του επιδόματος.

Ανέφερε ακόμη ότι τόσο η Γενική Ελέγκτρια όσο και τα Υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας έχουν εισηγηθεί τερματισμό αυτού του επιδόματος.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της «Σαββατικής άδειας» για το οποίο, όπως είπε, η Γενική Ελέγκτρια ανέφερε ότι «δεν δίνεται πλήρης τεκμηρίωση με χρονοδιαγράμματα για το λόγο για τον οποίο δίνεται η Σαββατική άδεια και ούτε αξιολογείται στη συνέχεια το έργο το οποίο υποτίθεται ότι επιτελέστηκε κατά τη διάρκεια της Σαββατικής άδειας».

Δήλωσε δε πως «οι καθηγητές που λαμβάνουν Σαββατική άδεια παίρνουν πλήρη μισθό από το Πανεπιστήμιο, το ειδικό επίδομα από το Πανεπιστήμιο, επίδομα συντήρησης από το Πανεπιστήμιο, δεύτερο μισθό από το Πανεπιστήμιο στο οποίο πάνε να εργαστούν στο εξωτερικό» και πως η Γενική Ελέγκτρια ήταν σαφής ότι σε αυτές τις περιπτώσεις το επίδομα εξωτερικού δεν πρέπει να καταβάλλεται.

Από την πλευρά της η Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα ανέφερε ότι άλλες ήταν οι συνθήκες το 1990 όταν το ειδικό επίδομα σχεδιαζόταν για να προσελκύσει υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό και άλλες είναι οι συνθήκες σήμερα με την οικονομική κρίση να μαστίζει τον τόπο.

Είπε ακόμα πως θέση της ΕΔΕΚ είναι, όπως αναφέρεται και στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, πως θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες περαιτέρω περικοπών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου χωρίς να μειωθεί το επιστημονικό κύρος του Πανεπιστημίου.

«Εμείς εκείνο το οποίο λέμε είναι ότι αν αυτά τα επιδόματα των 11.000 ευρώ και 6.000 ευρώ για τους αναπληρωτές καθηγητές είναι τόσο σημαντικά για να διατηρήσουμε ψηλό το επίπεδο του Πανεπιστημίου τότε και μόνον τότε ας δώσουμε κατ’ εξαίρεση σε εκείνους οι οποίοι φέρνουν ερευνητικά προγράμματα και δημιουργούν θέσεις εργασίας για άνεργους επιστήμονες» δήλωσε.

Ο Βουλευτής τέλος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών δήλωσε ότι από τη συνεδρία φάνηκε καθαρά ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για να γίνει πολύ πιο στοχευμένη και αποδοτική η μισθοδοσία των καθηγητών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

«Η εντύπωση που αποκόμισα σήμερα είναι ότι οι ακαδημαϊκοί, σε πλήρη αντιδιαστολή με ότι συμβαίνει στην υπόλοιπη κοινωνία η οποία πάσχει και πονεί λόγω της οικονομικής κρίσης, θέλουν να διατηρήσουν τα λεγόμενα μισθολογικά τους δικαιώματα» ανέφερε.

Πρόσθεσε πως θέση των Οικολόγων είναι ότι αυτό αποτελεί μια πρόκληση προς τον κάθε μεροκαματιάρη Κύπριο, τον κάθε άνεργο νέο, τον κάθε εργαζόμενο που έχει υποστεί θυσίες για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης όταν η εκπαιδευτική ηγεσία αυτού του τόπου που είναι η ακαδημαϊκή επιδεικνύει τέτοια ιδιοτέλεια.

«Και μάλιστα αν αυτοί είναι οι καθηγητές των παιδιών μας, είναι πράγματι άξιον ανησυχίας και προβληματισμού αν αυτό που διδάσκουν στα παιδιά μας είναι να κοιτάζουν τον εαυτό τους και πώς να τη βολέψουν όπως παρουσιάστηκε σήμερα η εικόνα, που ελπίζω να μην είναι αυτή» πρόσθεσε, αναφέροντας πως το ίδιο το Πανεπιστήμιο πρέπει να προχωρήσει σε δραστικό περιορισμό των δαπανών του για μισθοδοσία που είναι οι ψηλότερες στην Ευρώπη.