Ταξίδι στήριξης Ολάντ στο Λίβανο

Στη Βηρυτό έφτασε πριν από λίγο ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ για σύντομη επίσκεψη στη διάρκεια της οποίας θα συναντηθεί με τον λιβανέζο ομόλογό του Μισέλ Σουλεϊμάν.

Η επίσκεψη αυτή θεωρείται από Παρίσι ως “μια σημαντική πολιτική κίνηση στήριξης και ενίσχυσης της κυριαρχίας του Λιβάνου”, απέναντι στον κίνδυνο επέκτασης της συριακής κρίσης.

Η Βηρυτός προστέθηκε τελευταία στιγμή στην περιοδεία του γάλλου προέδρου, ο οποίος το απόγευμα θα επισκεφτεί την Σαουδική Αραβία και μετά θα μεταβεί στο Λάος για την 9η σύνοδο Ευρώπης-Ασίας του ASEM.

Οι δύο πρόεδροι θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους, περίπου στις 10 τοπική ώρα.

Η συνάντηση τους πραγματοποιείται αφού η αντισυριακή αντιπολίτευση ζήτησε την παραίτηση του λιβανέζου πρωθυπουργού Νατζίμπ Μικάτι, τον οποίο κατηγορεί ότι “διευκολύνει το εγκληματικό σχέδιο του καθεστώτος Ασαντ στον Λίβανο”.

Τόσο ο Σουλεϊμάν, όσο και η Δύση επιθυμούν να αποφευχθεί ένα τέτοιο σενάριο, φοβούμενοι το πολιτικό κενό που θα δημιουργηθεί στη χώρα.

Η λιβανική αντιπολίτευση ζήτησε την παραίτηση του πρωθυπουργού αμέσως μετά την επίθεση που στοίχισε τη ζωή στον επικεφαλής της υπηρεσίας Πληροφοριών της Εσωτερικής Ασφάλειας του Λιβάνου Ουισάμ αλ-Χάσαν στις 19 Οκτωβρίου στη Βηρυτό.

Σύμφωνα με την γαλλική προεδρία, ο Ολάντ αποφάσισε να μεταβεί στο Λίβανο μετά την επίθεση αυτή.

Τον γάλλο πρόεδρο συνοδεύει ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.