Τέλος στα κονδύλια του Πανεπιστημίου Κύπρου αποφάσισε η Βουλή

download

Έντονες αντιπαραθέσεις προκάλεσε η απόφαση της Βουλής να περικόψει τα κονδύλια του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η απόφαση της Βουλής θα έχει αρνητικές συνέπειες για την εξέλιξη των Πανεπιστημίων τα επόμενα χρόνια διαμηνύει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης.

“Eπιχειρούν να μετατρέψουν το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε κολλέγιο. Αν πρόθεση των βουλευτών ήταν η εξοικονόμηση μερικών εκατομμυρίων ευρώ, αυτά που θα χαθούν στο μέλλον θα είναι πολλαπλάσια από τη μη ανταγωνιστικότητα. Ήδη χάσαμε έντεκα ακαδημαϊκούς και θα φύγουν και άλλοι”.

Ωστόσο, σε πολύ έντονο ύφος δήλωσε ότι “Δεν ευθύνεται το πανεπιστήμιο για τη διαπλοκή του οικονομικού συστήματος και τις κομματικές εταιρείες και τη διαφθορά. Πρέπει όμως και εμείς να πάρουμε το μερτικό μας», τόνισε ο Πρύτανης του πανεπιστημίου. Η μάχη που δίνει, τόνισε, είναι ξεκάθαρη. Είναι μάχη αυτονομίας και αξιών. Είναι εντυπωσιακό το μένος και η ζήλια που κάποιοι επιδεικνύουν απέναντί στο Πανεπιστήμιο”, δήλωσε ο κ. Χριστοφίδης.

Σε μια άλλη εξέλιξη, έντονη ήταν η αντίδραση του Βουλευτή του ΔΗΣΥ Αντρέα Θεμιστολέους, ο οποίος διερωτήθηκε: “Από πού κι ως που να μην ελέγχεται το Πανεπιστήμιο”;

“Εμείς εκείνο που θέλουμε να κάνουμε είναι να ξέρουμε ως Βουλή τον τρόπο που γίνονται οι δαπάνες. Δεν μπορεί το Πανεπιστήμιο που στέριωσε στο μόχθο ενός λαού να αγνοεί τις επισημάνσεις τις εισηγήσεις και τις προτροπές της Εκλεκτικής Υπηρεσίας. Γίνεται να συστήνει το πανεπιστήμιο εταιρείες και νηπιαγωγεία”, είπε ο βουλευτής, τονίζοντας ότι το κονδύλι έπρεπε να ελέγχεται εδώ και χρόνια.