Ταϊλάνδη: Η αδελφή του βασιλιά θέλει να ανατρέψει τη χούντα και να γίνει πρωθυπουργός

Πλώρη για να αναδειχθεί νέα πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης έβαλε η μεγαλύτερη αδελφή του βασιλιά της Ταϊλάνδης σε μια κίνηση που προκαλεί «πολιτικό σεισμό» στη χώρα και σηματοδοτεί σημαντική ρήξη με την παράδοση.

Η 67χρονη πριγκίπισσα Ουμπολρατάνα Μαχιντόλ -αδελφή του βασιλιά Μάχα Βαγιραλονγκόρν- κατεβαίνει υποψήφια με το κόμμα του ανατραπέντος πρωθυπουργού Σιναουάτρα, το Thai Raksa Chart.

Πρόκειται για μια κίνηση χωρίς προηγούμενο στην πολιτική ζωή μιας χώρας όπου η βασιλική οικογένεια συνήθως απέχει από τα κοινά, κίνηση που αναμένεται να αλλάξει τη δυναμική ενόψει των εκλογών της 24ης Μαρτίου.

Μετά το γάμο της το 1972 η Ουμπολρατάνα αποποιήθηκε τον πριγκιπικό της τίτλο και μετακόμισε στις ΗΠΑ. Αλλά όταν πήρε διαζύγιο επέστρεψε στην Ταϊλάνδη κι άρχισε να μετέχει στη ζωή της βασιλικής οικογένειας, αν και δεν επιδίωξε να ανακτήσει πλήρως τον τίτλο της.

Η υποψηφιότητα της γαλαζοαίματης εγείρει ερωτηματικά για το μέλλον άλλων υποψηφίων, αφού πολλοί αναρωτιούνται ποιος θα τολμήσει να κατέβει απέναντι σ’ ένα μέλλον της βασιλικής οικογένειας.

Η Ουμπολρατάνα θα μονομαχήσει με τον νυν πρωθυπουργό Πραγιούτ Τσαν-οτσά , επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας που κατέλαβε την εξουσία το 2014 και κυβερνά έκτοτε με σιδηρά πυγμή τη χώρα. «Ο στόχος μου δεν είναι να παρατείνω την παραμονή μου στην εξουσία. Το κάνω για το καλό της χώρας και του λαού», είπε ο Τσαν-οτσά.