Τέλος του χρόνου η έκθεση της Επ. Θεσμών για τράπεζες και οικονομία

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών ολοκλήρωσε τη διαδικασία για την ετοιμασία της έκθεσής της για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την οικονομία, η οποία θα είναι έτοιμη για να κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής πριν το τέλος του έτους.

Όπως δήλωσε μετά την κεκλεισμένων των θυρών σημερινή συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Συλλούρης, ο Ανδρέας Βγενόπουλος και οι άλλοι τέσσερις συνεργάτες του προσκλήθηκαν για να παραστούν σε συνεδρία της Επιτροπής που ορίσθηκε για τις 13 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Συλλούρης ανέφερε επίσης ότι σήμερα διεκπεραιώθηκε η διαδικασία για το κείμενο της έκθεσης με όλα τα κεφάλαια όπως αυτά αναδεικνύονται.

Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή θεωρεί ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες που ανέλαβαν να εξετάσουν κάποια θέματα το αργότερο μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα θα πρέπει να είναι έτοιμες να καταθέσουν τα τελικά στοιχεία που τους ζητήθηκαν ώστε να καταγραφούν στην έκθεση τα συμπεράσματά τους ή η αδυναμία τους να διεκπεραιώσουν τη δουλειά που η Επιτροπή Θεσμών ανέμενε ότι θα έκαναν.

Είπε ακόμα πως όταν η έκθεση ολοκληρωθεί θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής στο κεφάλαιο Δ΄ και ταυτόχρονα θα αποτελέσει βάση για περαιτέρω επεξεργασία εξειδικευμένων θεμάτων.

Διευκρίνισε ότι στην έκθεση θα περιληφθούν και τα συμπεράσματα της Επιτροπής Θεσμών και ότι σε πρώτο στάδιο καταγράφονται τα πρακτικά και τα δεδομένα.

Ο κ. Συλλούρης είπε πως τα κεφάλαια της έκθεσης είναι : ο ΕΛΑ, η αγοραπωλησία των Τραπεζών, η μεταφορά της Λαϊκής και συγχώνευσής της με την Τράπεζα Κύπρου, τα χρήματα που έφυγαν σε συγκεκριμένες περιόδους από τις τράπεζες, τα αξιόγραφα, θέματα που άπτονται της μετακίνησης κεφαλαίων από συγκεκριμένες εταιρείες, τα φιλοδωρήματα και άλλα ζητήματα που ερεύνησε η Επιτροπή και αφορούν την κατάληξη του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας στην κατάσταση που είναι σήμερα.

Ο κ. Συλλούρης είπε ότι η Επιτροπή Θεσμών προσκάλεσε για να παραστούν σε συνεδρία της, στις 13 Δεκεμβρίου τους Ανδρέα Βγενόπουλο, Ευθύμιο Μπουλούτα, Μιχάλη Ζολώτα, Κυριάκο Μάγειρα και Δημήτρη Σπανοδήμο.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι ο Δημήτρης Σπανοδήμος απάντησε ότι δεν θα έρθει στη συνεδρία με τη δικαιολογία ότι δεν είναι υποχρεωμένος να έρθει και ότι εκκρεμούν υποθέσεις στα Δικαστήρια που μπορεί να επηρεαστούν.

Κληθείς να διευκρινίσει κατά το δυνατό σκιές που αφέθηκαν να αιωρούνται για διαγραφή δανείων δημοσιογράφων ώστε να μην πλήττεται η αξιοπιστία του επαγγέλματος, ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι δεν μπορεί να επέμβει στις έρευνες που γίνονται.