Ταλάτ: ”Όσο ποιο γρήγορα διασφαλίσουμε λύση, τόσο πιο ανώδυνη θα είναι”

Σε συνέντευξη του στην τουρκική εφημερίδα Τουρκίγε ο πρώην Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε, “Είμαστε πολύ κοντά σε λύση του Κυπριακού”, λέγοντας ότι υπάρχει σημαντική αλλαγή στην συγκυρία για λύση. “Πρώτα πρώτα η οικονομία της ε/κ πλευράς κατέρρευσε. Το δεύτερο είναι η ανεύρεση φυσικού αερίου και για να αξιοποιηθεί το αέριο είναι αναγκαία η λύση του Κυπριακού.

Για να αποφέρει κέρδη το φυσικό αέριο πρέπει να περάσει από την Τουρκία. Και το πιο σημαντικό είναι ότι το φυσικό αέριο του Ισραήλ είναι ακόμη περισσότερο αλλά χρειάζεται λύση του Κυπριακού για να περάσει από τα χωρικά ύδατα της Κύπρου και να πάει στην Τουρκία. Οι ΗΠΑ κινητοποιήθηκαν και οι διαπραγματεύσεις πήραν νέα τροπή.

Ίσως να συνέχιζαν οι διαπραγματεύσεις αν δεν ίσχυαν αυτοί οι παράγοντες αλλά δεν θα υπήρχε ελπίδα. Τότε ούτε και οι ΗΠΑ θα κινητοποιούνταν”, είπε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Ο κ. Ταλάτ είπε ότι πριν εγκαταλείψει τα καθήκοντά του το 2010, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ήθελε να υπάρξει ταχύτατη πρόοδος και του ζητούσε να καταβάλει προσπάθειες γι αυτό. “Από την αρχή η Τουρκία ήθελε λύση και ακόμη εξακολουθεί”, είπε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Ο πρώην Τ/κ ηγέτης είπε ότι το πιο μεγάλο εμπόδιο για την λύση είναι η μη εμπιστοσύνη του ενός ηγέτη για τον άλλο. “Ο Έρογλου δεν εμπιστεύεται τον Αναστασιάδη και ο Αναστασιάδης δεν εμπιστεύεται τον Έρογλου. Χρειάζονται ηγέτες που να πιστεύουν στην λύση”, είπε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Ερωτηθείς τί θα γίνει αν δεν υπάρξει λύση, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είπε ότι άλλη επιλογή δεν υπάρχει. “Ή θα λυθεί ή θα λυθεί. Αν δεν λυθεί, το είδαμε αυτό και στο παρελθόν, δεν υπάρχει άλλη καλύτερη επιλογή για τους Τ/κ. Αν περιμένουμε περισσότερο θα ζημιωθούμε ακόμη περισσότερο. Όσο πιο γρήγορα διασφαλίσουμε την λύση, τόσο πιο ανώδυνη θα είναι”, είπε.