Τέλος 2013 ολοκληρώνεται το σχέδιο του Ακάμα

Το διαχειριστικό σχέδιο του Ακάμα αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη του χρόνου και θα δώσει αρκετές λύσεις, δήλωσε σήμερα στο Πυροφυλάκιο των Σμυγιών στην περιοχή του Ακάμα ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης.

Παραδέχτηκε ωστόσο πως ένα σημαντικό εμπόδιο αποτελεί το οικονομικό που αφορά τις αποζημιώσεις, προσθέτοντας πως με την οικονομική κατάσταση που έχει περιέλθει ο τόπος τον τελευταίο καιρό είναι σχεδόν αδύνατο να δοθούν αποζημιώσεις και όλες εκείνες οι αποζημιώσεις που είχαν υποσχεθεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Αντιλαμβάνεστε, είπε, μιλούμε «για πολλά εκατομμύρια ευρώ τα οποία δεν υπάρχουν».

Ο κ. Κουγιάλης είπε πως πριν δοθούν οι όποιες λύσεις, είτε αυτές ονομάζονται αποζημιώσεις, είτε ανταλλαγές περιουσιών, είτε μεταφορά συντελεστή θα πρέπει να γίνει εκτίμηση πρώτα των περιουσιών.

Αυτό, συνέχισε, δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση αφού – όπως εξήγησε – πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία, προσθέτοντας ωστόσο πως οι υπηρεσίες του κράτους εργάζονται εντατικά πάνω σ’ αυτό.

Πρέπει να υπάρξουν και κάποιες νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, πρόσθεσε.

Ο κ. Κουγιάλης πριν την επίσκεψή του στο Πυροφυλάκιο των Σμυγιών παρακάθισε σε σύσκεψη στο κοινοτικό συμβούλιο του Νέου Χωριού και στην παρουσία των κοινοταρχών Νέου Χωρίου, Δρούσιας, Ίνιας, Αρόδων και Κάθηκα, με θέμα συζήτησης το διαχειριστικό σχέδιο του Ακάμα.

Δεν θεωρώ, είπε, ότι το διαχειριστικό σχέδιο του Ακάμα είναι ένα πρόβλημα, προσθέτοντας «πως το διαχειριστικό σχέδιο που αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη του χρόνου θα δώσει αρκετές λύσεις στους κοινοτάρχες και στους κατοίκους της περιοχής, λύσεις που θα είναι δίκαιες και θα προωθούν την ανάπτυξη της περιοχής».

Ο Υπουργός συνέστησε στους κοινοτάρχες και στους κατοίκους της περιοχής υπομονή αλλά και συνεργασία μέχρι την ολοκλήρωση του σχεδίου διαχείρισης. Πιστεύω, ανέφερε, πως «τα προβλήματα με καλή συνεργασία επιλύονται».

Η κυβέρνηση, σημείωσε, θέλει να κάνει κάποιες αναπτύξεις αλλά πάντα, – όπως είπε – στα πλαίσια του σεβασμού και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Ο κ. Κουγιάλης είπε πως υπάρχουν καλές προτάσεις από πλευράς των κοινοτήτων, των ιδιοκτητών και των ενδιαφερομένων, τις οποίες θα εξετάσει με κάθε σοβαρότητα το Υπουργείο Γεωργίας και το Τμήμα Περιβάλλοντος και θα επανέλθουν με δικές τους προτάσεις, πολύ σύντομα.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης με τους κοινοτάρχες της περιοχής ο κ. Κουγιάλης ενημερώθηκε για τα αιτήματα των πέντε κοινοτικών συμβουλίων όσον αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν για το θέμα του Φύση 2000.

Ο Υπουργός δεσμεύτηκε να βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τους κοινοτάρχες της περιοχής με στόχο την προώθηση και επίλυση του προβλήματος.

Από την πλευρά του ο γραμματέας της συντονιστικής επιτροπής των κοινοτήτων του Ακάμα Σάββας Χατζημηνάς ευχαρίστησε τόσο την κυβέρνηση Αναστασιάδη όσο και τον Υπουργό Γεωργίας για την παρουσία του στην περιοχή.

Ο κ. Χατζημηνάς χαρακτήρισε εξαιρετικό το διάλογο με τον Υπουργό και εξέφρασε την ελπίδα όπως σύντομα θα έχουμε «αυτό που έχει εξαγγείλει», την προώθηση δηλαδή του θέματος, της δίκαιης λύσης του χρονίζοντος θέματος του Ακάμα.

Τάχθηκε υπέρ της προστασίας του Ακάμα, της βιοποικιλότητας και του διαχειριστικού σχεδίου, προσθέτοντας ωστόσο πως «πρέπει να σκεφτούμε τον άνθρωπο και όχι μόνο τη φύση».

Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Νέου Χωρίου Ανδρέας Χριστοδούλου ευχαρίστησε με τη σειρά του τον Υπουργό Γεωργίας για την παρουσία του στην περιοχή για να δει τα προβλήματα τα οποία ταλανίζουν εδώ και μια 25ετία τις κοινότητες.

Εξάλλου ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Κάθηκα Μενέλαος Τούρβας ανέφερε πως η παρουσία του κ. Κουγιάλη στην περιοχή πιστοποιεί το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για να δώσει οριστική λύση στο θέμα του Ακάμα. Αντιλαμβάνομαι, είπε ο κ. Τούρβας, πως δεν γίνεται να επιλυθούν όλα τα προβλήματα , αλλά μερικά εξ αυτών «μπορούν να επιλυθούν ώστε να δώσουν μια λύση ικανοποιητική στους κατοίκους της περιοχής».