Ο Υπ.Οικονομικών αναμένει “Καλό αποτέλεσμα”

Αισιοδοξία ότι από την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής από την Τρόικα θα προκύψει ένα καλό αποτέλεσμα, εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

«Η Κυβέρνηση δούλεψε εντατικά τα προηγούμενο διάστημα, είμαι αισιόδοξος πως θα έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα μέσα από τη διαδικασία αξιολόγησης προς την οποία προσβλέπουμε. Η διάθεση και η ετοιμότητα της Κυβέρνησης να υλοποιήσει ένα εκτεταμένο εκσυγχρονιστικό πρόγραμμα είναι δεδομένη», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μία ημέρα πριν την έναρξη της αξιολόγησης από την Τρόικα.

Ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε τη δέσμευση της Κυβέρνησης να τηρήσει τις πρόνοιες του προγράμματος που η Κύπρος συμφώνησε με τους διεθνείς δανειστές της, λέγοντας ότι «η διάθεση και η ετοιμότητα της Κυβέρνησης με συνέπεια να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα είναι καλά γνωστή».

Παράλληλα, ο ΥΠΟΙΚ είπε πως ο προϋπολογισμός του 2014 θα παρουσιάζει μείωση των κρατικών δαπανών της τάξης του 11%, που αντιστοιχεί σε 700 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με τις αντίστοιχες του 2013, πλην των εξόδων για την καταβολή τόκων, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα επιβληθούν νέες φορολογίες, καθώς, όπως είπε οι φορολογίες που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.

Διευκρίνισε ότι ο στόχος της μείωσης του κρατικού μισθολογίου δεν θα επιτευχθεί από μία νέα κατ’ ανάγκη μείωση των μισθών στο δημόσιο τομέα, υπογραμμίζοντας πως «η μείωση στο κρατικό μισθολόγιο επιχειρείται πρώτα μέσα από τη συγκράτηση και μείωση του μεγέθους της δημόσιας υπηρεσίας, με αυστηρή τήρηση των μηδενικών προσλήψεων έναντι των αφυπηρετήσεων, αλλά και από επανεξέταση όλων των παρεμφερών ωφελημάτων, όπως είπε των υπερωριών των επιδομάτων βάρδιας».