Τα ακίνητα μπορούν να συμβάλουν στην ανάκαμψη, εκτιμά ο Σύδεσμος Επιχειρηματιών

Ο τομέας των ακινήτων, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην παρούσα φάση η κυπριακή οικονομία, συνεχίζει να έχει προοπτικές ανάπτυξης και μπορεί να συμβάλει καθοριστικά τόσο στα οικονομικά του κράτους και στην ανάκαμψη του συνόλου της οικονομικής δραστηριότητας του τόπου όσο και στην αγορά εργασίας, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης.

Μπορεί επίσης, προσθέτει, να αποτελέσει τον κύριο άξονα της προσπάθειας της χώρας μας για προσέλκυση ξένων επενδύσεων. “Αναφέρουμε ενδεικτικά το αυξημένο ενδιαφέρον από νέες αγορές (Κίνα, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική) το οποίο έχει ήδη αποδώσει αφού πέραν των 800 κατοικιών, ειδικά στις παραθαλάσσιες πόλεις, έχουν πωληθεί τους τελευταίους μήνες”, σημειώνεται.

Όσον αφορά την προτεινόμενη νομοθεσία για τη φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας, ο Σύνδεσμος αναφέρει πως “θέλουμε να διευκρινίσουμε ότι έχουμε υποβάλει εισηγήσεις, οι οποίες ελπίζουμε ότι θα ληφθούν υπ’ όψιν κατά την τελική διαμόρφωση της νομοθεσίας”.

Στην ανακοίνωση ο Σύνδεσμος υπενθυμίζει επίσης τις δύο εισηγήσεις που έθεσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Η μια αφορά, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ένα ακίνητο έχει πωληθεί και παραδοθεί και το πωλητήριο έγγραφο κατατέθηκε στο Κτηματολόγιο για σκοπούς ειδικής εκτέλεσης, ο φόρος να καταβάλλεται από τον αγοραστή και όχι τον πωλητή.

Η δεύτερη, εισηγείται όπως δοθεί έκπτωση 30% σε όσους πληρώσουν τη φορολογία πριν από το τέλος Αυγούστου. Αυτό θα δώσει ανάσα ρευστότητας στο κράτος και θα αυξήσει την εισπρακτική του δυνατότητα την οποία αμφισβητεί η Τρόικα.

“Πιστεύουμε ότι οι δύο πιο πάνω αλλαγές είναι εφικτές και θα καταστήσουν τη νομοθεσία, υπό τις παρούσες συνθήκες, πιο δίκαιη και αποτελεσματική.

Πιστεύουμε επίσης ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για σταθεροποίηση του συστήματος φορολόγησης των ακινήτων, γιατί οι συνεχείς αλλαγές και αυξήσεις φορολογιών πλήττουν την αξιοπιστία της χώρας μας και την προσπάθειά μας να προσελκύσουμε ξένους αγοραστές”, καταλήγει η ανακοίνωση.