Δημήτρης Χριστόφιας: Ο μόνος που δεν διεκδίκησε ξανά την προεδρία

Μια ακόμη «πρωτοτυπία» του Δημήτρη Χριστόφια θα κληθεί να αναλύσει ο ιστορικός του μέλλοντος, όταν θα φτάσει στο κεφάλαιο εκείνο που θα αφορά τα τεκταινόμενα στην Κύπρο την περίοδο οικονομικής ύφεσης.

Ο  Δημήτρης Χριστόφιας είναι ο μόνος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που δεν διεκδικεί εκ νέου την προεδρία, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στη χώρα εδώ και 53 χρόνια. Κανείς πρόεδρος δεν αποχώρησε από την ενεργό πολιτική σκηνή του τόπου, αποσύροντας την υποψηφιότητά του μετά τη λήξη της πρώτης θητείας του!

Από το 1960 που ανέλαβε τα ηνία της διακυβέρνησης ο Εθνάρχης Μακάριος Γ΄ έθετε συνέχεια υποψηφιότητα για πρόεδρος και εκλέγονταν για 19 χρόνια. Στη συνέχεια, ο αείμνηστος Πρόεδρος Κυπριακής Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού, κυβέρνησε τη χώρα για δυο πενταετίες και το υπόλοιπο της θητείας του Μακάριου.

Ακολούθησε ο Γιώργος Βασιλείου, ο οποίος κυβέρνησε την Κύπρο για πέντε έτη, έθεσε εκ νέου υποψηφιότητα άλλα έχασε τις εκλογές. Στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας εκλέχθηκε ο Γλαύκος Κληρίδης που έμεινε στην εξουσία για δέκα χρόνια. Τη «σκυτάλη» της διακυβέρνησης της χώρας πήρε μετά τον Γλαύκο Κληρίδη, ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος που κυβέρνησε για πέντε έτη  έχασε όμως τις εκλογές για να αναδειχθεί στην εξουσία, πριν από πέντε χρόνια, ο Δ. Χριστόφιας.

Ο απερχόμενος, κουμουνιστής, Πρόεδρος της Κύπρου είναι και ο μόνος που δεν έθεσε  εκ νέου  υποψηφιότητα. Γιατί άραγε; Μήπως επειδή απέτυχε παντού και το ξέρει;