Τα δημόσια έργα ακυρώνουν τον Δήμο Στροβόλου

Πριν από μερικές ημέρες το τμήμα δημοσίων έργων μονομερώς χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με τον αρμόδιο δήμο προχώρησε αυθαίρετα και εγκατέστησαν κτιστή νησίδα σε τμήμα της λεωφόρου Αθαλλάσας.

Σημειώνω με έμφαση ότι αυτή η ενέργεια έγινε παρόλο που το δημοτικό συμβούλιο που συνήλθε στις 26 Μαΐου είχε στη ατζέντα του να συζητήσει αυτό το θέμα.

Τα δημόσια έργα έσπευσαν προκλητικά χωρίς να αναμένουν τα σχόλια, τις απόψεις, τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Για την ιστορία αναφέρω ότι το 2017 όταν συζητήθηκε το θέμα της κτιστής νησίδας ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίσαμε κατά πλειοψηφία να απορρίψουμε την εισήγηση των δημοσίων έργων για την δημιουργία της νησίδας.

Στην τότε τοποθέτηση της Δημοτικής Ομάδας του ΑΚΕΛ μεταξύ των άλλων επιχειρημάτων μας για απόρριψη αυτής της εισήγησης σημειώναμε την απαράδεκτη λογική των δημοσίων έργων για την επιλεκτική σταδιακή εφαρμογή τέτοιων αναπτύξεων.

Ζητήσαμε να μας παρουσιάσουν ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την ευρύτερη περιοχή, ζητήσαμε μία ολοκληρωμένη κυκλοφοριακή και περιβαλλοντική μελέτη και διερωτηθήκαμε κατά πόσο η νησίδα θα εξυπηρετούσε τα ζητήματα ασφάλειας, αλλά και της κυκλοφοριακής συμφόρησης από μόνη της σαν τέτοια.

Ασκήσαμε κριτική στην εμμονή των δημοσίων έργων να εφαρμόζουν σχεδόν παντού την ίδια πρόταση, δρόμοι 4 λωρίδων, νησίδες ανεξάρτητα εάν όλα αυτά τα σχέδια εκεί και όπου εφαρμόστηκαν σκότωσαν στην ουσία την εμπορική βιωσιμότητα, διχοτόμησαν περιοχές, και φόρτωσαν με περισσότερη κίνηση συνοικιακούς δρόμους.

Στην τελευταία συνεδρία της ολομέλειας η Δημοτική Ομάδα του ΑΚΕΛ ζήτησε να συζητηθεί το όλο θέμα, στην τοποθέτηση μας μεταξύ άλλων σημειώσαμε τα εξής σημεία:

· Η μονομερής ενέργεια των δημοσίων έργων εκτός από απαράδεκτη στην ουσία ακυρώνει την ύπαρξη της τοπικής αρχής.

· Μέχρι σήμερα τέτοιου είδους έργα απαιτείτο η άποψη, τα σχόλια, η απόφαση της αρμόδιας τοπικής αρχής.

· Ζητήσαμε άμεση συνάντηση του δημάρχου με τα δημόσια έργα αλλά και με τον αρμόδιο υπουργό προκειμένου να μας ξεκαθαρίσουν εάν πρόκειται για ένα μεμονωμένο ατυχές γεγονός συνεννόησης.

· Διερωτηθήκαμε κατά πόσο αυτή η ενέργεια εντάσσεται σε μία ευρύτερη αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής.

· Καλέσαμε τον δήμαρχο αλλά και τις υπόλοιπες δημοτικές ομάδες να αναλογιστούμε συλλογικά τι θα γίνει εάν για παράδειγμα η ίδια τακτική ακολουθηθεί και στην περίπτωση άλλων παρόμοιων σχεδιασμών που η τοπική αρχή διαφωνεί με τα δημόσια έργα (Ιφιγενείας–Τσερίου) θα προχωρήσουν μονομερώς αυθαίρετα να υλοποιήσουν τους σχεδιασμούς τους και εμείς να παρακολουθούμε παθητικά.

· Φέραμε ενώπιον της συζήτησης πρόσφατα παραδείγματα τα οποία τεκμηριώνουν μία σοβαρή αντίφαση στις κυβερνητικές εξαγγελίες από την μία διαφημίζουν ότι εργάζονται με όραμα την μεταρρύθμιση του θεσμού της Τ.Α. (που υποτίθεται εάν εφαρμοστεί θα δώσει ώθηση και εφόδια στις δημοτικές αρχές να χειρίζονται θέματα της αρμοδιότητας τους, και στην καθημερινή πρακτική λαμβάνουν αποφάσεις ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση).

· Η δημοτική ομάδα του ΑΚΕΛ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε καμία περίπτωση στην λογική που θέλει τους δήμους να είναι ένα άβουλο εργαλείο στην εκάστοτε κυβερνητική πολιτική, ούτε πρόκειται να ανεχτούμε μονομερής αποφάσεις χωρίς προηγουμένως διαβούλευση με το δημοτικό συμβούλιο αλλά και τους επηρεαζόμενους δημότες.

Ενώπιον της ολομέλειας καταθέσαμε τις εξής προτάσεις:

1. Συζήτηση του θέματος, το Δημοτικό Συμβούλιο να εκδώσει ομόφωνη ανακοίνωση καταδίκης αυτής της μονομερούς απαράδεκτης ενέργειας των δημοσίων έργων.

2. Να ενημερώσουμε τους δημότες ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν πήρε καμία απόφαση για την δημιουργία της νησίδας.

3. Άμεση συνάντηση του δημάρχου τόσο με το τμήμα δημοσίων έργων όσο και με τον αρμόδιο υπουργό προκειμένου να ζητήσουμε εξηγήσεις.

4. Κοινοποίηση του θέματος στην Ένωση Δήμων.

5. Να ζητήσουμε νομική συμβουλή από τους νομικούς συμβούλους του Δήμου κατά πόσο αυτή η ενέργεια των δημοσίων έργων είναι νόμιμη και κατά πόσο στην βάση της νομοθεσίας το Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί να αποφασίσει την ανάκληση της νησίδας.

Κώστας Κούκος

Επικεφαλής της Δημοτικής Ομάδας ΑΚΕΛ Στροβόλου