Τέρμα στον εργασιακό μεσαίωνα των εκπαιδευτικών

Η απόφαση του Υπουργικού καταργεί το έκτρωμα που δημιούργησε η κυβέρνηση Αναστασιάδη στην εκπαίδευση.

Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, για κατάργηση της εργοδότησης με το καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών εκπαιδευτικών στα διάφορα προγράμματα του ΥΠΑΝ, βάζει επιτέλους ένα σωστό τέλος στο έκτρωμα που έχει δημιουργήσει η δεκαετής διακυβέρνηση ΔΗΣΥ – Αναστασιάδη.

Μπράβο στην κυβέρνηση Χριστοδουλίδη που επέλεξε τον δρόμο τον σωστό για στήριξη του Δημόσιου Σχολείου. Συγχαρητήρια στη νέα ΥΠΑΝ που τόλμησε, ζήτησε, διεκδίκησε και πέτυχε τη σωστή εφαρμογή των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και των εκπαιδευτικών πολιτικών, τόσο στις σχολικές μονάδες ΔΡΑΣΕ όσο και στα Ολοήμερα Σχολεία. Σαφώς και η χθεσινή απόφαση διαφέρει από την προηγούμενη της κυβέρνησης Αναστασιάδη, τόσο σε θέματα αξιοπιστίας όσο και σε θέματα που έχουν να κάνουν με το σημαντικό επιπρόσθετο οικονομικό κόστος για υλοποίησή της.

Η συγκεκριμένη πολιτική απόφαση θα λειτουργήσει πρωτίστως υπέρ των παιδιών μας και του Δημόσιου Σχολείου, αφού μια πολύ σημαντική εκπαιδευτική πολιτική, όπως είναι η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία στις σχολικές μονάδες ΔΡΑΣΕ, θα εφαρμοστεί επιτέλους σωστά και έγκαιρα, μέσα από την ενσωμάτωσή της στο ωρολόγιο και αναλυτικό πρόγραμμα των σχολικών μας μονάδων.

Την ίδια στιγμή η όλη λειτουργία, οργάνωση και δομή των Προαιρετικών Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων μπαίνει σε μία καλύτερη παιδαγωγικά βάση, με σταθερό εκπαιδευτικό προσωπικό, πάνω στην οποία θα μπορέσει να αναπτυχθεί ένας διάλογος, οποίος θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές, για να στηριχθεί και να αναβαθμιστεί ένας τόσος σημαντικός κοινωνικός θεσμός.

Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι η δικαίωση του μεγάλου αγώνα των εργαζόμενων εκπαιδευτικών σε αυτά τα προγράμματα, οι οποίοι μετά από δέκα συνεχή χρόνια ασταμάτητου αγώνα, πάντα με τη στήριξη και συμμετοχή των Συντεχνιών τους ΠΕΟ και ΣΕΚ και των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων ΠΟΕΔ και ΟΕΛΜΕΚ, βλέπουν τους κόπους, τους μόχθους και τις θυσίες τους να δικαιώνονται.

Η νέα γενιά εκπαιδευτικών δε γονάτισε μπροστά στον εργασιακό μεσαίωνα που δημιούργησε ο Αναστασιάδης και οι πολιτικές του. Έδωσε τη μάχη σε όλα τα επίπεδα, με όλα τα μέσα που είχε στη διάθεσή της και κέρδισε. Με υπομονή και επιμονή, μέσα από συλλογικότητα και μαζικότητα αποδείχτηκε στην πράξη ότι οι χαμένοι αγώνες είναι μόνο οι αγώνες που δε δίνονται.

Δέκα χρόνια αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων με μια πολιτική ηγεσία (ΔΗΣΥ – Αναστασιάδη) που ποτέ της δε σεβάστηκε ούτε την αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών, ούτε το δίκαιο των αιτημάτων τους, ούτε τις δικές της δεσμεύσεις και υποσχέσεις, ούτε ακόμα τις δικαστικές αποφάσεις και νομοθεσίες. Ανακοινώσεις, αποφάσεις, συνελεύσεις, τοποθετήσεις, εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, στάσεις εργασίας, απεργίες, δικαστικές διαμάχες, νομοθεσίες… Με την απόφαση του Υπουργικού διασφαλίζονται και επανέρχονται επιτέλους όλα τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Ο αγώνας διαρκείας έβγαλε νικητή και αυτός είναι οι εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί και το δημόσιο σχολείο. Ο αγώνας διαρκείας έβαλε τέρμα στο έκτρωμα της αγοράς υπηρεσιών, κράτησε όρθιο τον εκπαιδευτικό κόσμο, διατήρησε το κύρος και την αξιοπρέπεια των νέων εκπαιδευτικών. Μπράβο στη νέα γενιά εκπαιδευτικών που έδωσε αυτή τη μάχη και την κέρδισε.

Περήφανοι πρέπει να νιώθουμε όλοι όσοι είμαστε δίπλα τους ασταμάτητα ολόκληρη αυτή τη δύσκολη δεκαετία.

Αναμένουμε να δούμε στην πράξη το συντομότερο δυνατό, την εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης. Έχει σημασία η στελέχωση των Προαιρετικών Ολοήμερων Σχολείων να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό, έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία στο ΥΠΑΝ να βρει τρόπους αξιοποίησης και των εκπαιδευτικών που εργάζονταν χρόνια με αγορά υπηρεσιών στα ΠΟΣ και ΠΟΝ και πιθανόν να μην έχουν εργασία με τις νέες ρυθμίσεις. Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι σημαντικός, αφού κανένας δεν επιθυμεί να θυματοποιηθεί κόσμος. Είναι επίσης δεδομένο ότι υπάρχει η θέληση και επιθυμία από όλες τις πλευρές, έτσι ώστε να βρεθεί λύση και σε αυτό το κομμάτι, εάν και εφόσον υπάρξει, φτάνει να προχωρήσει έγκαιρα η στελέχωση.

Απόστολος Σκουρουπάτης
Αντιπρόεδρος ΠΟΕΔ – Μέλος Γραμματείας Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών