Οικολόγοι: Θέμα προτεραιότητας ο δεκασμός κομμάτων

Όσον αφορά το αίτημα μου για τη συζήτηση του θέματος με τις πληροφορίες για την χρηματοδότηση κομμάτων από την εταιρεία του κ. Ζολώτα την FOCUS, έχω ζητήσει από την επιτροπή θεσμών της βουλής να εξετασθεί το θέμα αυτό κατεπειγόντως και κατά προτεραιότητα. Δυστυχώς η επιτροπή θεσμών της βουλής αποφάσισε να αφήσει το θέμα αυτό να συζητηθεί μετά το τέλος της ολοκλήρωσης της έκθεσης της επιτροπής για το γενικότερο θέμα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου.

Θεωρώ αυτήν την απόφαση της επιτροπής θεσμών λανθασμένη. Το να παραμένει σε εκκρεμότητα μία κατηγορία – η οποία φαίνεται ότι τεκμηριώνεται – ότι τουλάχιστον δύο κόμματα έχουν τύχει χρηματοδότησης από ύποπτους λογαριασμούς και με ύποπτες διαδρομές, να εμπλέκεται στην κατηγορία και κάποιος αορίστως δημοσιογράφος και να μένει αυτό για μετά τα Χριστούγεννα, κατά τη δική μου την άποψη τούτο αποτελεί απαράδεκτο στρουθοκαμηλισμό.

Λυπούμαι που η επιτροπή Θεσμών πήρε σήμερα αυτή την απόφαση ενώ θα έπρεπε να ζητήσει άμεση, επείγουσα συζήτηση αυτού του θέματος, κατάθεση όλων των στοιχείων από όλους τους αρμοδίους ακόμα και από δημοσιογράφους και από την εφημερίδα η οποία λέει ότι κατέχει στοιχεία για να αναδειχθεί τελικά ποια κόμματα τα έχουν πάρει και μάλιστα χοντρά από τον συγκεκριμένο επιχειρηματία. Και εάν υπάρχει και δημοσιογράφος, και ο δημοσιογράφος.

Αυτό το θέμα είναι επείγον να διευκρινιστεί και πρέπει να ιεραρχηθεί ως πρώτον και πρωτεύων.

Τέλος έχω ζητήσει από την επιτροπή θεσμών της βουλής να ζητήσει από την Κεντρική Τράπεζα να κατατεθούν τα ονόματα των λογαριασμών όλων όσων δεν έχουν τύχει κούρεμα.

Πρέπει να ξέρει η Βουλή ποιοι και γιατί δεν έχουν υποστεί κούρεμα στη διαδικασία της εξυγίανσης των τραπεζών, διότι φαίνεται ότι εκτός από τον Ερυθρό Σταυρό και άλλα φιλόπτωχα και ευαγή ιδρύματα και κάποιοι άλλοι λογαριασμοί, όχι όλοι δικαιολογημένοι, με απόφαση της Αρχής Εξυγίανσης, δηλαδή του κ. Δημητριάδη, δεν έχουν τύχει κουρέματος. Να κατατεθούν τα στοιχεία να γνωρίζει η βουλή και αναλόγως να πράξει ποιοι είναι εκείνοι για τον όποιον α ή β λόγο δεν έτυχαν κουρέματος.

Κι αυτά τα στοιχεία πρέπει να κατατεθούν στη Βουλή και αφού μιλούμε για στοιχεία λυπούμαι να σας πληροφορήσω ότι μετά από επίμονες σήμερα ερωτήσεις μου έμαθα ότι εκείνα τα στοιχεία που θα έπρεπε να είχε δώσει η Κεντρική Τράπεζα πριν από ενάμιση μήνα σε ηλεκτρονική μορφή στη Βουλή των Αντιπροσώπων δεν έχουν ακόμα κατατεθεί. Δηλαδή μιλούμε για μεγαλοπρεπές γράψιμο της βουλής από τον μέγα κ. Δημητριάδη.