Τα βραβεία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Έπεσε η αυλαία για το 53ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του μεγάλου Έλληνα σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου. Αναλυτικά ακολουθούν τα βραβεία που απονεμήθηκαν στις κατηγορίες ταινιών που φιλοξένησε.Διεθνούς επιτροπής

Βραβείο καλύτερης ταινίας «Χρυσός Αλέξανδρος – Θόδωρος Αγγελόπουλος»: στην ταινία «Μια πειρατεία» του Τομπίας Λίντχολμ, Δανία, 2012.

Ειδικό βραβείο κριτικής επιτροπής – «Αργυρός Αλέξανδρος»: στην ταινία «Μούχλα» του Αλί Αϊντίν, Τουρκία-Γερμανία, 2012.

Ειδικό βραβείο κριτικής επιτροπής για πρωτοτυπία και καινοτομία – «Χάλκινος Αλέξανδρος»: στην ταινία «Επίλογος» του Αμίρ Μανόρ, Ισραήλ, 2012.

Βραβείο σκηνοθεσίας: στον Αντόνιο Μέντεθ Εσπάρθα για την ταινία «Εδώ κι εκεί», Ισπανία-Αμερική-Μεξικό, 2012.

Βραβείο σεναρίου: στον Αμίρ Μανόρ για την ταινία «Επίλογος», Ισραήλ, 2012.

Βραβείο γυναικείας ερμηνείας: στην Γιούλια Κίγιοβσκα για την ερμηνεία της στην ταινία «Αγάπη» του Σλάβομιρ Φαμπίτσκι, Πολωνία, 2012.

Βραβείο ανδρικής ερμηνείας: στον Γιάννη Παπαδόπουλο για την ερμηνεία του στην ταινία «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού», του Έκτορα Λυγίζου, Ελλάδα, 2012.

Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης: στην ταινία «Ζωή» του Βασίλι Σιγκάρεφ, Ρωσία, 2012

Ειδική μνεία 1η: στην ταινία «Ταμπούρ» του Βαχίντ Βακιλιφάρ, Ιράν, 2012.

Ειδική μνεία 2η: στην ταινία «Το χρώμα του Χαμαιλέοντα» του Εμίλ Χρίστοφ, Βουλγαρία, 2012.

Βραβεία Fipresci (The International Federation of Film Critics)

Για το επίσημο διαγωνιστικό τμήμα: στην ταινία «Μια πειρατεία» του Τομπίας Λίντχολμ, Δανία, 2012.

Για ελληνική παραγωγή: στην ταινία «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού», του Έκτορα Λυγίζου, Ελλάδα, 2012.

Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων – «Ανθρώπινες αξίες»

Ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής των Ελλήνων (Βουλή-Τηλεόραση) απένειμε το καθιερωμένο βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» στην ταινία του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος «Επίλογος» του Αμίρ Μανόρ, Ισραήλ, 2012.

Βραβεία κοινού Fischer

Το βραβείο κοινού Fischer του διεθνούς διαγωνιστικού του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απέσπασε η ταινία «Επίλογος» του Αμίρ Μανόρ, Ισραήλ, 2012.

Το βραβείο κοινού Fischer του ελληνικού προγράμματος – Μιχάλης Κακογιάννης, απέσπασε η ταινία «Papadopoulos & Sons» του ελληνοκυπριακής καταγωγής Βρετανού σκηνοθέτη Μάρκου Μάρκου, Μεγάλη Βρετανία-Ελλάδα, 2012.

Το βραβείο κοινού Fischer του τμήματος «Ματιές στα Βαλκάνια», απενεμήθη στην ταινία «Πίσω από τους λόφους» του Κριστιάν Μουντζίου, Ρουμανία-Γαλλία-Βέλγιο, 2012.

Το βραβείο κοινού Fischer του τμήματος «Ανοιχτοί Ορίζοντες» απενεμήθη στην ταινία «No» του Πάμπλο Λαραΐν, Χιλή-Αμερική-Μεξικό, 2012.

Πληροφορίες στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ