Τάκης Χατζηγεωργίου: Η Ευρώπη να απαντήσει στις απειλές της Τουρκίας

Ερώτημα ενώπιον της Κομισιόν, πως θα αντιδράσει η Ε.Ε. στις κλιμακούμενες απειλές της Τουρκίας , η οποία προειδοποιεί ότι θα παραβιάσει την κυριαρχία κρατών μελών της ΕΕ, τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας, με αφορμή τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, έθεσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου.

Πριν από δύο μέρες η Τουρκία προέβη σε νέες απειλές για αναθεώρηση και ακύρωση των έργων και των επενδύσεων της ιταλικής πετρελαϊκής εταιρείας «ΕΝΙ» καθώς, όπως ισχυρίστηκε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, τα σημεία όπου ανέλαβε να δραστηριοποιηθεί η ΕΝΙ στην Κύπρο συγκρούονται με τα συμφέροντα της Τουρκίας.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Hurriyet», στις 3 Φεβρουαρίου 2013 η Τουρκία ξεκινά έρευνες για πετρέλαιο στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), με το σεισμολογικό σκάφος «Πολάρκους». Ενώ, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το «Πολάρκους» θα διενεργήσει έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων, στα οικόπεδα που βρίσκονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ, δηλαδή στο 1, το 4, το 5,το 6, το 7, το 12, αλλά και έρευνες κοντά στο Καστελόριζο.

Ο κ. Χατζηγεωργίου υπενθυμίζει ότι η απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ του Δεκεμβρίου 2012 καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξηγήσει τι μέτρα θα λάβει ώστε η Τουρκία, μια υπό ένταξη χώρα, να συμμορφωθεί με την υποχρέωση σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών μελών.