Τα ακραία καιρικά φαινόμενα δείχνουν ότι φτάνει το τέλος του κόσμου, πιστεύουν τέσσερις στους 10 Αμερικανούς

Πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις καθορίζουν τις ερμηνείες που δίνουν οι άνθρωποι στα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Public Religion Research Institute (PRRI), σε συνεργασία με το ειδησεογραφικό πόρταλ Religion News Service, στην Αμερική, έδειξε ότι τέσσερις στους 10 πολίτες πιστεύουν ότι οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές, όπως ο τυφώνας Σάντι αποδεικνύουν ότι φτάνει το τέλος του κόσμου, σύμφωνα με την προφητεία της Αγίας Γραφής. Έξι στους 10 θεωρούν ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.

“Οι πολιτικές τάσεις τους και οι θρησκευτικές πεποιθήσεις τους, τους επηρεάζουν ακόμη και στο πώς αντιλαμβάνονται τον καιρό, γεγονός εξαιρετικά ενδιαφέρον”, είπε ο διευθυντής ερευνών του PRRI Ντάνιελ Κοξ.

Οι περισσότεροι Καθολικοί (60%) και οι λευκοί, μη Ευαγγελικοί Προτεστάντες (65%) θεωρούν ότι οι τυφώνες και οι πλημμύρες είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Όμως σχεδόν τα δύο τρίτα (65%) των λευκών Ευαγγελικών Προτεσταντών είπαν ότι οι καταιγίδες είναι μια ένδειξη του επικείμενου τέλους του κόσμου.

Συνολικά, το 36% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η κακοκαιρία οφείλεται στο επικείμενο “τέλος των ημερών” ενώ το 63% την αποδίδει στην κλιματική αλλαγή. Τα τρία τέταρτα των Δημοκρατικών και έξι στους 10 ανεξάρτητους πιστεύουν ότι τα τελευταία χρόνια οι καιρικές συνθήκες έχουν γίνει πιο ακραίες. Λιγότεροι από τους μισούς Ρεπουμπλικάνους είπαν ότι έχουν αντιληφθεί μια τέτοια αλλαγή στον καιρό.

Σε ποσοστό 15% οι Αμερικανοί πιστεύουν επίσης ότι το τέλος του κόσμου, όπως προφητεύεται στην Αποκάλυψη του Ιωάννη, θα συμβεί κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Μόνο το 2% όμως πιστεύει στην πρόβλεψη των Μάγια ότι το τέλος θα έρθει την επόμενη εβδομάδα.

Ο Καλ Τζίλσον, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Σάουδερν Μέθοντιστ, διευκρινίζει πάντως ότι  κάποιοι από αυτούς που πιστεύουν ότι το τέλος του κόσμου έρχεται, στην καθημερινότητά τους δεν ενεργούν με βάση αυτήν την πεποίθηση. “Αν καθίσεις και μιλήσεις μαζί τους και τους ρωτήσεις αν πραγματικά θεωρούν ότι θα βιώσουν το τέλος του κόσμου μέσα στα επόμενα χρόνια, πιθανότατα θα απαντήσουν όχι”, εξηγώντας ότι “πολλοί από αυτούς αποταμιεύουν χρήματα για τα γεράματά τους”…