Τίλερσον: Προειδοποίηση και για άλλες χώρες η πυραυλική επίθεση στη Συρία

 

Η πυραυλική επιδρομή που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ κατά αεροπορικής βάσης στη Συρία αποτελεί προειδοποίηση και για άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Κορέας, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον. Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, οι χώρες αυτές, μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπες με μία παρόμοια αμερικανική αντίδραση, εάν αποτελέσουν κίνδυνο.

Ερωτηθείς συγκεκριμένα αν η πυραυλική επιδρομή των ΗΠΑ αποτελούσε ένα μήνυμα για τη Βόρεια Κορέα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε στην εκπομπή “This Week” του τηλεοπτικού δικτύου ABC: «Το μήνυμα που μπορεί να λάβει το κάθε κράτος είναι το εξής: Εάν παραβιάζετε το διεθνές δίκαιο, εάν δεν τηρείτε τις διεθνείς συμφωνίες, εάν δεν τηρείτε τις δεσμεύσεις που έχετε αναλάβει ή εάν αποτελείτε απειλή για τους άλλους, σε κάποια χρονική στιγμή είναι ενδεχόμενο να βρεθείτε αντιμέτωποι με την αντίδρασή μας».

Αναφορικά με τη Βόρεια Κορέα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε πως αντικειμενικός σκοπός της κυβέρνησης των ΗΠΑ «είναι μία Κορεατική Χερσόνησος χωρίς πυρηνικά όπλα».

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε ακόμη ότι η Κίνα συμφωνεί ότι η ανάληψη δράσης είναι απαραίτητη προκειμένου ν’ αντιμετωπιστεί η απειλή του πυρηνικού οπλοστασίου της Βόρειας Κορέας. Οι δηλώσεις του Τίλερσον έγιναν χθες και ενώ είχε προηγηθεί ο κύκλος διαβουλεύσεων μεταξύ των προέδρων των ΗΠΑ και της Κίνας την Παρασκευή.