Τέλος το τσιγάρο μέσα στα ΙΧ λένε οι επιστήμονες

Το κάπνισμα μέσα στο αυτοκίνητο ακόμα και με τα παράθυρα ανοιχτά ή με το σύστημα κλιματισμού ενεργό, δημιουργεί στην καμπίνα των επιβατών μόλυνση του αέρα που υπερβαίνει τα μέγιστα επιτρεπόμενα όρια λένε οι επιστήμονες. Κάθε παιδί που κάθεται στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου εκτίθεται σε αυτή τη μόλυνση όταν ο οδηγός ή ο συνοδηγός καπνίζουν.

Ομάδα ερευνητών από τη Σκοτία πραγματοποίησε μετρήσεις σε 85 θαλάμους επιβατών σε ΙΧ αυτοκίνητα κατά τη διάρκεια της διαδρομής και βρήκε πως υπερβαίνουν τα όρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Tobacco Control.

Τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα γιατί έχουν ταχύτερη αναπνοή, λιγότερο ανεπτυγμένο ανοσοποιητικό σύστημα και δεν μπορούν να αποφύγουν το παθητικό κάπνισμα λέει ο Dr Sean Semple από το Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν.

Το πόρισμα της έρευνας άνοιξε μεγάλη συζήτηση μεταξύ επιστημόνων και πολιτών. Έχει δικαίωμα ο νόμος να απαγορεύσει το κάπνισμα σε ιδιωτικό χώρο;

Ο Βρετανικός Ιατρικός Σύλλογος υποστηρίζει πως το κάπνισμα στο αυτοκίνητο θα έπρεπε να απαγορευτεί.

Ωστόσο ο επικεφαλής της οργάνωσης Forest για τα δικαιώματα των καπνιστών επισημαίνει πως το 84% των καπνιστών που συμμετείχαν στην έρευνα δεν καπνίζουν στο αυτοκίνητο όταν επιβαίνουν παιδιά από δική τους αίσθηση ευθύνης επομένως η νομοθετική απαγόρευση δεν είναι αναγκαία. «Το αυτοκίνητο είναι ιδιωτικός χώρος» λένε οι καπνιστές και η απαγόρευση του καπνίσματος διά νόμου στο αυτοκίνητο ανοίγει το δρόμο για την απαγόρευση στο σπίτι. Οι γονείς θα πρέπει να αφεθούν και να χρησιμοποιήσουν κοινή λογική, λέει ο εκπρόσωπος των καπνιστών.

Ωστόσο ο αρμόδιος για θέματα καπνίσματος καθηγητής του Royal College of Physicians υποστηρίζει πως πρέπει να προστατευτούν τα παιδιά έστω και αν αυτό σημαίνει την ολική απαγόρευση. Την ίδια άποψη υποστήριξε και ο Βρετανικός Ιατρικός Σύλλογος επισημαίνοντας πως η απαγόρευση του καπνίσματος πρέπει να αφορά το αυτοκίνητο ως χώρο, ακόμα και αν δεν υπάρχουν συνεπιβάτες.

Στην Κύπρο το κάπνισμα απαγορεύεται όταν επιβαίνουν παιδιά κάτω των 16 ετών στο αυτοκίνητο, ενώ αντίστοιχη νομοθεσία εφαρμόζεται ήδη σε πολλές χώρες του κόσμου, σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ και της Αυστραλίας, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, τον Μαυρίκιο (ολική απαγόρευση από το 2008) και αλλού. Το κάπνισμα στο αυτοκίνητο συνδέεται με τροχαία δυστυχήματα λόγω διάσπασης της προσοχής του οδηγού και με την πρόκληση πυρκαγιάς από αναμμένα τσιγάρα.