Σύσκεψη Μεικτής Επιτροπής Κυβέρνησης-Ένωσης Δήμων

Ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος προήδρευσε, σήμερα, της πρώτης σύσκεψης της Μεικτής Επιτροπής Κυβέρνησης και Ένωσης Δήμων Κύπρου, για την Αναδιάρθρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Η απόφαση για τη σύσταση της Μεικτής Επιτροπής Κυβέρνησης και Ένωσης Δήμων Κύπρου λήφθηκε στη συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών και της Ένωσης Δήμων Κύπρου της 25ης Απριλίου 2013.

Στόχος της Μεικτής Επιτροπής είναι η αναδιάρθρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ειδικότερα, ο εκσυγχρονισμός, η μείωση κόστους και η παροχή καλής ποιότητας υπηρεσιών.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Χάσικος ανέφερε: «Εκείνο που αποφασίστηκε σήμερα είναι η ανάληψη από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών της παρουσίασης συγκεκριμένου κειμένου προς την Ένωση Δήμων Κύπρου και τους εκπροσώπους κομμάτων, το οποίο, ουσιαστικά, θα δίνει το έναυσμα για διεξαγωγή διαλόγου ο οποίος, στο τέλος, θα καθορίσει την ταυτότητα αλλά και το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Βεβαίως, η κατάληξη του κειμένου αυτού θα οδηγηθεί ενώπιον της Βουλής, η οποία θα λάβει και την τελική απόφαση».

Ο κ. Χάσικος πρόσθεσε πως όλα αυτά θα πρέπει να συνάδουν με την ευρύτερη κατάσταση που απορρέει από την οικονομική κρίση που διέρχεται ο τόπος, καθώς και με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο Συναντίληψης που έχουμε υπογράψει.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το κατά πόσο υπάρχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των πιο πάνω, ο κ. Χάσικος είπε ότι όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν εντός πιεστικών χρονοδιαγραμμάτων και, συγκεκριμένα, εντός εξαμήνου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου και Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός, τα μέλη της Ένωσης Δήμων Κύπρου τα οποία αντιπροσωπεύουν την Ένωση στη Μεικτή Επιτροπή, εκπρόσωποι κομμάτων, η Επίτροπος Μεταρρύθμισης Δημόσιας Υπηρεσίας, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.